Milyen munkakörökben előny a relatíve magas IQ?
#6 Ez bűzlik! Egy magas IQ-val rendelkező ember nem szokott így fellengzősködni. Mensa körökben soha nem találkoztam olyannal, aki így beszélt volna. Sőt, bizonyított tény, hogy minél magasabb valakinek az IQ-ja, annál inkább látja, hogy mennyi mindent nem tud. Persze a problémamegoldás az megy, de egy intelligens ember nem szólja le a másikat azért, mert neki könnyedén megy az, ami másnak nehezen.
És olyan sincs, hogy valaki mindenhez IS ért. Én lehet, hogy a szakmámban jó vagyok és lehet, hogy a ház körül sokmindent megoldok magam, de pl. egy fürdőszoba burkolást nem tudnék megcsinálni, max nagyon-nagyon gagyi módon. Ezért tisztelem azokat, akik meg meg tudják csinálni.
Én először pszichológusnál csináltam IQ tesztet, ott mondták hogy kiemelkedő és ott ajánlották a Mensa tesztet is. Így végeztem Mensa tesztet is (nem csak az online-t, ahol 125 a maximum pontszám, ami meg is lett)… Nekem azt mondták, hogy 140 felett nem tudják pontosan mérni, de nekem nincs felette, hanem 132.
A Mensa IQ tesztjét szokták mindenhol emlegetni, hogy milyen hiteles, de egyébként a saját bevallásuk szerint sem egy hagyományos IQ teszt…
Nekem nem szimpatikus ez a “társaság”, elve az egész egy üzlet valahol, mert fizetni kell érte, másrészt pedig nagyon durván dagonyáznak abban, hogy Ők milyen zseniálisak.
De én tényleg nem vagyok zseni, nagyon messze vagyok ettől… Óvodából először 5 évesen akartak első osztályba küldeni, mert tananyag szintjén simán meg tudtam oldani a harmadikos nővérem feladatait is, + akkoriban koromhoz képest nagyon jól rajzoltam.
Aztán már óvodában elkezdtem pszichológushoz járni, mert szerintük beteg dolgokat rajzoltam, illetve apukám paranoid skizofrén volt…
Végülis nem mehettem hamarabb iskolába. Aztán jobban figyeltek rám… 6 évesen meg engem kérdeztek meg, hogy akarok e már iskolába menni, és erre tisztán emlékszem hogy nagyon akartam már.
Viszont nem mertem elmondani, mert féltem hogy az óvónénik ezt sértésnek veszik, ezért azt mondtam hogy nem akarok, nem érzem magam késznek rá… Így bár felmerült, hogy hamarabb mehetnék iskolába mint az átlag, végül pont, hogy később mentem.
Általánosban annó nem tűnt fel, de azóta realizáltam hogy végig a tanárok kedvence voltam, de a gyerekek kiközösítettek. A tanárnővel sakkoztam pl. szünetekben, mert nem játszott volna velem senki, de ezt csak felnőttként sikerült felfognom… Először nagyon jó tanuló voltam, de egyre kisebb volt az előnyöm másokhoz képest, gimiben meg már nem is éreztem, hogy bármiben is előrébb járnék másoktól…
A szociáliskészségeim pedig kimondottan gyengébbek.
Konfliktusokat nem tudok megoldani, mert VÉGTELEN lehetőség merül fel, nem tudom mi alapján kéne kiválasztani hogy mit cselekszem, el veszek a sok lépés között és egyszerűen nem tudom hogy mit csinálna egy “átlag” ember.
"Konfliktusokat nem tudok megoldani, mert VÉGTELEN lehetőség merül fel, nem tudom mi alapján kéne kiválasztani hogy mit cselekszem"
Ez ismerős. A túl sok információ és az éleslátás néha hátrány. Én éppenezért nagyon kockázat- és konfliktuskerülővé váltam, ami szintén nem egészséges. Pedig tudom, hogy képtelenség mindig mindenkinek megfelelni. Képes vagyok apró döntéseken is sokat merengedni, de a nagyobb döntések még nehezebben mennek, mindig minennek utána akarok járni és sokszor emiatt maradok le lehetőségekről, de mikor már döntöttem, utána is újra és újra nekifutok, hogy jó döntés volt-e. Idegtépő tud lenni és nem csak nekem, a környezetemnek is.
Az átlagember amúgy úgy csinálja, hogy nem gondolkodik, csak sodródik az árral "majd lesz valahogy" alapon.
