Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Származhat-e abból hátrányom,...

Származhat-e abból hátrányom, ha próbaidő alatt rendszeresen felmondok, amint találok jobb állást?

Figyelt kérdés

Az előző munkahelyemen több, mint 5 évet lehúztam, tehát elviekben nem vagyok az a tipikus "job hopper", de szeretnék váltani, illetve képezni magam (félbehagyott egyetem befejezése, nyelvvizsgák, stb.).

A tavalyi évem második fele javarészt álláskereséssel, interjúkra való utazgatással telt és nem igazán volt szerencsém. Lévén, végeredményben mindegyik munkahely alulmúlta a nem túl magas elvárásaimat, ezért jobb híján munkahelyről-munkahelyre ugrálok.

Hol a kollégákkal nincs meg az összhang - finoman szólva, hol a körülmények tarthatatlanok. A legelső munkahelyem sem volt leányálom, viszont ott legalább a kollégák többsége kedvelt, elfogadott, a körülmények is tűrhetőek voltak. Mióta az első munkahelyemről felmondtam, azóta rosszabbnál-rosszabb állásokat fogtam ki, hiába tűnt némelyik papíron jobb lehetőségnek.

Egyelőre mindenesetre egy nyugisabb, egyműszakos bolti eladói állást szeretnék, de rendre lecsúszok az ilyen állásokról, jóllehet, többéves kereskedelmi tapasztalattal rendelkezem.

Csak szuper-, és hipermarketekbe szoktak felvenni, de elegem van a többműszakos munkarendből és úgy általában véve az élelmiszerkereskedelemből, a Mohu automatákkal, kosszal, csótányokkal, egerekkel egyetemben.

Szaküzletbe, pláne non-food területre viszont sokkal nehezebb bekerülni, sokkal nagyobb a verseny, hiába felelek meg papíron a nem túl magas elvárásoknak.

Kérdésem, hogy megüthetem-e a bokámat azzal, ha különböző üzletláncok között ugrálok, és ha időközben összejön egy jobb, kedvezőbb ajánlat, akkor próbaidő alatt lelépek? Rakhatnak-e emiatt feketelistára, ha a munkámat az ottlétem alatt becsületesen és lelkiismeretesen végeztem?

Ezeket az állásokat szimplán azért vállalom be, mert sajnos nincs annyi félretett pénzem, hogy újfent hónapokig keresgéljem a munkákat és a jelenlegi munkaerőpiac rendkívül bizonytalan.

tegnap 15:15
A kérdező szavazást indított:
Igen, egy idő után könnyen lehet, hogy fekete listára kerülsz az adott üzletláncoknál, szóval csak óvatosan!
Lehet belőle probléma a későbbiekre nézve, ám aligha csökkenti számottevő mértékben a jövőbeli esélyeidet.
Ha a munkáddal/személyeddel alapvetően nincs gond és nem írod bele az önéletrajzba, akkor ne aggódj emiatt, hiszen erre van a próbaidő.
11 szavazat
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%
Nem hiszem, hogy származna hátrányod belőle. Egyszerűen ne írd bele az önéletrajzba, akkor tuti nem lesz gond. Amúgy meg mindenkinek a saját érdeke a legfontosabb, természetes, hogy lelépsz, ha találsz jobb helyet.
tegnap 15:27
 2/16 A kérdező kommentje:

Azért is aggódom, mert tavaly még egy-két üzletlánchoz behívtak interjúra és voltam olyan marha, hogy megemlítettem a tanulmányi terveimet. Utána volt, aki rendhagyó módon, ott helyben közölte velem, hogy ez így nem fog működni és ne raboljuk egymás idejét, mert feszültséget fog szítani a kollégák között, hogy az én beosztásomat a tanulmányaimhoz kell majd igazítani. A másik meg szimplán pár nappal az interjú után elutasított.

Azóta mindkét cégtől automatikus visszautasító e-mailt kapok, ha jelentkezek.

Igaz, ezeknél az üzleteknél nem dolgoztam, ugyanakkor felmerült bennem a kérdés, hogy hogy elég-e egy ilyen meggondolatlan elszólás vagy cselekedet (pl. interjú lemondása, próbaidőn belüli felmondás) ahhoz, hogy egy teljes üzletláncnál feketelistára tegyenek?

