Munkát keresek.Jelentkeztem egy kisebb játékboltba, ahova be is hívtak,hogy megnézzék hogyan tudunk együtt működni..ti mit tennétek?
Minden jól ment, már szóban megkaptam, hogy a 60 jelentkező közül engem választanak. Viszont tegnap közölték, hogy csak decembertől vennének fel, vagy max.november felétől de decemberig csak 4órásra.
Addig járjak minden nap betanulni. Hozzáteszem, már 2 hete járok, és még 2 hetet dolgozzak ingyen?
Szinte ugyanazt csinálom már, amit ők pénzért.
Nagyon kell a munka, de ezt nagyon megalázónak érzem már.
Biztos, hogy nem így van.
Ők is szeretnék, hogy maradjak, ez biztos. De a betanításomat ingyen akarják megúszni, sajnos ez is biztos.
Kérdés, hogy hagyom-e vagy sem.
Illetve ha nem hagyom, akkor kockáztatom-e a munkahelyet, vagy inkább felvesznek rendesen, hogy el ne menjek..na ez a nagy dilemmàm.
De nem hiszem, hogy egyedüli eset vagyok. Szerintem rengeteg ilyen van (sajnos)
Lehet, hogy BP-en nem, de vidéken ez az alap kb.
31-es hát nagyon tévedsz. Lehet, hogy te ilyen jó környékröl származol, de itt ez a helyzet. Sajnos!
Szerinted miért dolgoztatnak ingyen? Mert 59 másik közül is válaszhat. És hiába lettem az első jelölt, ha szólni merek, nem biztos, hogy jól jövök ki belőle.
Ezért kértem itt tanácsot.
Áh.. Kérdező azért lettél az első jelölt, mert a többi 59 nem dolgozik ingyen!!! Akármilyen kis falu, 6ezres város, attól függetlenül mindenkinek vannak számlái, megélhetési költségei!! Ingyen munkából ezt senki nem tudja fizetni, még akkor is jobban jár, ha két héten keresztül minden nap állásinterjúra jár egy valóban fizető állásra.
A másik: az emberek kétszínűek. Hogyne lennének kedvesek veled, hogyne szeretnék hogy ott maradj, mikor ingyen dolgozol!!!
A harmadik: a kereskedelemről: jön a karácsony, játék bolt, ajándékok gyerekeknek, stb... Januárban, februárban a kereskedelem épp csak elvan. Egy 6ezres városban meg simán mondhatni, hogy elvegetál, forgalom szerintem kb alig alig, ami a működési költséget talán épp fedezi! Miért gondolod, hogy biztosan keresnek oda 2.embert???
A negyedik: azért dolgoztatnak ingyen, mert hagyod!!! 6ezres város mellett is van másik város, megyeszékhely, ahova át lehet járni, tömegközlekedés, megyebérlet kb 10ezer.
Ez nem Bp vagy vidék kérdése, hanem hozzáállásé! Laktam 8ezres városban, volt munkahelyem, mikor nem tetszett valami és nem találtam helyben, átjártam a szomszédos városba, de nem dolgoztam ingyen!! Abból nem lehet számlát fizetni, enni, stb!
A gond veled van kérdező, hogy téged eltartanak!!! Ha számlát kéne fizetned, akkor nem érnél rá ingyen dolgozni.
Írhat itt neked bárki bármit, te akkor is hiszel még a mesében.
Ahol pedig ez az alap, ott valóban felvenni telora, vagy akár az nélkül kiküldeni a Navot, a munkaügyi felügyeletet, aztán kicsit változik az az alap!!!! Az ilyen munkáltatót a maximumra büntetném!
"A gond veled van kérdező, hogy téged eltartanak!!! Ha számlát kéne fizetned, akkor nem érnél rá ingyen dolgozni.
Írhat itt neked bárki bármit, te akkor is hiszel még a mesében."
Egyetértek. 👌
1. Hivatalosan már az első napon léteznie kell írásos munkaszerződésnek
2. A vendéglátóiparban, ahol gyakori a "próbanap", ott be kell jelenteni az alkalmazottat a NAV felé, akár arra az 1 napra is, mert ha jön az ellenőrzés, akkor utána milliós bírság, ismétlődő esetben üzletbezáratás lesz belőle.
3. Ahogy már írták, a betanulásra a próbaidő szolgál, aminek bármelyik napján indoklás nélkül búcsút lehet venni egymástól (a munkatörvénykönyve szerint akár 6 hónapos időszak is lehet)
4. Az, hogy 4 vagy 8 órára jelentenek be, az kb. megszokott "betyárság" kisebb helyeken. Gondolom, hogy jelenleg nem azt számolgatod, hogy hány év munkaviszonyod lesz, amikor nyugdíjba mész (mivel a 4 órás időszak 0.5-ös szorzóval fog számítani). Viszont ilyen helyeken az a szokás, hogy a hivatalos fizetés mellé a főnök a fizetésed másik felét készpénzben a kezedbe adja minden hónapban.
5. Semmi nem fogja meggátolni a tulajt (ahogy erről is írtak már), hogy 1 hónap után valami indokot mondjon, hogy miért nincs rád szüksége a továbbiakban és utána jön a következő "betanuló" jelentkező. Neked meg semmi papírod nem lesz, amire kérnéd, hogy fizessék ki a munkád. És hogy most mint mond és mit fog mondani akkor, ég és föld.
6. Azt, hogy nincs szerződés, még lehet fokozni azzal, hogy 1 hónap után sem lesz az első, amit egyből odaadnak, hogy írd alá. Majd dolgozol újabb 1 hónapot és akkor fognak elküldeni és akkor sem fog egy fillért sem adni.
Az igazság az, hogy túlságosan kényelmesnek tartod a jelenlegi munkahelyed más elérhető és nehezebb, kényelmetlenebb munkákhoz képest, ezért hajlandó vagy benyelni azt, hogy ingyen dolgoztatnak, mert abban reménykedsz (teljesen hiába), hogy majd egyszer alkalmazásba vesznek (nem fognak, mert a tulajdonos pontosan tudja, amit fent leírtam).
Menj el most egy új munkahelyre, ahol az első naptól kezdve pénzért dolgozol!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!