Elő szokott fordulni, hogy egy állásnál a kért fizetésnél nagyobb összeggel vesznek fel?
Pl. mert azt már túl kevés az abban a munkakörben dolgozókéhoz képest.
Vagy ha pl. valaki túl keveset mond, akár mert félreinformált a beosztásnál megszokott fizetéssel kapcsolatban, akkor a munkáltató örül magának és ezzel a kevesebb fizetéssel veszik fel?
Velem ez tortent, kulfoldi full remote contractor pozi, bemondtam egy szamot ami itteni kb felso vezeto szint, es ramondtak ok 40 szazalekkal nagyobbat :)
Mint utolag kiderult a cegnek az a vallalati kulturaja hogy adott beosztasban mindenki ugyanannyit keres szoval tok mindegy hogy mennyit kersz vagy szeretnel kapni ok monjak a szamot es vagy elfogadod vagy nem
Saját tapasztalat:
- Anno sok-sok évvel ezelőtt kis céghez mentem. 15 ezerrel többet kértem, mint az előző munkahelyem. Bele is ragadtam évekre. Kolléga mert többet mondani, kapott is 20%-al többet ugyanazért a melóért.
- Később nagy multinál kértem 150-et, kaptam 200-at, mert az volt a bérsáv alja. 7 éven át a bérsáv alján is maradtam, csak annyit emeltek, amennyit a bérsáv emelkedett.
- A mostani helyemen igyekeztem többet kérni, de még mindig nem mertem pofátlan lenni. Szerencsére ez normális cég, így mikor látták, hogy jól dolgozok, egy év után 35%-os emelést kaptam.
Szóval: tessék pofátlannak lenni, legfeljebb közlik, hogy "ennyit nem tudunk adni, de..." és megállapodtok egy összegben.
Ha túllősz a sávon az ezerszer jobb, mintha nagyon alálősz.
Ezt a "beragadtam a bérsáv aljára" dolgot nem értem. Nálunk (amerikai multi) évente 1x "tekintik át" a fizetéseket, magyarul akkor ad(hat)nak emelést. Ezt a csoportvezető és a divízió vezetője csinálja, és egy központilag megadott keretet osztanak el az emberek között, alapvetően 2 szempont szerint:
a) mennyire jól dolgozott az illető
b) mennyire lenne baj, ha felmondana (mekkora "teljesítmény" esik ki és milyen nehéz a helyére embert felvenni)
Van "emelési keret" meg "bónusz keret" ami 2 külön dolog, és sakkoz(hat)nak kicsit a kettő között (mert az elosztás hasonlóan történik), de a lényeg, hogy ha nem akarják, hogy valaki elmenjen, akkor fognak neki emelni.
Ha valakinek 2-3 év alatt nem emelnek semmit, az finom utalás arra, hogy nem bánnák, ha venné a kalapját.
Beragadni inkább a bérsáv tetejére lehet (kellesz a cégnek nagyon, a főnököd szeretne emelni, de a sáv miatt nem tud, és valamiért elő sem tudja léptetni a csávót magasabb sávba - viszont az ilyen ember könnyen talál munkát máshol, a cég meg szív mert hülye sávokat talált ki, vagy impotens a főnök és nem tud a jó emberének előléptetést intézni).
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!