Ráadásul akadnak üzletláncok, melyeknél az interjúig sem jutok el.

tegnap 15:36
 3/16 anonim ***** válasza:
90%
Nem tudom elképzelni, hogy komplett üzletláncok tegyenek valaki emiatt feketelistára. A próbaidő azért (is) van, hogy el tudd dönteni, tetszik-e az állás vagy sem.
tegnap 15:46
 4/16 anonim ***** válasza:
100%

Tanulmányi terveket tényleg nem érdemes elmondani...főleg egy olyan helyen, ahol nem a legfontosabb dolog a gondolkodás.

nekem diplomám van, de latagadom. Nekem sincs végtelen pénzem arra, hogy várjak arra, hogy irodai munkám legyen. Kelet-magyaországon szereztem meg a diplomám, szóval kb. boritékolható volt, hogy valami fizikai munkás leszek.

feketelista meg létezik. Voltam egy gyárnál.

Jobban mondva első alkalommal elmentem munkaközvetítőn keresztül az adott gyárba interjúra. Én nem operátornak akartam volna menni, hanem másnak. Ott akkor elutasítottak.

Aztán később, másik munkaközvetítőhöz elmentem, de már operátornak jelentkeztem. Annyiban maradtunk, hogy küldenek sms-t arról, hogy mikor kell menni a gyárhoz. Nem küldtek. Bementem személyesen a munkaközvetítőhöz. kiderült, hogy aki x héten belül jelentkezett a gyárhoz és nem sikerült a felvétel(mindegy, milyen pozicióra), az automatikusan elutasításban részesül. (Úgymond fekete lista.)

Miután ez az x hét eltelik, azután lehet újrapróbálkozni.

Nekem elegem van a gyári munkás létből, váltanék másra,akár eladói valamire is. Tescohoz jelentkeztem, másnap már repült is az elutasító email az emailfiókomba.

Feketelista létezhet, de értelemszerűen nem igazán fognak róla beszélni.

tegnap 15:52
 5/16 A kérdező kommentje:

Remélem igazad van.

Félreértés ne essék, egyelőre nyilván nem az álomállásomat keresem, de jó lenne, ha a legelső munkahelyemnél nem lenne rosszabb.

Hozzáteszem, "jó"-nak nevezni azt is barokkos túlzás lenne, de a kollégák többségének, illetve a légkörnek egészen elviselhető volt. A minimálbért is elfogadom, szeretni sem okvetlenül akarom, csak ne utáljam és ne gyomorgörccsel járjak-keljek, nap mint nap.

Azt hinné az ember, hogy ezek nem megugorhatatlan elvárások, de egyszerűen nem találok elviselhető munkahelyet az utóbbi időben. Illetve találni éppen találok, csak oda sosem vesznek fel.🥲

tegnap 15:56
 6/16 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem azzal semmi gond nincs, ha olyan helyekről dobbantasz, ahol nem érzed jól magad. Ha egy helyen voltál már 5 évet, akkor látszik, hogy nem vagy egy kitartás nélküli léhűtő.
tegnap 16:12
 7/16 A kérdező kommentje:

4-es: Arra mondjuk kíváncsi lennék, hogy egy mezei interjú során mégis mi alapján kerülhet bárki is feketelistára.

Nyilván, ha nem jelenik meg, úgy, hogy előtte nem jelzi, esetleg vállalhatatlanul viselkedik, de más érdemi okot nem látok.

Engem mondjuk egyszer hívtak volna be az egyik helyi Aldi üzletbe, előtte való nap jeleztem telefonon és sms-ben egyaránt, hogy szeretném az interjút lemondani, mert átgondoltam és nagyon kiesik nekem az adott üzlet. Azóta hiába hirdetnek a hozzám legközelebbi üzletbe, egyszer még eljutottam a telefonos előszűrésig, legutóbbi próbálkozásomnál pedig már csak az automatikus elutasító e-mail jött. Az állás folyamatosan meg van hirdetve, kíváncsi lennék, milyen megugorhatatlan elvárásaik vannak.

Szerintem az adott HR-es/recruiter egy életre kitiltott onnan és amíg ő felel a kiválasztásért, esélytelen, hogy felvegyenek.

Ez alapján nagyon berághattak a lemondott interjúért.

Mondjuk olyan üzletlánc is akad, ahová még interjúig sem jutottam el. Körülbelül 5-6 alkalommal küldtem be önéletrajzot, hiába írom át, cserélek képet, e-mail címet, stb., és kivétel nélkül mindig elutasítanak, holott papíron oda is tökéletesen megfelelek. Ráadásul az adott lánc nem is a lakóhelyemen van (lakcím nincs feltüntetve), úgyhogy személyes ismertség szinte kizárva. Rejtély!

tegnap 16:18
 8/16 anonim ***** válasza:
100%
Lehet, hogy nem is amiatt utasítanak el. Ezt nem lehet biztosra tudni.
tegnap 16:20
 9/16 anonim ***** válasza:
100%

4-es vagyok:

szóval van az adott gyár.

