Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Villamosmérnöki diploma után...

Villamosmérnöki diploma után van értelme belekezdeni egy villanyszerelői tanfolyamba? Villanyszerelő szakmát szerezni?

Figyelt kérdés

2023. márc. 4. 15:05
1 2 3 4 5 6
 51/58 anonim ***** válasza:
85%

Semmi szegyen nincs benne. Mas a ketto, ennyi. Szerintem teljesen jol van a ketto kozotti atjaras mint opcio osszerakva.

En vegig jartam minden orat a villanyszereloin, tudtak ujat mondani, mutatni. Sosem lehetsz eleg biztos a tudasodban. Illetve egy elmeleti frissites sem art idonkent. Plusz amit irtam korabban, a hamis magabiztossagot helyrerakja.

2023. márc. 14. 15:44
 52/58 anonim ***** válasza:

Vannak ebben az elképzelésben azért anomáliákok. Például, aki tervező, annak jól kell ismernie mind a felhasználható anyagokat és gépeket, készülékeket, mind a használatukra vonatkozó szabványokat, különben a terv csak egy üres héj (jó, hát egy épületvillamossági terv az többnyire az, de nem annak kéne lennie :D ). Erre nincs hivatalos eljárás, hogy ezeket az ismereteket hogyan szedi fel, se tananyag, se vizsga. Ha meg ilyenek nincsenek, akkor a szerelői munkához is fel tudná (tudja) szedni önállóan ugyanezeket a tudnivalókat.

Nekem szerencsém volt, mert középiskola gyanánt technikumba jártam, így mire végeztem a műegyetemen, és iparengedélyt váltva nekiálltam a felülvizsgálatoknak (nyilván a vizsgák letételével kezdve), már megvolt a szakképzettségem mellé a gyakorlati időm is.

2023. márc. 14. 16:37
 53/58 anonim ***** válasza:
100%

#52 Nem veletlenul van ugy, hogy a bsc megszerzesetol leghamarabb 5 ev mulva adhat ki valaki engedelykoteles tervet a kezei kozul. Ellenben a megfelelo anyag, berendezes, szerelveny es a szabvany ismerete szerelni senkit sem tanit meg. A villanyszerelot sem. De a villanyszerelo a kepzesen kot 106-os kapcsolot, csillag deltat, kezebe veszi a lakatfogot, multimetert es az erveghuvely vagy/es saruprest. Ami ha nem is egy onalloan dolgozni tudo szint, de a semminel tobb. En a villamosmernoki karon multimetert sem lattam, oszcilloszkopot meg deprez muszert hasznaltunk. Villanyszerelo kepzesen vizsgatetel a lakoepuletek nullazott rendszerenek letesitese, tobb lakasos tarsashaz villamos rendszerenek letesitese. Beszeltunk is rola, nem egy alkalommal. Nyilvan a tularamvedwlemrol vagy villamvedelemrol elmeletben egy villamosmernok tobbet tud. Ami igy rendben is van, mert a tervet o kesziti a szerelonek. Utobbi pedig tudja hogyan kotunk, sorolunk tularamvedelmi szerelvenyt. A mernok a rajzon a tulfesz levezetoben duplazza a 35-os vezeteket. A szerelo meg ilyenkor improvizal.

Egy gepeszmernoknek sem kell tudnia hegesztenie ahhoz, hogy megtervezzen egy zartszelveny gepvazat.

2023. márc. 14. 17:42
 54/58 anonim ***** válasza:
Talán nem sikerült értelmezni az írásomat. :D
2023. márc. 14. 18:51
 55/58 anonim ***** válasza:
54%
Valóban nem, engedd el amit az 53-ban írtam. :D
2023. márc. 14. 21:50
 56/58 anonim ***** válasza:
70%

Nagyon is jó, hogy villanymérnököt nem engednek csak úgy villanyszerelni.

A mérnök tervezni, analizálni tanul, nem kivitelezni. Arról nem is beszélve, hogy nem mindenhol nyomatják annyira az erősáramos dolgokat mint a Kandón. Jó eséllyel a drága BSc-t végzett kollega közelében nem volt huzamosabb ideig hálózati feszültséggel táplált eszközöknél. Amit látott, az is a laborban összerakott kapcsolások, amiket ellenőrzött a laborvezető.

Na meg azt is vegyük figyelembe, hogy egy villanyszerelés erősen más terület, mint teszem azt villamos gépek mérése. Egy mérnök megtanulja hogyan tervezze meg a hálózatot, milyen előírásoknak, követelményeknek kell megfelelnie a tervezett dolognak. Tanul arról, hogy érvéghüvely, kiállások, stb. de a kivitelezésről nem tanul. Milyen módon lehet behúzni ezt-azt, stb.

Sőt.. Ha a kollegának az energetika az egyetlen erősáramos tárgya, mert utána elment mikrokontrollert programozni szakirányon, akkor mi van? Szerelhessen ő is villanyt, mikor gőze sincs a szabványokról, egyebekről?

A villanyszerelő nem tervezhet hálózatot, a mérnök meg nem szerelhet villanyt. Ennyi.

2023. márc. 14. 22:48
 57/58 anonim ***** válasza:

Az egyetlen nagytudású villanyszerelő Prájczer Péter Harkáról!

Felér 100 villamosmérnök és ugyanennyi villanyszerelő szaktudásával!

2023. márc. 22. 01:02
 58/58 anonim ***** válasza:
70%
Nem a Peti... A Salgo Jozsi a legjobb, Tarnazsadanyrol. 105-110 villamosmernokkel feler, de meg samli sem kell neki a legfelso salgo polchoz. Na erre varrjal gombot.
2023. márc. 22. 06:52
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!