Mit csinálnátok, ha a munkahelyeteken folyamatosan vizsgáztatnának?
Jogász vagyok. Nem akarom elmondani, melyik állami szervnél dolgozom, de nem is ez a lényeg a kérdés szempontjából.
Folyamatosan beszámoltatnak a joganyagból, és osztályoznak. Elég irritáló. Azt mondják, mindezt azért teszik, hogy a jogi szakvizsgám jól sikerüljön.
Mikor van időm tanulni? A munkahelyen óriási a hajtás, rengeteg akta vár elintézésre rövid határidőkkel. Kiadják a tanulnivalót, és mellette kihajtják a belem.
A szabadidőmben lenne időm tanulni, de bocsánat, felnőtt ember vagyok, 29 éves, nekem van magánéletem. Sportolni járok, és pihenek, randizni járok, barátokkal találkozom, stb. A nap végén mindig úgy érek haza, hogy majd felrobban az agyam. A folyamatos lecseszések, rosszindulatú beszólások, a munkám fikázása, közben rendszeres rendezvényeken való képmutatás, amivel elmegy rengeteg idő a munkából... És közben még tanuljak is, de óriási jogszabály anyagot. Dolgozni járok a munkahelyre, nem havonta vizsgázni, arra készülni, majd a vezetőség előtt ismét vizsgázni az egészből több alkalommal...
12 év a közoktatásban, eközben párhuzamosan az iskola alatt 12 év zeneiskola, különórák, 5 év jogi egyetem, diploma, aztán most megint 3-5 év felkészülés a szakvizsgára??? Elegem van a tanulásból!
Eközben a nettó fizetésem a 270 ezret sem éri el. Szakvizsga után a bértábla alapján nettó 350 ezer Ft körüli fizetésre számíthatok.
Ti felmondanátok ilyen körülmények között?
Miért mentél erre a pályára ha ennyire nem tetszik?
Van más lehetőséged?
Itt Budapesten kívül más, jobban fizető jogi munkahely nincs. Ezt a helyet választottam, mert amúgy a szakma érdekel. Csak nem sejtettem ezt az iskolásdit, illetve hogy úgy beszélnek az emberrel, mint a szarral, lenéznek, és közben csicskáztatnak. Ja, és a fizetésre nem mertem rákérdezni az interjún, nehogy pénzéhesnek tartsanak.
Pestre fel tudnék járni, 80 km, 1 óra 5 perc az út busszal, 2 évig megtettem, csak fárasztó. Pesten albérletben lakni meg nem olcsó mulatság... Fogalmam sincs, mit csináljak.
"A szabadidőmben lenne időm tanulni, de bocsánat, felnőtt ember vagyok, 29 éves, nekem van magánéletem. Sportolni járok, és pihenek, randizni járok, barátokkal találkozom, stb."
Igazán nem szeretnélek kiábrándítani, de a felnőttek élete ilyen. Zsúfolt. Ha tanulni szeretnél, azt bizony a szabadidődből kell kiszorítani. Kezd el hozzászokni, mert manapság a life long learning elengedhetetlen, ha hosszabb távon is szeretnél labdába rúgni a munkaerőpiacon, ráadásul jogi pályán a naprakészség miatt is elengedhetetlen. Ha nem tudod megoldani a munka mellett tanulást, bajban leszel.
Ettől függetlenül a munkahelyed kissé debil, mert a tanulásod a te dolgod (kéne, hogy legyen), de ezzel a hozzáállással, hogy téged hagyjanak munkaidőben tanulni, mert a szabadidődben más dolgod van, nem fogsz messzire jutni.
6-os, nem én választottam a jogi pályát, hanem anyám. Én tanár vagy térképész akartam volna lenni, de kinevetett.
Anyám érettségi előtt azt mondta: "mégegyszer mondom, idefigyelj, vagy a jogra mész, vagy akkor tanulj mást, amit akarsz, de azt akkor finanszírozd magadnak, a lakhatásodat is, akkor én nem támogatlak".
Azóta már belátta, hogy hibázott. Nem mondja ki ugyan, de látom rajta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!