Nagyon elcsesztem a bértárgyalás. Lehet ezen még javítani?
Mérnök diplomám van, most vagyok a második munkahelyemen.(Versenyszféra)
Az előző munkahelyemen nettó 250.000 körül kerestem, így az állásinterjún -mivel fejlődni szeretnék anyagilag- bemondtam, hogy az igényem nettó 280-300. Lutri volt egy kicsit, de szerencsére a szemük sem rebbent, gondolkodás nélkül megkaptam a 300.000 Ft-ot.
Mér fél éve itt vagyok, és a sokk akkor jött, amikor a céges bulinkon egy jó munkatársammal dumálgattunk, aki ugyanazt a munkát csinálja, mint én, ugyanolyan végzettséggel, hasonló előélettel csak ő az interjún bemondta a 400 e-t és meg is kapta......
Eléggé lefagyott a mámoros mosoly az arcomról. Nem is értem az egészet, mert ez nagy különbség, és furcsa, hogy ezt a cégem megteszi. Sejthetik, hogy ez egyszer kiderülhet. Nem is értem az egészet ez mi?
Magamat hibáztatom a legjobban, mert nem mértem fel a piacot, hogy itt mennyit lehetne keresni, nagyon elbaltáztam.
" furcsa, hogy ezt a cégem megteszi. "
Már ne is haragudj, de mi ebben a furcsa?!
Ennyi kértél és szó nélkül megkaptad, amit kértél! Egy versenyszférában működő cég nem fogja azt mondani egy 300K-s kérésre, hogy jól van, ügyes fiú, legyen inkább 400....
Most jön az, hogy odaállsz majd a főnököd elé és kérsz béremelést. Aztán vagy kapsz vagy nem.
A "kaptam máshol 400K_ért ajánlatot" dumával én azért vigyáznék. Nálunk aki ilyen dumával jön azzal mifelénk le sem ülünk tárgyalni, hanem "akkor holnap reggel 9-re kész lesznek a kilépő papírjaid, sok sikert kívánunk, közös megegyezéssel a felmondási idődet elengedjük" búcsúszöveggel viszont látás van.
Nem "bűn" fizetésemelést kérni, de akkor legyél annyira tökös, hogy a főnököd elé állsz és kéred!
Valamirevaló cég igyekszik azonos munkáért azonos bért adni, bár ez is csak ideig-óráig tarthatja magát, mert létezik ugye a teljesítményarányos béremelés, ami miatt időközben már kialakulhatnak lényeges különbségek a bérek között akkor is, ha tegyük fel mindenki azonos szintről indult.
Nem biztos, hogy hibáztál, mert előfordulhatott volna olyan eset is, hogy azért nem vesznek fel, mert túl sokat kérsz. Hiába jársz utána a piaci viszonyoknak, cég és cég között nagyon nagy szórások lehetnek, és nem biztos, hogy meg tudtad volna szerezni az infót, hogy a megpályázott cégednél éppen mennyit keres az azonos munkakörben lévő. Ezek az infók általában titkosak.
Megint más dolog, hogy ha egy ember elvállal egy munkát kevesebb bérért, akkor miért adna neki a munkáltató többet? Hiszen ő is törekszik a költségcsökkentésre. Minden embernek más az ára, való igaz.
Amikor én elkezdtem dolgozni a jelenlegi munkaadómnál, a cég indulóban volt, nekem nem volt munkám, és lényegesen alacsonyabb bérért vállaltam el a munkát, mint amennyit ilyen pozícióban máshol kapni lehet. De akkor az volt a fontos, hogy legyen végre munkám. Azt mondtam magamnak, mindegy, majd bizonyítok, és lesz béremelésem. Mivel HR-esnek vettek fel, láthattam a többi kollégám fizetését, ami nagyságrendekkel magasabb volt, mint az enyém, és nekik sem volt magasabb szintű végzettségük, mint nekem, csak hát egy termelő cégnél egy mérnök sokkal többet ér, mint egy HR-es, vagy bármilyen más adminisztrátor, hiába volt egyetemi diplomám és több éves tapasztalatom nekem is. Évek alatt azonban szorgalommal és kitartással sikerült megdupláznom a fizetésemet, és erre én büszkébb vagyok, mintha rögtön az elején megkaptam volna ezt a pénzt.
"Valamirevaló cég igyekszik azonos munkáért azonos bért adni, bár ez is csak ideig-óráig tarthatja magát, mert létezik ugye a teljesítményarányos béremelés, ami miatt időközben már kialakulhatnak lényeges különbségek a bérek között akkor is, ha tegyük fel mindenki azonos szintről indult. "
Bocs, ezt a NatGeo-n mondták be két állatos műsor között? :))) Iszonyú nagy szórások tudnak lenni, ki milyen ügyesen tárgyal. Ha van egy állásra mondjuk egy nettó 300.000 forintos keret, de a megfelelő ember nettó 160-ért is elvállalja, akkor boldogan alkalmazzák. Ez alku kérdése, illetve hogy mennyire tudsz más munkahelyek közül válogatni.
A kolléga fizetését én semmiképp sem hoznám fel, az állásodba is kerülhet szélsőséges esetben. Csókolom a versenypiacon vagyunk, ez már rég nem az állami!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!