Egy év alatt 2,3 millió forintot megspórolni mennyire ideális?
Egy éve kezdtem el dolgozni egy fix helyen, egyedül élek. Szerintetek ez jó arány?
23/F
Jó kezdet. Most kezdj el utána olvasni a pénzügyi tudatosság alapjainak, befektetéseknek, kamatos kamatnak, hogy ne csak megspórolni sikerüljön, hanem a pénzed is dolgozzon érted.
Ha csak áll a fiókban, akkor még el is lophatják, ha bankban áll sem kamatozik és fogyasztja az infláció.
Pályakezdőként teljesen jó, de végsősoron az számít, hogy mihez kezdesz vele. A 11-es tanácsához egy konkrét javaslat, olvasd el a Vanguard alapító 1993-as első kiadású, de örökérvényű könyvét:
Ezt is csak azért kell elolvasnod, hogy ne csábulj el, és ne akarj a saját károdra okos lenni, ugyanis a gyakorlatba ültetése végtelenül egyszerű: nyitsz egy tartós befektetési számlát az IBKR-nél, és minden hónapban megveszed a VWCE jelű Vanguard All-World index ETF-et az aktuális nettó jövedelmed 20%-ából. A maradékkal azt csinálsz, amit akarsz (pl. ugyanezt :)). Tartsd be ezt az aranyszabályt, és boldog ember leszel.
Üdv,
egy Boglehead
6
Szerintem nagyon jó életvitelt élek emellett. Van egy kocsim, egy saját ház (sajnálatos módon örököltem az ingatlant ) azért utazok, bulizok és azért bőven jól étkezek, vásárolok. Minimálisan csak meghúznom magam, és így jött létre ez a megtakarítás. (Ház fentarást mellett ami szerintem a legfontosabb)
13
Én tartok attól, hogy az ETF-ek idővel lufiként fognak viselkedni és nagy gixer lesz. Idővel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!