Mit tanulhatnék, ha szoftverfejlesztő vagyok és egész egyszerűen nem megy a munka?
Remélem, nem leszek felismerhető. Hosszú, de úgy érzem, így van benne, ami lényeges.
Irodai betanított munkám volt, nettó 200 ezer Ft alatti fizetéssel, borzalmasan monoton munkával.
A logikai készségem mindigis rossz volt, tanárok is észrevették és 19 éves koromban "normál alattinak" mérték pályaválasztási tanácsadáson.
De egy reál büfészakot elvégeztem úgy, hogy 3 félévben is max volt az ösztöndíjam és később is jól tanultam, mentek a matekosabb dolgok is. Az átlagnál többet tanultam, az tény, de jócskán volt életem mellette.
Úgy gondoltam, javulhatott a logikai készségem, ezért a monoton munkám mellett belevágtam a programozás tanulásába autodidakta majd OKJ-n.
Egész jól ment, egy programozási nyelvben a körülményekhez képest(!) magas szintre jutottam, az algoritmizálós feladatok se tragikusan mentek, az interjúztatók sorban le voltak nyűgözve a lelkesedésem és a körülményekhez képesti tudásom miatt. Ahol volt kifejezetten logikai feladat, azon elvéreztem, de az algoritmizálósokon már nem.
Először garázscégnél voltam, más portfóliójú multihoz voltam kiközvetítve, majd multinál, de e kettő helyen support, alkalmazásüzemeltetés, rendszergazda feladat több volt, mint fejlesztés. Most a harmadik helyen vagyok, ez 100% fejlesztés, a csapat nagyon jó, a cég hozzáállása példaértékű, a projekt szo-szo, de annak örülök, hogy tényleg fejlesztés és azon a nyelven, amivel tanulni kezdtem, a "kedvencem".
Igenám, de hiába tűnt úgy a tanulás során, hogy nem lesz gond a logikával, fejlesztettem eléggé ezt a készségemet, a munkahelyi tapasztalatok mást mutatnak.
Az első helyen is akadoztam, de volt segítség, illetve maga a projekt olyan borzalmas volt, hogy nem tűnt fel nekik. :D
A második helyen már feltűnt nekik, a PO-val szóváltás is volt egy retrón. Végül azért váltottam, mert nem tetszett, hogy túl szerteágazó minden és nem fejlődök kódolásban.
Most a harmadik helyen is feltűnik nekik.
Tehát ott ülök a kód felett pl. bug esetén, és egész egyszerűen nincs ötletem, nem jövök rá, hol kellene kezdeni a debugolást. Jó, pl segítenek. Oké, ekkor mondjuk látom, hogy ott még jó a futás. Ok, akkor nincs ötletem, merre haladjak. Ha haladok valamerre, az vakvágány. Vagy nincs ötletem, vagy vakvágány. Olyan, mint egy matekfeladat, ami felett ülsz és nem tudod megoldani.
Új feature-ök fejlesztése megy, de látványosan lassabban és több segítséggel, mint akár egy újabb kollégának.
Mivel sok nap szenvedés, mert nem haladok, ezért valóban kialakul a motiválatlanság is. És igen, akár öngerjesztő is lehet a folyamat, bár itt ezen a helyen többször próbáltam összeszedni magam, és jött az, hogy nincs ötletem, nem haladok...
Az a bajom, hogy:
- szeretem a home office-t, a rugalmas munkaidőt,
- örülök, hogy nem emberekkel foglalkozom,
- de a csapatmunkát imádom,
- jó a fizu, normális a munkáltató,
- még a válság alatt is legalább heti szinten írnak LinkedIN-en,
- azért szeretek kódolni, debugolni, ha épp megy(!!), akkor flow-ba kerülök.
Így mire váltsak, mi legyen az új irány?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!