Létszámleépítés lehet azonnali felmondás alapja?
Munkahelyemen létszámleépítés zajlik, pár kollégámmal együtt sajnos én is belekerültem a rostába.
2 havi felmondási időm van szerződésben (határozatlan, nem vezetői szerződés), azt mondták, hogy azonnalival is elküldhetnének, de nem akarnak szemetek lenni, így úgy gondolták megegyezhetünk közösen a 2 hónap helyett 1 havi felmondási időben is. Természetesen mondtam hogy felejtsék el, mi a francért mennék bele 1 hónapba, amikor a szerződésem szerint 2 jár. Hülye lennék egy hónapnyi biztos fizetésről lemondani, meg 2 hónap helyett 1 hónapig munkát keresni, főleg, hogy a 2 hónap feléről el is kell engednie távolléti díj fizetése mellett.
Erre azt mondták, hogy sajnos akkor a másik megoldást kell választaniuk, vagyis létszámleépítés miatt azonnalival tudnak elküldeni. Szerintem ez nem lehet alapja az azonnali felmondásnak, ezt mondtam nekik is, azt mondták útánajárnak. Ez 3 napja volt, azóta nem kaptam semmit, de egyeztettem egy ügyvéddel (nem elsősorban munkajogi), ő mondta, hogy ez semmiképp sem lehet alapja azonnali felmondásnak, ne aggódjak.
Ti is meg tudjátok ezt erősíteni?
Megerősíteni nem is, de tudtommal is így van.
Azonnalit akkor tehetnek, ha valami mulsztást követtél el.
Azért tartsd nyitva a szemed, nehogy rád tudjanak húzni valamit.
Jól tetted, nem tudnak elküldeni emiatt. A mostani levelezéseket és beszélgetéseket ments el/vedd fel ha tudod, mert láthatóan nem akarnak korrektül bánni veled.
Közöst csak akkor fogadd el ha minimum annyit kínálnak ami a törvény szerint járna.
Van felmondási időd, ami a cégnél töltött idő függvényében változik. Van végkielégítés ami szintén az ott töltött évek alapján számítják.
Hajrá!
Ha meg akarod nézni, hogy az előttem szólóknak pontosan miért van igazuk, akkor az erről szóló dolog a Munka Törvénykönyve 40. részében van leírva ("A csoportos létszámcsökkentésre vonatkozó szabályok" -- 71-76. §).
Azonnali hatállyal csak akkor küldhetnek el, ha nem dolgozol (78. § (1)).
Sziasztok!
Köszi a megerősítést, akkor jól sejtettem, hogy ez nem lehet alap.
Sajnos nem csoportos a leépítés, mert vagyunk kb 40-en, de csak 4 embert küldenek el, nem is egy időpontvan, valakit egy hónapja küldtek el, valakit két hete, stb.
2,8 éve vagyok a égnél, így végkielégítés és plusz felmondési idő sem jár.
Természetesen nem írok alá semmi olyat, ami csorbítja a munkaszerződésemben levő kitételeket. Gondolom csak bepróbálkoztak, biztos van valaki, aki ilyenkor megijed és belemegy a közös megegyezésbe is :S
Ha van béren kívül juttatás azt se felejtsd ki a számításból ha közösre kerül a sor.
(El se hiszem, hogy a GYIK-en értelmes kérdés alatt értelmes válaszokat látok. :D )
Azért ha pl. olyat mondanak, hogy "nem kell bejönni a felmondási idő alatt", vagy hasonlót, mindent kérj írásban.
Sok mocskos dolgot láttam már. Pl. szólnak szóban, te nem mész be, majd felmondanak, mert nem jelentél meg, a szó meg elszáll.
#7 Persze, én mondtam is hogy nem akarok szemét lenni velük, nekem nem ez a stílusom, a felmondási időben ameddig kell becsülettel fogok dolgozni. Nem akarok kamu betegszabira sem elmenni. Ha nem adnak külön feladatot, akkor találok magamnak, persze minden elvégzett feladatot írásban elküldök nekik, nehogy gond legyen.
Egyébként meg voltak velem elégedve, sok levelem van, amiben dícsérnek. Meg is értem én a felmondás okát, tudom, hogy nem velem volt a gond, csak épp ez a részleg szűnik meg. Home Office-ban vagyok amúgy, de minden nap küldök napi riportot majd a munkámról nekik írásban.
"8 éve vagyok a égnél, így végkielégítés és plusz felmondési idő sem jár."
De jár. 8 év munkaviszony után kéthavi végkielégítés jár (Mt. 77. § (3) b). Technikailag plusz felmondási idő is jár (15 nap), de mivel a törvény szerint így a felmondási időd csak 45 nap volna (a kötelező 30 és a bónusz 15), és a szerződésed ennél kedvezőbb, így az számít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!