Milyen (legális) foglalkozással lehet ma Magyarországon 1 millió nettó felett keresni?
Most bocs, hogy belevauvau, de akkor a saját bevallásod szerint nagyjából 2 szalon autónyi megtakarításotok van, lényegében saját lakásban laktok, még nyaralótok is "van", de nem mertek autót venni, mert NINCS MIBŐL? Na, hát én komolyan mondom, hogy baj van :D
Egyébként nagyjából minden problémátokat megoldaná az is, ha nem elektromoshoz ragaszkodnál foggal-körömmel. Anyagilag, még otthoni töltéssel együtt sem egy bomba üzlet, ráadásul a balatoni leruccanásaitok is egy logisztikai rémálommá válhatnának nyaralás alatt. Tök jó az elektromos autó, másodiknak, melóba járni meg futkosni vele erre-arra, de fő autónak, főleg ha a pénzt is sajnálod rá, hát...
"4millió hitel, mondjuk csak a dupláját (legyen csak 50%) fizeted vissza 10 év alatt"
Kezdjük ott, hogy autóhitel max 7 év és folytassuk azzal, hogy a jelenlegi 10% körüli autóhitel kamatok mellett egy 4 milliós tőkére 7 év alatt 1,5 millió kamatot fizetsz, ami még az 50%-tól is messze van (37,5%).
"akkor már kell casco is (ha autóhitel)"
Okos ember akkor is köt casco-t, ha nincs hitel az autón. Elég egy jégeső, ami szétveri a kocsit, de baleset is bármikor történhet és akkor casco nélkül csak nézel. Vagy egy kavicsfelverődés, ami miatt szélvédőt kell cserélni: cascoval ingyen van, anélkül legalább 200 ezer.
Nekem úgy tűnik, te is az a típus vagy, aki fél a hiteltől és valami ördögtől való dolgonak gondolja.
Én most néztem ki egy új kocsit, 12 millióért, arra kaptam 50% önerővel 6 évre havi 98 ezres törlesztőt. Hasonló jövedelmem van, nem olyan magas ez a törlesztő.
42#
Nyilván azért fél tőle mint mindenki, ha leesik a lábáról tartósan, minden borul(hat) ha nincs passzív jövedelme..
Friss autóvásárlóként tudom mondani, hogy mi alig egy hónapja 12 millió forintért vettünk új autót. Mivel a szalon együtt dolgozik egy hitelező bankal, igy sokkal kedvezőbb kamatfeltételeket kaptunk, a mai kamatok kb felét, ami persze egyre csak javul minél több az önerőd és minél rövidebb időre veszed fel a hitelt. Mi 4 évre vettünk fel 3 milliót és a futamidő végén 200ezer forintal fogunk többet visszafizetni. Kb félidejéig érdemes kifizetni egyben, akkor még a kamat felét meg tudjuk fogni, ennek egyszeri díja 7000 ft..
Ehhez jön 6 év kiterjesztett ajándék garancia. Közben pedig az autó alapára az infláció miatt 1 millió forintot drágult augusztusban..
Az említett tételek (pl Casco, üzembehelyezés) kb 300ezer forintot tettek ki. Ez persze még nem elektromos autó, de saját vélemény szerint én a köv. 10 évet még kibírom az "elavult" technikával, aztán meglátjuk merre megy a világ, de én jelen helyzetben nem adnék egy ilyenért 20 millió forintot.
A tartós bevételkiesésre azt tudom mondani, hogy nekünk van mellette annyi megtakarításunk, hogy az autót és a lakáshitelünket is ki tudnánk egyben fizetni, de ezek az összegek olyan szinten elinflálódnak/dtak, hogy nincs értelme, inkább forgatom befektetésben.
