A közigazgatást szerintetek mivel lehetne vonzóbbá tenni?

21:
menj be bármelyik kórházba. szerinted rendben van, hogy a falakról málik a csempe, a fürdőben rozsda mindenhol (hello fertőtlenítés), a gyógyszert, kötszert, wc-papírt a hozzátartozók viszik be.
kérdezd meg bármelyik családtagod, hogy hányszor van a gyereknek olyan órája, amit nem szaktanár tanít (főleg nyelvből vagy reál tárgyakból, IT-ból).
menj el bármelyik hivatalba, ha a kötelező határidőt nyomokban betartják, már boldog lehetsz, ha panaszt teszel, hogy a saját hivatalos határidejüket nem tartják, semmit nem érsz vele, ha kérdezel és előtte nem túrtad ki a választ, akkor olyan hülyeséget mondanak, mintha nem is érdekelné őket (nem is érdekli).
szerinted ez rendben van? mert ha az elmúlt 12 év választási eredményeire nézek, akkor az emberek többségének ez teljesen megfelel. ha nem felelne meg, akkor tüntetnének, amikor a rákos anyukád 6 hónappal későbbre kap időpontot egy olyan vizsgálatra, amit valószínűleg meg sem ér, ha nem végzik el azonnal. háborognának, ha kiderül, hogy a gyerek sosem fog megtanulni angolul, mert egy alig makogó tanerő tartja az órákat, mert őt sikerült leakasztani. vernék az asztalt, amikor 30 nappal később még mindig nincs meg az igazolás a hivataltól, és amikor már vöröslik a fejed, akkor kiderül, hogy elfelejtették átköldeni a társszervezetnek, de most feladják nekik.
De mivel mindez a választási eredményeken nem látszik, így azt kell mondanom, hogy 2/3 számára ez elfogadható működés.

SSC-síteni kellene, egyszerűsítve a folyamatokat, kiszervezni akár országon belüli nagyobb központokba, digitalizálni amit lehet stb. Ezzel párhuzamosan elfelejteni a porosz (vagy inkább szovjet), áporodott módszereket. Pl. mi az, hogy nincs HO?! Az öreg bútordarabok, akik minderre alkalmatlanok, elmehtnének nyugdíjba, vagy trénernek. Mindezt megelőzné pár hónap míg átadják a folyamatokat a fiataloknak. A végén nem lenne akkora a munkaerőhiány se, annyit egyszerűsödne az egész. Ja, és a fizu se lehetne alacsonyabb adott munkakörben mint a hasonló multis szolgák átlagfizetése. Sokan szívesen átmennénk.
Csakhogy a vonzó állami munkahelyek tömkelege pont a multiknak NEM érdeke...

24:
"SSC-síteni kellene, egyszerűsítve a folyamatokat, kiszervezni akár országon belüli nagyobb központokba, digitalizálni amit lehet stb."
Ehhez igazgatásszervező kell, menedzser, stb., pont ők menekülnek a közigazgatásból, pedig kifejezetten a közigazgatás rendbetételéhez értenek, nekem az egyik diplomamunkám témája is ez.
Az is igaz, ezt nem állományból lehet megoldani, pszichológiai okokból csak külsősként.
Láttál valaha ilyen feladatra embert keresni?
Én életemben egyetlen ilyen szakmábavágó hirdetést láttam, egy archiváló cég, aki bankok iratait archiválta külsősként, jelentkeztem is, és nem vettek fel, azt mondták, nem szakmai kompetenciahiány miatt - lehetett érezni, hogy valami "rokont" kellett felvenni. De az se közigazgatási szervezés lett volna.

24: Ja, még annyit, hogy aki ilyen hivatást választ, nyilván a kisujjában van, hogy ránéz valamire, és látja, hogyan lehetne azt megjobbítani - és már tenné is. Ellenben a közigazgatásban mindenhol azt érzed, hogy a cél ennek az ellenkezője és csúnyán összeráncolják a homlokukat, ha valamit jobbá akarsz tenni. Kívülről nézve és az idő múlásával ez még nyilvánvalóbb - mindenkinek.
És ez nem szorítkozik erre az országra és a közigazgatásra...

"Én életemben egyetlen ilyen szakmábavágó hirdetést láttam, egy archiváló cég, aki bankok iratait archiválta külsősként, jelentkeztem is, és nem vettek fel, azt mondták, nem szakmai kompetenciahiány miatt - lehetett érezni, hogy valami "rokont" kellett felvenni. De az se közigazgatási szervezés lett volna."
Sok éve dolgoztam egy projecten, az államnak akart a project eladni egy rendszert, ami egy bizonyos folyamatnál a belső kommunikációt eszméletlen meggyorsította volna (egy kapu, a papír digitalizálásra kerül, onnan minden száguldott volna a különböző osztályok, hivatalok között elektronikusan, másodpercek alatt).
Mindenkinek nagyon tetszett, már a szerződéskötés előtt állt a cég, amikor valaki feltette a kérdést, hogy mi lesz azzal a rengeteg emberrel, aki most az iratokkal rohangál osztályról osztályra hatalmas kartonokban, küldi őket hivatalosan meg a társszervezetnek, stb.
Hát, rájuk többé nem lesz szükség, mehetnek isten hírével.
Lefújták az egész projectet, mert hogy fogják megmondani több mint 60 embernek (plusz osztályvezetők, pusz főosztályvezetők), hogy nincs szükség a munkájukra, máshoz meg nem értenek, mint iratra iktatószámot ragasztani, dobozba rakni, és kocsin áttolni a másik helyre, ott meg kipakolni (mellé mindenféle szakszavak, mint bevételez, ragványoz, meg kitudja, mi a halál).
Ennyit a digitális, modern közigazgatásról. A pénzt annál egyszerűbben is el lehet lopni, hogy bonyolult folyamatokat digitalizáljunk.
De az állampolgárokat ez nem érdekli, miért kellene, hogy a kormányzatot érdekelje.
Mikor hallottatok olyat, hogy választások előtt a szavazók BÁRMELYIK pártot megkérdezik, hogy "mond öcsém, lesz digitális közigazgatás? Vagy továbbra is bolyonganak az irataim egy 10 emeletes irodaházban, ha elveszik majd beadom újra?".
Soha ilyet nem hallott senki. Krumpli, soros, brüsszel a fő téma,

#18 #20
Írjatok privit, ott elárulom konkrétan.
Budapest belváros amúgy.
Mindössze egy jogi diplomára van szükségetek, meg türelemre, amíg lefut a két hónap felvételi eljárás, utána jöhettek is hozzánk nettó 240ért, hogy aztán végezhetitek még legalább pár ember munkáját 😹

29: Szóvak az államigazgatási diploma nem jó az államigazgatásba?...
Mert nekem az van.
Kettő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!