Hogyan grillezhetem szénné egy állásinterjún a váltott műszakot elváró munkáltatót? Frappáns beszólásokat keresek.
A váltott műszak bizonyítottan maradandó károsodást okoz az agyban, évekkel rövidíti meg az életet és negatívan befolyásolja az életszínvonalat.
Bár legális, sokszor elkerülhető lenne. Főleg a munkáltatóknak kényelmes megoldás. Sokkal jobban érdekel az igazam, mint egy egy ilyen munkáltató/interjúztató ajánlata. Szerintem felvethető a közvetett vagy közvetlen felelősségük mások korai haláláért. Ennek fényében a fizetési különbözet és az igazságosság szelleme inkább vállalati maszlagnak tűnik. Gyenge ellenérv. A legitimitás jogalapját nem vitatnám. Nem ide tartozik. Elvinné a témát.
Nagyon szeretnék olyan megsemmisítő erejű beszólást találni, ami nem mutat túl a jó ízlés határán. Lehetőleg esélye se legyen a másik félnek mentegetőzni vagy tagadni. "Én nem tudok mit tenni", "de sokan így dolgoznak" "ilyen az élet", "enni muszáj" stb. Égesse csak a bűntudata! Megérdemli. Próbáltam, az egyszerű tények közlése nem elég.
Ötletek?
A váltott műszak ártalmai.:
Sehogy...
A munkáltató csak él a törvény adta lehetőségekkel..
A törvényalkotót (munka törvénye) kellene mágján meggrillezni!
Tény, a jogalkotók a probléma gyökere. Velük viszont ritkábban találkozok. A munkáltatónak joga de nem kötelessége alkalmazni a törvény adta lehetőséget. Ők szabad préda.
Tényleg nem szeretnék bele menni a téma jogi oldalába.
Ha egy ilyen helyre beadod az önéletrajzodat, akkor elvileg érdekelne a munka. A munkakör alapvető leírása benne van a hirdetésben.
Alkotmányos jogod szabadon megválasztani a munkahelyedet!
A normális cégek betartják a munkajogi előírásokat, mert ellenkező esetben igen költségessé tud válni a dolog.
Tehát keress magadnak valami értelmes hobbit, és ne rabold feleslegesen mások idejét!
Ha pedig az lenne a problémád, hogy a végzettséged és/vagy tapasztalatod miatt, csak több műszakos munkára vesznek fel, akkor képezd magadat... Lehet szidni a politikát, de ami tény, Magyarországon a kormány biztosítja a feltételeket a tanuláshoz. Sőt az elmúlt 20 év alatt államilag finanszírozva MSc diplomát lehetet, és most is lehet szerezni. Persze ehhez tenni is kell vagy kellett volna...
Persze, ha nem szereted a kötöttségeket, senki sem gátol meg abban, hogy vállalkozó legyél. A saját jól menő vállalkozás szintén csak rajtad múlik...
Nincsen ok okozati összefüggés képzettség szintje és a váltott műszak között. A biztonsági őröktől a mérnök informatikuson át, orvosokig számos munkakörben előfordul. Nem, nem féletlenül írják bele az álláshírdetésekbe a váltott műszakot.
Én csak a Szegedi egyetemre jártam, de azért köszönöm a kéretlen jótanácsokat. A keresetemet illetően, önmagamat látom el és nem kell aggódnom a bevételeim miatt. Bőven van tartalékom.
Természetesen élek a jogommal és nem megyek ilyen munkahelyre. Egyúttal fontosnak tartom a lehetőségeim keretein belül aktívan tiltakozni. Nem bánom ha rossz szemmel néznek rám. Talán Magyarországon csupán pusztába kiáltott szó. Hiszen egy fecske nem csinál nyarat. Nem érdekel. Látom mit tesz a hallgatás és a folyamatos nyelés az emberekkel. Láttam máshol mennyire sokat jelent amiért az emberek kiállnak magukért és egymásért. Nekem az utóbbi a szimpatikusabb.
Szóval akadékoskodások helyett, hogyan lehet visszavágni egy állásinterjún?
Csak akkor van értelme, ha az interjún derül ki.
"Ez nagyon egészségtelen, ezért nem szeretném elvállalni."
Felállsz és kimész.
Egyébként ezt műszakpótlékkal szokták kompenzálni, sőt törvény is előírja, mikor kell +30, +50%-ot fizetni, milyen napszakban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!