"Egy magas IQ-val rendelkező ember nem szokott így fellengzősködni. Mensa körökben soha nem találkoztam olyannal, aki így beszélt volna." - Hát nekem eléggé más a tapasztalatom velük, pár éve volt lehetőségünk kitölteni a hivatalos Mensa tesztet mert az akkori munkahelyem fizette, de már az teszt előtt lévő előadások miatt úgy voltam vele ha ingyenes lenne se lépnék be közéjük. A Mensa tagság előnyei között olyan dolgokat soroltak fel hogy milyen menő az önéletrajzban a Mensa email cím, beléphetsz a hivatalos Facebook csoportjukba, közös társas esteket rendeznek ahol a szinteden lévő emberek ellen versenyezhetsz, az egésznek volt egy ilyen "kikerülhetsz a hülyék közül" feelingje, mintha végre nem a pórnép közt kellene mozognod. Végül nem vettek be, talán 125-130 közé lőttek, de nem volt pontosabb eredménye, annyira nem érzem nagy csalódásnak hogy erről lemaradtam. :D
Kérdésre is válaszolva ha 130+os az IQd az főleg azt jelenti hogy jó a logikád, humán vonal helyett lehet inkább reálra kellett volna menned (mérnök/IT/vmennyire gazdasági szakok is), de az is kellene hozzá hogy ezek érdekeljenek illetve legyen kitartásod elvégezni, képezni magad később is. Önmagában a magas IQ nem garantálja a kimagasló karriert.
Én pl. nem tettem be az önéletrajzomba, hogy Mensa tag vagyok, a Mensa email címet sem használom. A Facebook csoportban viszont vannak jó témák és hasznosnak tartom.
A "kikerülsz a hülyék közül"-ben van valami, mert tényleg jó olyanokkal beszélgetni, akik értik is, mit mondok. Panelházban lakom, szomszédok közt elég sok az olyan, aki nem állt kétszer sorba, mikor az észt osztogatták.
"Egy magas IQ-val rendelkező ember nem szokott így fellengzősködni. Mensa körökben soha nem találkoztam olyannal, aki így beszélt volna"
Nekem hivatalosan lemérték az IQ szintemet Mensa teszten, személyes jelenléttel és 140 felettinek, 140-145 közötti tartományba sorolták. Kérték hogy csatlakozzak a csoportjukhoz de elutasítottam mivel nekem semmi szükségem ahhoz hogy random emberekkel ismerkedjek akikhez semmi közöm azon kívül hogy wgy paraméterben (magas IQ) hasonlóak vagyunk.
Egyébként pszichológus szintén megállapította hogy a magas IQ szintem mellett pszichopata jellemvonásokat produkálok valamint nárcisztikus személyiségzavar jellemez. Ami egyébként számomra kifejezetten előny az életem során mert azon kívül hogy rendkívül gyorsan és hatékonyan oldom meg az életben felmerülő problémákat én nem vagyok visszahúzódó személyiségű, mint a magas intelligenciával rendelkező egyének többsége a statisztikák alapján, hanem vágyok a figyelemre és a középpontba kerülök ennek hála rendkívül sikeres vagyok a munkámban, széleskörű baráti körrel rendelkezem, magas a fizetésem és nagy megbecsülésnek örvendek.
Egyébként én mérnökinformatikus szakot végeztem jóval átlag feletti eredménnyel (4,6) és alkalmazott matematikus MSc-t ahol olyan kimagasló eredményt értem el hogy kitüntetéses oklevelet (vörösdiploma) vehettem át. Munkámban (szoftverfejlesztő majd DevOps terület) a sikereket folyamatosan halmozom/halmoztam mivel már "pályakezdőként" olyan gyorsan és hatékonyan oldottam meg a problémákat hogy ez feltűnt a csapattársaimnak és a feletteseimnek is, hogy átlagon felüli képességgel rendelkezem és rendkívül higgadtan nagyon jó prezentációs készséggel tudtam prezentálni egy-egy fejlesztést akár nagyobb hallgatóközönség előtt. Ennek köszönhetően a bérem is igen gyors mértékben emelkedett és bónuszokat valamint prémiumot is igen gyakran kaptam.
Szóval önmagában az hogy magas az intelligenciád nem kellene hogy hátrányt okozzon az életedben, sőt kifejezetten a saját előnyödre tudod fordítani ha képes vagy kiaknázni a magas intelligenciának köszönhető előnyöket.
#6,17 "Ha képes vagy kiaknázni a magas intelligenciának köszönhető előnyöket".
Nem a magas IQ-d miatt vagy ott, ahol, hanem a szociopátia és a nárcisztikusság miatt. Akár kő hülye is lehetnél, ha tudod, hogyan kell másokat manipulálni, akkor társadalmilag simán előretörsz.
Anyám tökéletes példa erre. Ugyanolyan, mint te, csak magas IQ nélkül, de tényleg, semmihez nem ért normálisan kb., csak egy dologhoz: hogyan helyezkedjen, manipuláljon, gázoljon át 0 lelkiismerettel másokon. Természetesen vezető pozícióban van már jó ideje.
Csak arra vigyázz, hogy nehogy úgy járj a végén mint ő, hogy a teljes család otthagyja a fenébe. Senkit nem érdekelnek az ilyen mérgező kapcsolatok hosszútávon.
Minden reál területen előny. Ha van egy feladatot és mondjuk nem vakon elvégzed, hanem rájössz, hogy van egy jobb megoldás, időt, pénzt stb. spórolsz, akkor máris felfigyel rád a főnök.