"de nem mertek autót venni, mert NINCS MIBŐL?"
nem azt mondom, hogy nincs miből, azt mondom, hogy jelenleg egy 15milliós autó nem fér bele jószívűen. Egyszerűen, ha már idáig eljutottam/unk, úgy nem szívesen nullázódok le, hogy ne, vagy nehezen lehessen kivenni pénzt, ha arról lenne szó, hogy kéne. Beázunk, kell rá 2millió holnapra, már necces a történet. Szóval van miből, de a látatlan jövőre gondolva nem.
"Kezdjük ott, hogy autóhitel max 7 év és folytassuk azzal, hogy a jelenlegi 10% körüli autóhitel kamatok mellett egy 4 milliós tőkére 7 év alatt 1,5 millió kamatot fizetsz, ami még az 50%-tól is messze van (37,5%)."
Elfogadom, de 7 év alatt sincs kedvem többet nyújtózkodni, mint ameddig a takaróm ér. Egyáltalán nem vagyok a hitel barátja. Egyedül a babaváró az, amit jószívvel feltudtam venni a folyamatban lévő baba miatt pár éve, de ezenkívül ódzkodok fizetni a banknak. Értem, hogy akinek _kell_, az vegyen fel hitelt, de nekünk jelenleg nem *kell*, hanem csak vágy(?) lenne, ami csupán a mostani autóhoz képest nagyobb kényelmet nyújtana.
Ahogy kicsit említettem előzőleg, a hitelre úgy gondolok, hogy a jövőmet adom el a mostani jólétemért. Ha bármi van, a hitelt fizetni kell, nem szívesen teszem. Annak a kamatnak a költségéből a fél lakásfelújítás amit tervezünk kijönne. Aztán ott vagyunk, hogy nem ebben az életminőségben szeretnénk élni (hanem mindig fejlődni, mindig legyen kicsit jobb, könnyebb), a hitel meg pillanatnyi.
Lehet ezzel nem egyetérteni, és a tv-t is hitelre felveszegetni karácsonyra, de max akkor mennék bele ilyenbe, ha kamatmentes és nincs egyéb -jelentős- költsége.
"Okos ember akkor is köt casco-t, ha nincs hitel az autón. Elég egy jégeső, ami szétveri a kocsit, de baleset is bármikor történhet és akkor casco nélkül csak nézel. Vagy egy kavicsfelverődés, ami miatt szélvédőt kell cserélni: cascoval ingyen van, anélkül legalább 200 ezer."
Ez egy érdekes story, hogy érdemes-e a casco. Ha azt nézzük, hogy a 15M-es autónál olyan 400e a casco(+-), akkor 4-5 évig fizetve 1.6-2M-et "dobtam ki". Ha van valami egyszerű, legyen az szélvédő, akkor az simán kijön a 2M-ból. Az igaz, ha nagyobb a kár, akkor már jobban megéri, viszont a múltból kiindulva sosem volt baleset, vagy olyan esemény, ahol kellett volna casco. (1 volt, de az is egy 10+éves autónál, úgyhogy javítottuk valami bontott alkatrészből). Szóval ez egyelőre egy olyan kérdéskör, amit majd akkor eldöntünk, egyelőre azt mondom, hogy nem. Garázsban állva még a jégeső sem akkor kockázat, tekintve, hogy az év 365napjából 20-at ha kint parkolunk (mondjuk pont nyáron általában, de tény, hogy emiatt a kockázat kisebb). Ha pedig az 5 év alatt 1x sem veszem igénybe az ügyintézését a casco-nak, akkor meg ott szívnék, hogy kidobtam -> igaz ez fordítva is, szóval ebben még nincs döntés. Majd ha ott vagyunk.
37,40-es voltam.
"Ennyi erővel soha senki nem venne akkor fel hitelt. Nyilván hagyni kell tartalékot vész esetére, de azért az szerintem nem gyakori, hogy 5-6 hónapnál tovább leessen a lábáról az ember. És ha mégis, a család segíthet."
Segíthet, bár ez a család vagyoni helyzetének függvénye, drága kocsira törlesztő fizetésben nem biztos hogy tud vagy akar, max alapvető dolgokban, pl megetet, elég sok első generációs értelmiségi van...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!