Villamosmérnöki diploma után van értelme belekezdeni egy villanyszerelői tanfolyamba? Villanyszerelő szakmát szerezni?
#10 - ebben az az ellentmondás, hogy a mérnök nem szerelhet villanyt, viszont elvégezheti a felülvizsgálói tanfolyamot, melyből kifolyólag már az a helyzet megfordul, hogy: "tisztában van olyan szabványokkal is, amikről te lehet, hogy nem hallottál", a tanfolyam után a mérnök fogja tudni jobban a szabványokat.
Vésni meg sem az egyetem, sem az OKJ villanyszerelői tanfolyam (utóda) nem tanít meg igazán.
De az kétségtelen, hogy a műegyetemen az erősáramos mérnöki tanulmányok valamikor nem tartalmazták a nullabontó ismertetését (ma se, de már nemigen van nullabontó). Igaz, a technikumok se, márpedig a technikus a másik szakképzettség a villanyszerelő mellett, aki szerelhet villanyt úgy eleve.
“ Vésni meg sem az egyetem, sem az OKJ villanyszerelői tanfolyam (utóda) nem tanít meg igazán.”
Az a helyzet, hogy sajnos villanyszerelni se tanultunk az okj-n
Egy villamosmernok bsc onmagaban nem jogosit semmire. Jogi ertelemben veve semmi ertelme. Ahhoz hogy epuletvillamossagot tervezz, kamarai tagsag kell, ami tulmutat egy bsc diploman. Ahhoz hogy berendezest vagy gepet tervezz, nem kell jogosultsag, CE kell. De ahhoz sem allithatsz ki darabvizsgalatit illetve szereloi ellenorzest sem vegezhetsz. Villamos biztonsagi felulvizsgalo sem lehetsz, csak akkor, ha energetika szakiranyon legalabb 20 kredited es 3 ev igazolt gyakorlatod van kisfeszultsegu berendezesekkel, miutan megszerezted a diplomat.
Sot, egy olyan berendezes, szekreny ajtajat sem nyithatod ki pl. egy automatikai, muszerautomatikai villamosmernok diplomaval, ami tartalmaz kisfeszultsegu aramkort.
Volt olyan, hogy en terveztem a komplett gepvezerlest, plc rendszert, en epitettem a szekrenyt, es miutan a megrendelonel uzembe lett helyezve, nem nyithattam ki a sajat gepem vezerleset, mert a helyi protokol nem engedte. Csak a helyi villamos karbantatto jelenleteben nyulhattam hozza. En tobbek kozott a hasonlo szituk elkerulese miatt csinaltam villanyszerelo kepzest is.
Egy villanyszerelo letesithet, modosithat kisfeszultsegu berendezest, epuletvillamossagot is. Illetve 3 ev igazolt szakmaban eltoltott ev utan vegezhet villamos biztonsagi felulvizsgaloi tanfolyamot. Ezen tul kabelszerelo, fam, robbanasbiztos berendezes szerelo, villamvedelmi felulvizsgalo is lehet. Ezekhez a mernoki diploma nem megfelelo. En meg arra is szamitok, hogy par even belul a fotovoltatikus rendszerek letesiteset is kulon szakkepzettseghez kotik.
Az, hogy ki hol mit tanul meg, egyen kerdese. Van segghu_ye mernok es szerelo is, mindkettobol vannak kivalo szakemberek. Muszerautomatikan nem tanulsz meg nullazott rendszert, erintesvedelmet kiepiteni, falon kivuli szerelest letesiteni, villanyszerelo kepzesen meg nem tanulsz meg integralni, mikrokontrollert programozni. Semmi ertelme osszehasonlitani hozzaadott tudas szempontjabol. Onmagaban egyik se jo semmire, ha az egyen nem erti, nem tudja.
Akkor eri meg villanyszerelot csinalni, ha kivitelezes vagy felulvizsgalo iranyba mozgolodsz, vagy fusiznal ugy, hogy nem a monitor elott akarsz ulni meg heti 20 orat, vagy sajat magadnak akarsz kivitelezni. Es meg egy szubjektiv szempont. Ha gyari kornyezetben dolgozol napi szinteny pl. PLC programozo vagy, evente 10-20 kulonbozo vezerlesbe turkalsz (szo szerint), en akkor is ajanlom. Nem csak a jogi oldala miatt, hanen a rendszerszemlelet es a sajat munkabiztonsagod erdekeben. Kicsit helyrebillenti a korabban felszedett hamis magabiztossagerzetet.
#12 Technikusok kozul csak az erosaramu elektrotechnikus szerelhetett villanyt, de pl. epulethez o sem nyulhatott ha jol emlekszem.
A veses nem szakmunka, azt barki megcsinalhatja, 30 perc alatt megtanulhato.
A szabvany ertelmezesehez nem kell az a mernoki szintu hattertudas, amit a Muszaki Egyetemen, vagy akar a Kandon belednyomnak. Az msz 60364-et pedig egy vbf-nek (ma mar nincs kulon ev) a-tol z-ig ismerni kell, ha mernok, ha villanyszerelo. Nem egy ordongosseg egyebkent, en kotelezo olvasmanynak beraknam minden villamosipart erinto kepzesbe az egeszet. Aki tanul villamossagtant, elektrotechnikat, annak legyen kotelezo. Tokmindegy hogy 10 ev mulva beagyazott fejleszto vagy torpefesz. vezerlest karbantarto lesz, aki belep a villamosiparba legalabb olvassa el.
"Ezen tul kabelszerelo, fam, robbanasbiztos berendezes szerelo, villamvedelmi felulvizsgalo is lehet. Ezekhez a mernoki diploma nem megfelelo."
Nézzél utána.
"de pl. epulethez o sem nyulhatott ha jol emlekszem."
Vannak memóriasegítő tabletták...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!