Miért mennek a fiatalok külföldre?
Kényelmesebb ez a megoldás, mint itthon maradni és változtatni a dolgokon?
Kényelmesebb egy másik, sikeresebb nép által felépített szociális hálóban, gazdasági rendszerben berendezkedni és külföldről honvágyat érezni, mint itthon kiharcolni, hogy itthon jobb legyen?
"A határ 1400."
Milyen hatar? Ausztriaban nincs kozponti minimalber.
Atyaúristen....
úgy értettem hogy az egyszerűbb melókra ekörül vannak a bérek a kvkban meghatározva..
pl sparos eladó ha jól tudom bruttó 1450, de lehet az is csak 1400.
mekisfiú 1400, konyhásfiúk rendszerint 1400.
takarítójellegű munkák szintén 1400 körül vannak.
Konkrétan egy kvt láttam alacsonyabb bérrel mint pl a mindenkori gastronomie bérek, valami hilfskraft tevékenység volt, annak volt valami 7,5 az órabére. Az tényleg kevesebb, min tpl a mekis órabére
' nagyon nagy lúzernek kell hozzá
lenni hogy ne keress 40 órás melóval
nettó 1100 eurót jelenleg.'
Ez jol hangzik a magyar bérekhez képest, de mennyi ott az alberlet? Kaja? Minimalszinvonalon élve egyedül vagy mondjuk egy pár mennyit tud megtakaritani havonta ebböl? 400 euronal tobbet félre lehet ebböl tenni?
nem az a lényeg hogy mennyit tud megtakarítani, hanem hogy meg tud belőle élni. Magyarországon meg kevésbé tudsz megélni a 70 rongyos melós bérből..
egyébként levezettem pár kommenttel előbb hogy milyen a megélhetés.
szerfintem nagyon nevetséges mikor azt kürtölik hogy ugyanúgy élsz Nyugaton is mosogatóként mint otthon. Sajnos nem így van.
"nem az a lényeg hogy mennyit tud megtakarítani"
De, az a lényeg! Az itthoni fizuból kb. 100 ezer forintot tudok megtakaritani, ha nem költök nyaralásra, mozira és egyéb ilyen extra dolgokra, hanem csak normális kaja, rezsi, albérlet, néha egy gyros/pizza - szóval azért nem abszolút csóró üzemmódban.
Nem vagyok benne biztos, hogy ausztriai burgerforgatóként többet tudnék megspórolni ugyanilyen életszínvonal mellett. Szóval nekem szerintem alja munkára nem érné meg kimenni, magasabb szintűhöz pedig valószínűleg kevés a középszintű nyelvtudásom. Így maradok itthon.
"szerfintem nagyon nevetséges mikor azt kürtölik hogy ugyanúgy élsz Nyugaton is mosogatóként mint otthon. Sajnos nem így van."
Abszolut ertekben talan nem, de nem elsz sokkal jobban.
"De, az a lényeg! Az itthoni fizuból kb. 100 ezer forintot tudok megtakaritani,"
értelek.tehát többet spórolsz mint otthon a melósok bére. Mi van? Nyilván neked nem lenne jobb életszínvonalad így melósként Ausztriában....
"Abszolut ertekben talan nem, de nem elsz sokkal jobban."
Mutass egy magyar várost, ahol a minimálbéresnek lehet saját bérlakása és marad pénze megélni is. A nyugati kisvárosokban ez a valóság!
Én tudom hogy szerinted az nyomor ha a munkásnak marad 600 eurója megélni miután kifizette a kis lakását, de havi 10-20 jobb? Ami a magyar melósnak marad ha egyeüdl lakik bérlakásban minimálbérből vidéken?
Ja igen, úgy marad 500-600 eur megélni hogy a boltokban 1,5-2x árszínvonal van.
Az osztrák proli kétszer duplafizetést is kap, amit úgyis megtakaríthat hogy minden pénzét feléli amúgy havonta.
Be ne magyarázd hogy a magyar proli ennek a közelében él...mert nem.
Én nem nevezném nyomornak a saját bérlakást. A számlákkal nem nagyon lesz gondja ha van stabil 40 órás melója.
Ha meg nincs mi történik?
elmegy segélyért, amiből ha nem tud megélni, akkor kap támogatást még, kajajegyet, stb. Magyarul nem hagynak éhenhalni ha dolgozó vagy.
Nekem most pl 600 euró a segélyem, igaz kajajegyért meg hasonlókért nem tartom a markom, de tarthatnám és valószínűleg kapnék is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!