Hogyan grillezhetem szénné egy állásinterjún a váltott műszakot elváró munkáltatót? Frappáns beszólásokat keresek.
A váltott műszak bizonyítottan maradandó károsodást okoz az agyban, évekkel rövidíti meg az életet és negatívan befolyásolja az életszínvonalat.
Bár legális, sokszor elkerülhető lenne. Főleg a munkáltatóknak kényelmes megoldás. Sokkal jobban érdekel az igazam, mint egy egy ilyen munkáltató/interjúztató ajánlata. Szerintem felvethető a közvetett vagy közvetlen felelősségük mások korai haláláért. Ennek fényében a fizetési különbözet és az igazságosság szelleme inkább vállalati maszlagnak tűnik. Gyenge ellenérv. A legitimitás jogalapját nem vitatnám. Nem ide tartozik. Elvinné a témát.
Nagyon szeretnék olyan megsemmisítő erejű beszólást találni, ami nem mutat túl a jó ízlés határán. Lehetőleg esélye se legyen a másik félnek mentegetőzni vagy tagadni. "Én nem tudok mit tenni", "de sokan így dolgoznak" "ilyen az élet", "enni muszáj" stb. Égesse csak a bűntudata! Megérdemli. Próbáltam, az egyszerű tények közlése nem elég.
Ötletek?
A váltott műszak ártalmai.:
"Egyúttal fontosnak tartom a lehetőségeim keretein belül aktívan tiltakozni. "
Ha annyi lehetőséget látsz tiltakozni, hogy egy-egy helyen nekiállsz trollkodni igényesen, akkor kár volt fáradnod évekig az adómból.
Én fizettem!
Igazad van, valóban kiállhatnék egy transzparenssel. Nekem személyes visszajelzésekre telik. Alap esetben csupán annyit mondok, "számomra rendkívül fontos egy kiegyensúlyozott élet" és illedelmesen menekülőre fogom a dolgot. Ekkor szokott elszabadulni a pokol. "Miért?" "Hát marad időd." "Csupán heti egy éjszaka." "Másnap szabadnapot adunk."
Nos, ekkor szerintem inkább az interjúztató a troll. A megkérdőjelezést önmagában tiszteletlenségnek tartom. Tudom, nem szabadna ilyenkor vitába szállni. Nekem csak "fegyverek" kellenek. Egy végső esetre helyett ha szakad a cérna, és egy amikor a munkáltató elég értelmesnek tűnik. Lehet az utóbbinak idő kell mire megemészti, de akár hajlandó a változtatásra.
És kérdező mit érsz azzal ha savazod őket? Nagy eséllyel egy HR essel fogsz beszélni akinek nincs ráhatása a dologra, de a kisebb vezetőknek sem.
Annyit érsz el kb hogy hülyének néznek majd mennek tovább az emberek az életükkel
"A vállalat sikere fontos, de vajon mennyire fontos az Önök számára a dolgozók egészsége és jólléte? A váltott műszakok negatív hatásai ismertek, ezért érdekelne, hogy van-e terve arra, hogy később enyhítsen ezen a gyakorlaton?"
"Mennyire értékeli a vállalat a dolgozók hosszú távú elköteleződését és lojalitását, ha a váltott műszakok miatt a munkavállalók életminősége és egészsége romlik?"
"A modern munkahelyek gyakran hangsúlyozzák a munka és magánélet egyensúlyát, de a váltott műszakok ezt szinte lehetetlenné teszik. Milyen intézkedéseket terveznek a jövőben a munkavállalók érdekeinek jobb képviseletére?"
Megnézném az arcod, ha éjjel kettőkor nincs senki, aki az agyvérzésed ellássa, mert egészségtelen szerinted akkor dolgozni.
Vagy ha kivágják az emberek felét a gyárakból, mert egy műszak fele annyit termel, bővíteni se hely, se pénz.
Teljesen megértelek kérdező. Németországban már a legtöbb gyár bezár éjjelre, mert még a bevándorolt vendégmunkások sem vállalják az éjszakai műszakot.
Megjegyzem jól teszik.
Törvényileg tiltanám a gyárak éjjei üzemelését.
És ezt most ne keverjük össze az éjszakai ügyeletes munkákkal, mert pl az orvosi ügyeleten fel sem veszik a telefont, évtizedek óta este 10 és reggel 5 között foglaltat jelez. Tapasztalat. Magyarul alszanak. Alszanak a nővérek a kórházban éjjel fél egytől négyig ötig ki hogy, alszanak a tűzoltók stb. Lehetne sorolni. Nem mellesleg hetek mire rájuk kerül egy egy éjjeli ügyelet nap.
Egyet tudsz tenni kérdező. Ha van más lehetőséged melóra, vállald el azt. Ha nincs, akkor meg bemész és megmondod hogy te 6-14 ig tudsz jönni egyetlen egy műszakban.
Aztán ha kell nekik a munkaerő úgyis fel fognak venni.
Támogatlak az ötletben, összefogásra lenne szükség ebben, mindenkinek lázadnia kellene a többműszakos fax munka ellen.
Az ember egészsége, jövője a tét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!