Ez pedig tényleg bármi lehet, egye sima egyszerű HR-es feladattól, mérnöki munkákig.
"Én ahová a kezem teszem ott pénz terem. Ez azért van mert nagyon magas az IQ szintem "
EZ nem azért van, ha azért lenne, akkor nem lenne ilyen tapasztalatod. Az IQ inkább logikai képesség, viszont nagyon sok területen, ahol emberekkel kell foglalkozni ott a logikát le lehet húzni a wc-n, mert az emberek nem logikusak. Ezt pedig te is tudnád, ha magas lenne az IQ-d.
"Nekem azt mondták, hogy 140 felett nem tudják pontosan mérni"
135 felett, legalábbis a jelenlegi teszten. Azért tudom, mert kimaxoltam.
"a saját bevallásuk szerint sem egy hagyományos IQ teszt"
A saját bevallásuk szerint nem egy kamu internetes IQ teszt.
"elve az egész egy üzlet valahol, mert fizetni kell érte"
Melyik része ingyenes az IQ tesztnek? A papír, ami írod, a felügyelet, amit biztosítanak, vagy az, hogy szakemberek értékelik ki?
Nyilván pénzbe kerül, mivel minden abba kerül, de ebből nem igazán van a Mensa-nak bevétele.
"pedig nagyon durván dagonyáznak abban, hogy Ők milyen zseniálisak."
Én tag vagyok és egyébként ilyen nincs. Pont ellenkezőleg, nekem az volt meglepő, hogy mennyire nincs ez.
"Óvodából először 5 évesen akartak első osztályba küldeni"
Na, aki jártas az IQ-ban az tudja, hogy erről beszélni eleve hülyeség. A felnőttkori IQ és a gyerekkori teljesen más.
Ha mondjuk 5 évesen írsz egy 140-es IQ tesztet, akkor az kb. a 8 évesnek a 100-as szint. Itt csak annyit jelent, hogy mennyivel vagy érettebb, viszont ez nem feltétlenül marad meg.
Számtalan eset van, amikor egy gyerek gyerekként még nagyon okos, de tiniként lemarad, vagy éppen fordítva.
"az egésznek volt egy ilyen "kikerülhetsz a hülyék közül" feelingje, mintha végre nem a pórnép közt kellene mozognod"
Ennek valójában az a lényege, hogy az intelligens embereknek van egy bizonyos elvárása, amikor párt keresnek. Még orvosi szakszó is van arra, amikor valaki csak intelligens személlyel tud élettársi kapcsolatot kialakítani.
EZ a közösség pedig arra alkalmas, hogy ilyen személyekkel ismerkedj meg.
Most ha neked ezzel nincs gondod, akkor jó, de vannak, akiknek tényleg probléma, hogy a mindennapjaikban nincsenek ilyen emberek.
"személyes jelenléttel és 140 felettinek, 140-145 közötti tartományba sorolták"
Ez felteszem a régi teszt, ahol a 24-es szórás volt, mivel a mostani 15-ös csak 135-ig mér.
Az akkor 140, az a mostanin 125 lenne. Szóval most olyan 125-130 lennél.
"Kérték hogy csatlakozzak a csoportjukhoz de elutasítottam"
Tekintve, hogy ezzel az eredménnyel nem tudsz csatlakozni, így kétlem, hogy bárki kérte volna.
Az akkori teszten, hogy csatlakozz 148-at kellett elérni. 2 szórásnyira az átlagtól. Ez a mostanin a 130.
"én nem vagyok visszahúzódó személyiségű, mint a magas intelligenciával rendelkező egyének többsége a statisztikák alapján"
Szintén hazugság. Az magas IQ-val rendelkezők többsége (kb. 70%-a) introvertált, szóval pont visszahúzódó.
Na, meg is van, hogy miért vagy sikeres, gátlástalanul hazudsz, ha jól esik neked.
"Ennek köszönhetően a bérem is igen gyors mértékben emelkedett és bónuszokat valamint prémiumot is igen gyakran kaptam."
Amúgy nem tudom, hogy miért hazudsz.
Ennek semmi köze a teljesítményhez és mindenki tudja, aki ezen a területen dolgozik. Nem akkor kapsz emelést meg nagy bónuszt, ha jó vagy, hanem ha gyakran váltasz munkahelyet. Már egy évtizeddel ezelőtt is az a gyakorlat élt az IT-n belül, hogy béremelést igazán csak akkor lehet elérni, ha területet váltasz.
És ezt azért tudom, hogy mert én is mérnökinfót végeztem és a területen dolgozom és nekem is az értékelésem bizony átlagon felüli.
"nárcisztikus személyiségzavar jellemez. Ami egyébként számomra kifejezetten előny az életem során"
Csak a környezeted szenved, mivel egy nárcisztikus személyt elég nehéz elviselni. Tapasztalat. Aki nárcisztikus, az nem képes elviselni az építő jellegű kritikát sem, ha bárki megkérdőjelezi önnön tökéletességét, arra rögtön verbális támadással reagál, valamit többnyire igen alacsony az empatikus képessége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!