Villamosmérnöki diploma után van értelme belekezdeni egy villanyszerelői tanfolyamba? Villanyszerelő szakmát szerezni?
Ilyenkor vagyok hálás magamnak, hogy a számítógép architektúrák és a mikrochip tervezés fogott meg. Oké, messze az egyik legkomplexebb és legnehezebb terület a villanyon, ezt vagy szereti vagy utálja az ember, de cserébe nem kell fejből vágni a szabványokat, nem kell millió+1 képesítés meg kamarai tagság (oké, helyette van ezernyi protokoll, meg ilyen-olyan absztrakciós layer). Csak kényelmesen leülök a gép mellé, és vígan elvagyok a digitális, absztrakt világban. Nincs idióta megrendelő, nincsenek tahó gyári munkások, nem kell átutaznom a fél országot egy meló miatt, nem kell a közművekkel meg hivatalokkal hadakoznom. Csak leülök a légkondis irodában vagy otthon, és tervezhetek, verifikálhatok egész héten.
Kinek mi jön be ugyebár. Jól mondta az egyik válaszadó: mérnökként van hova fejlődni cégen belül. Egyre több a felelősség, egyre zamatosabb dolgokba nyúlhatsz bele, menedzsment, stb.
Érdemes villanyszerelőit végezni? Attól függ milyen munkakörben dolgozol. Nekem totál felesleges, semmit nem ad hozzá a munkámhoz, mert más világban élek, de mondjuk egy PLC-s mérnöknek hasznos lehet.
#21 Teljesen egyetertek. Abszolut egyenfuggo. Es valoban csak indokolt esetben erdemes villanyszerelesrol okmamyt szerezni.
En plc-vel foglalkoztam, 1,5 eve csinalok ilyen munkat "Csak kényelmesen leülök a gép mellé, és vígan elvagyok a digitális, absztrakt világban." de mar hanyingerem van az egesztol, az irodatol, a0 digitalis vilagbol. Nem nekem valo, inkabb vezetek heti 1000km-t. 🙂
Pontosan! Van akinek a "cigány" életmód jön be: szívesen megy terepre, vezet heti X kilométert, megy ki gyárakba, szereti az ilyen jellegű dolgokat, nem akar egy irodában ülni egész héten. Van aki szereti, ha a két kezével is dolgoznia kell valamin. Van aki kifejezetten szeret a gyártósori munkásokkal, műszakvezetőkkel beszélni. Van aki direkt külföldi kiküldetéses munkakörben dolgozik, mert járni akarja a világot a céggel, és nem zavarja az, hogy minden félévben másik országban él. Van aki kifejezetten a mérnöki tudást igénylő karbantartói, üzemmérnöki munkát szereti. Van aki kivitelezni szeret, van aki analizálni szeret, és még sorolhatnám.
Van aki meg ezektől irtózik, és a klasszikus értelemben vett mérnöki munkát kedveli: irodában, a tervezőasztal (számítógép) mellett, egy csésze kávéval.
Mindkettő ember mérnök, mindkettő felelősségteljes és komoly munkát végez. Van aki ezt, van aki azt, van aki mindkettőt, és persze van aki egyiket sem kedveli. Mindenkinek magától kell rájönnie, mi az ami a neki bejövős.
Van értelme, én is gondolkozok tajta egy ideje.
Villamosmérnökként nem szerelhetsz legálisan villanyt még a saját lakásodban sem, hiába érted jobban az egész rendszer működését.
Pl a FI reléről szoktam olyanokat hallani villanyszerelő szakemberektől, hogy elsírom magam...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!