A gyárhoz több munkaközvetítős cég keres alkalmazottat.(mondjuk nem tudom, hogy én mindkét alkalommal ugyanazzal a munkaközvetítővel mentem-e vagy sem)

Elmész egy csoportos interjúra, ami a gyárban van. Kiderül, hogy ilyen-olyan munkakörre keresnek embert. Operátornak mehet sok-sok ember, de te annak nem akarsz menni. Neked a 3 műszakos anyagfeltöltő a jó. Viszont erre a pozicióra csak egy embert vesznek fel.

Mivel te anyagfeltöltőnek mennél és arra jelentkezik más is, meg ugye 1 embert vesznek fel, te valamiért kiesel.

Ilyenkor az interjúztatók tudják a nevedet, a lakhelyedet, telefonszámodat. Na, ezeket gondolom felírják a fekete listára és egy dátumot, hogy mikor kerültél elutasításra. Talán odaírják, hogy ez a tiltás mikor veszti érvényét.

Később kapnak egy névsort (interjúra jövök névsorával, esetleg adataival, mint telefonszám mondjuk), mármint a gyár. A munkaközvetítő várja a "jóváhagyást", hogy az sms-t kiküldje az interjúra jelentkezőknek, hogy hova és mikor, melyik nap kell megjelenniük.

Viszont a névsorban szerepel egy ember, aki már volt mondjuk egy hete interjún és sikertelen volt az interjú. Erről az emberről azt a visszajelzést adják a munkaközvetítőnek, hogy az a személy nem jöhet.

Így a munkaközvetítő ennek az embernek nem küldi ki az sms-t.

Én valahogy így képzelem el a feketelistát. (Mert én nem kaptam sms-t, és ez a tiltólista volt az oka, hogy gyártól visszajött, hogy én nem mehetek interjúra, mert az elmúlt x hétben volt sikertelen interjúm.)

Amúgy meg hasonlóan vagyok én is, mint te, kérdező. Nem az álommunkát keresem. Csak ne gyomorideg, foßscásch legyen napi rendszereséggel, meg gyomorégés az idegtől, a munkától, munkatársaktól. Irodai munkáról letettem.

Talán túl sok a jelentkező az aldinál.

Lehet, olyant keresnek, aki nem tűnik okosnak, így esélyes, nem fog dobbantani onnan egykettőre.

Lehet az is az ok, hogy jelentkeznek sokan, te a 40. vagy és 5 embert vesznek fel, de mondjuk az az 5 ember előtted jelentkezett, szóval jelentkezési sorban mondjuk 3., 20., 21., 30. és 32. helyezettként vannak.

Vagy számít a közelség, vagy bármi. Igazából tényleg az interjúztatót/hr-st kellene megkérdezni, mi alapján dönt? Lehet, nem vagy szimpatikus. Vagy irigy rád, fénykép alapján. De ugye ezek olyan információk, amikre nagy eséllyel nem kap az ember választ.

tegnap 16:54
 10/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm az infót! :)

Vidéki megyeszékelyen lakom, de tervezek Budapestre költözni jobb lehetőségek reményében. Itt helyben csak gyár vagy kereskedelem jöhet szóba a magamfajtának, és még a bolti eladói munkákért is kvázi "ökölharc" folyik.

Abban bízom, hogy BP-n könnyebb más irányba dobbantani, illetve ha mégsem sikerül és maradnék egy adott üzletláncnál, talán picivel jobban megbecsülnének - már amennyiben a munkámban nem találnak kivetnivalót -, mint a jelenlegi városomban. Elvégre Budapesten még nagyobb a fluktuáció a kiskereskedelemben.

Persze lehet, hogy hiú ábrándokat dédelgetek, mindenesetre legalább az esélyt szeretném megadni, hogy jobb életet teremthessek magamnak. Itt helyben már nincs számomra se jövő, se remény. Elgondolkodtató, hogy valamennyi korombeli - már aki nem babázott le -, szinte mind vagy a fővárosba költözött vagy külföldre.

A külföldi munka is felmerült bennem (szállodahajó), de egyedül, kapcsolatok nélkül nem merek nekivágni, hogy aztán berakjanak egy vadidegen mellé egy kabinba. Budapesten többek között ismerkedni is szeretnék, hátha sikerül valakivel összebarátkoznom, összejönnöm, aki hajlandó lenne velem lehúzni kint egy szezont. Így még akár jó buli is lehet a dolog, nem is beszélve a remek pénzgyűjtési lehetőségről.

tegnap 17:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!