Villamosmérnöki diploma után van értelme belekezdeni egy villanyszerelői tanfolyamba? Villanyszerelő szakmát szerezni?
#37 Te érted is saját magad és a másikat? Amit beidéztél az egy előkövetelmény. Amiről első sorban szó van, az pedig villamos hálózat létesítése. :D
#38 Ha ezt megléped és dokumentálod, elhiszem. Hiába van villamosmérnök diplomád, még óralátogatás alól sem kapsz mentességet, ha belevágsz egy villanyszerelő képzésbe. Persze van olyan intézmény, ahol az adott oktató eltekint tőle, de ezekben az intézményekben ugyan ezt egy pék is megteheti. Kíváncsiságból, írok egy levelet az Oktatási Hivatalnak.
#39 Nem kell kitalálni, NEM szerelhet villanyt egy villamosmérnök. Én is nem egyszer beleestem, ezért csináltam meg utólag.
Ennyi erővel egyik végzettség sem ér egy kalap csokit se.
Mert csak a csokit szeleteljük, hogy minnél többfelé lehessen osztani...
Bezzeg egy KFT (group, holding, konszern) alapitáshoz nem kell végzettség, és bármilyen agyoniskolázottat foglalkoztathat, ami alapján kedve szerint számlázhat bármennyit...
Hagyni kell az ilyen jogszabályozást, kérdező is jobbanjár egy száztagú KFT-vel meg pár strómannal...
Aztán jó nyomozgatást a költségvetési hiány után!
#43 Reszben meg egyet is ertek azzal, ami a mondandod mogott van. Es igen, k8jelenthetjuk hogy egy villamosmernok bsc nem sokat er onmagaban. Nem jogosit semmi olyan tevekenssegre, amit diploma nelkul akar belfoldon akar kulfoldon nem vegezhetsz. Ha engedelykoteles tervet akarsz kesziteni, ahhoz is kamarai tagsag kell. Ami egyebkent jelen es mindenkori formajaban is lehetne hasznosabb konstrukcio. Nem engedelykoteles villamosmern9ki tevekenysrget egy pek is vegezhet. A szakertelem es a szabvanyoknak valo megfeleltetes kepessege mar egy masik dolog.
A bsc mernoki diploma a leendo kapcsolati toke, a magasabb szintu szakmai ismeretekhez stabil elmeleti alap es bizonyos munkakorokbe bekerulesi lehetoseg szempontjabol jo. Akkor is, ha az adott tevekenyseg nem engedelykoteles. Egy gyogyszergyar pl. egyszeruen nem fog alkalmazni folyamatmernoknek vagy gyartas uzemvitel biztositas, plc vonalon. Pedig egyikhez sem kell diploma. Csak egy eloszuro, aki megcsinalt egy mernoki kepzest nagyobb valoszinuseggel melyed el es old meg olyan mernoki szintu problemakat, amihez egy szerelo, karbantarto ember keves. Termekfejlesztes vonal detto. Beagyazottrendszer tervezo, programozo munkakorben sem vesznek fel diploma nelkul.
Az okj egy szakmajegyzek volt, ami most is jelen van. A nappali rendszeru szakkepzesek minosege az okj-hez kepest novekedik. De a hetvegi es esti tagozatos felnottkepzes, ami az okj rendszerben is volt, minimalisat valtozott. Nem elkaszaltak, hanem hoztak helyette mast, ami jobb lesz, lett.
#38 Idézek a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal válaszleveléből arra a kérdésre, hogy egy villamosmérnök végzettségű személy mentesül-e a villanyszerelő képzés, vizsgarendszer alól:
"a szakképzésre vonatkozó jogi szabályozók, a szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény (továbbiakban: Szkt.) 93. § (6) bekezdése a szakmai bizonyítvány megszerzéséről a következőképp rendelkezik: „Szakma megszerzéséről kiállított oklevelet, illetve szakmai bizonyítványt az kaphat, aki sikeres szakmai vizsgát tett.” A sikeres szakmai vizsga hiányában a szakmai bizonyítvány kiállítására nincs lehetőség."
"Az Szkt. 10. §-alapján a szakmajegyzék szerint Elektronika és elektronika ágazatba tartozó villanyszerelő szakma kizárólag szakképző intézményben szakmai oktatás keretében tanulható."
És a #40 hozzászólásodban firkált karakterekre reagálva, kiemelném és még egyszer beidézném az első 5 szót, hogy hogyan kapcsolódik a témához a jog:
"a szakképzésre vonatkozó jogi szabályozók"
Arra a kérdésemre pedig, hogy villamosmérnöki tanulmányok során elsajátított ismeretanyag beszámítása milyen módon lehetséges, a következő választ kaptam:
Az Szkt. 53. § 4.a pontja szerint a felnőttképzési jogviszony keretében (!) folyó szakmai oktatásban a korábbi tanulmányok beszámításának lehetősége: „A szakképző intézmény szakmai programjában meghatározottak szerint a tanuló, illetve a képzésben részt vevő személy korábbi tanulmányait, megszerzett ismereteit és gyakorlatát az adott szakmai oktatásra, illetve szakmai képzésre előírt - megegyező tartalmú - követelmények teljesítésébe be kell számítani. A beszámítás alapján a tanuló, illetve a képzésben részt vevő személy a tanulmányi követelményeket az előírtnál rövidebb idő alatt teljesítheti.”
Az Szkr. 124. § 12. pontja alapján a képzésben résztvevő kérelme alapján erről az intézmény igazgatója dönt.
Én erre írtam, hogy van olyan intézmény ahol az oktató (helyesbítve, intézmény igazgatója, aki nyilván a szakoktató véleménye alapján dönt, kivéve ha cimbi vagy) jóvoltából mentesülsz az elméleti képzés alól. A gyakorlati képzés vagy igazolt szakmai gyakorlat alól nem, mivel nem fedi a villamosmérnök képzésen leadott gyakorlati anyag a villanyszerelő képzés gyakorlati anyagát. De ezt el is mondták az intézményben ahol én csináltam a villanyszerelő képzést.
Tulajdonképpen nem is a #37-40-ig baromságokat beszélő "kedvéért" kérdeztem meg és írtam be a választ, hanem a kérdező és egyéb leendő érdeklődők okán. Eloszlatva egy újabb terjengős baromságot.
Én tavaly végeztem el a villanyszerelőit, de azért ezt nem gondoltam volna, hogy ennyire semmibe veszik a villamosmérnöki diplomát :/
Tavaly még 670 óra volt nekem a kötelező gyakorlat, ráadásul modulokra van osztva és az informatikai alapok modullal kezdi a gyakorlati naplót stb stb...
Tanműhely tudja leigazolni csak, vagy egy másik villanyszerelő végzettségű aki már öt évet eltöltött a szakmában, de ez esetben az ő bizonyitványát is bekérik, továbbá eggyüttműködési szerződést iratnak vele, mint gyakorlati oktató...
Hát részvétem mérnökurak!
Szégyen ez az Ország!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!