Mit tanulhatnék, ha szoftverfejlesztő vagyok és egész egyszerűen nem megy a munka?
Remélem, nem leszek felismerhető. Hosszú, de úgy érzem, így van benne, ami lényeges.
Irodai betanított munkám volt, nettó 200 ezer Ft alatti fizetéssel, borzalmasan monoton munkával.
A logikai készségem mindigis rossz volt, tanárok is észrevették és 19 éves koromban "normál alattinak" mérték pályaválasztási tanácsadáson.
De egy reál büfészakot elvégeztem úgy, hogy 3 félévben is max volt az ösztöndíjam és később is jól tanultam, mentek a matekosabb dolgok is. Az átlagnál többet tanultam, az tény, de jócskán volt életem mellette.
Úgy gondoltam, javulhatott a logikai készségem, ezért a monoton munkám mellett belevágtam a programozás tanulásába autodidakta majd OKJ-n.
Egész jól ment, egy programozási nyelvben a körülményekhez képest(!) magas szintre jutottam, az algoritmizálós feladatok se tragikusan mentek, az interjúztatók sorban le voltak nyűgözve a lelkesedésem és a körülményekhez képesti tudásom miatt. Ahol volt kifejezetten logikai feladat, azon elvéreztem, de az algoritmizálósokon már nem.
Először garázscégnél voltam, más portfóliójú multihoz voltam kiközvetítve, majd multinál, de e kettő helyen support, alkalmazásüzemeltetés, rendszergazda feladat több volt, mint fejlesztés. Most a harmadik helyen vagyok, ez 100% fejlesztés, a csapat nagyon jó, a cég hozzáállása példaértékű, a projekt szo-szo, de annak örülök, hogy tényleg fejlesztés és azon a nyelven, amivel tanulni kezdtem, a "kedvencem".
Igenám, de hiába tűnt úgy a tanulás során, hogy nem lesz gond a logikával, fejlesztettem eléggé ezt a készségemet, a munkahelyi tapasztalatok mást mutatnak.
Az első helyen is akadoztam, de volt segítség, illetve maga a projekt olyan borzalmas volt, hogy nem tűnt fel nekik. :D
A második helyen már feltűnt nekik, a PO-val szóváltás is volt egy retrón. Végül azért váltottam, mert nem tetszett, hogy túl szerteágazó minden és nem fejlődök kódolásban.
Most a harmadik helyen is feltűnik nekik.
Tehát ott ülök a kód felett pl. bug esetén, és egész egyszerűen nincs ötletem, nem jövök rá, hol kellene kezdeni a debugolást. Jó, pl segítenek. Oké, ekkor mondjuk látom, hogy ott még jó a futás. Ok, akkor nincs ötletem, merre haladjak. Ha haladok valamerre, az vakvágány. Vagy nincs ötletem, vagy vakvágány. Olyan, mint egy matekfeladat, ami felett ülsz és nem tudod megoldani.
Új feature-ök fejlesztése megy, de látványosan lassabban és több segítséggel, mint akár egy újabb kollégának.
Mivel sok nap szenvedés, mert nem haladok, ezért valóban kialakul a motiválatlanság is. És igen, akár öngerjesztő is lehet a folyamat, bár itt ezen a helyen többször próbáltam összeszedni magam, és jött az, hogy nincs ötletem, nem haladok...
Az a bajom, hogy:
- szeretem a home office-t, a rugalmas munkaidőt,
- örülök, hogy nem emberekkel foglalkozom,
- de a csapatmunkát imádom,
- jó a fizu, normális a munkáltató,
- még a válság alatt is legalább heti szinten írnak LinkedIN-en,
- azért szeretek kódolni, debugolni, ha épp megy(!!), akkor flow-ba kerülök.
Így mire váltsak, mi legyen az új irány?
Kérdező olyan nincs, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon. Vagy azt mondod, hogy neked ez kényelmes és fejlődnöd kell benne, vagy pedig nem lesz annyira kényelmes de jó tudsz benne lenni.
Alapvetően a debugolás gyakorlat kérdése, egy idő után megtanulod, hogy hova érdemes log-okat rakni, vagy mi az ami elromolhat. Vannak esetek mikor napokig vadássza az ember a hibát mire megtalálja.
Sebesség megint csak olyan, hogy ahogy egyre több dolgot csinálsz, úgy egyre gyorsabban fogod a feladatot megcsinálni.
Az elég fura hogy algoritmizálás megy de logika nem, az algoritmizálás mi ha nem logika? Előszetsz egy algoritmust és bemagolod vagy mi?
Én 5 évig éreztem, hogy rosszul végzem a munkám de aztán sokat javult a helyzet.
Jobb nem lettem de már nem izgat.
Valószínűleg inkább úgy éreztem, hogy megy az algoritmizálás, de nem ment igazán talán, vagy túl egyszerű feladatok voltak azok.
Lassan 3 év alatt megtanulhattam volna debugolni. Ezen a ponton azt kell, hogy mondjam, hogy ez nekem nem megy. Ebben nem lehet többet fejlődni se már, vagyis nem eleget vagy nem eléggé gyorsan.
Ameddig nem küldenek el addig ne zavarjon.
Mond nekik, hogy küldjenek képzésre.
Egyébként nem mindig azért mondja a főnök, mert elégedetlen a munkáddal, hanem, mert az ő seggét is rugdossák.
Ilyenkor a helyes magatartás azt mondani, hogy "rúgjál ki bazdmeg"
Nem buta vagy, hanem egyrészt OKJ képzés az nem ad elég stabil alapot, mint egy egyetem. Igen, megtanultál programozni, de hiányzik az a plusz, és csak azt érzed, hogy nem megy. Sok ilyet láttam már interjúkon, érezhető a szintkülönbség.
Másrészt az elmúlt 3 év alapján nem csoda, hogy alig tudtál továbblépni. Első két helyed kuka, plusz járványhezet miatti otthoni munka a kezdőknek hatalmas hátrány. Szintben ott vagy most kb, mint egy frissdiplomás informatikus egy év releváns dikámunkával és szakmai gyakorlattal.
1) NE dolgozz otthonról. Kényelmes igen, és ma már elég alap, de junior szinten ez karriergyilkos tud lenni, de még seniorabbak is ki tudnak benne égni hosszútávon, ha nincs meg az önfegyelem és a kommunikációs készségek.
2) Multinál dolgozz, ahol mindenféle senioritású kolléga van a csapatban, és ahol a juniorok fejlődésére figyelnek, nem a kizsigerelésükre. A mostani helyed úgy hangzik, ilyen lehet.
3) Hobbiprojektek szabadidődben, más nyelven és technológiákkal, mint a munkahelyeden. Amíg nem megy magadtól, addig tutorialokat/kurzusokat követve. Szélesíti kicsit a látóköröd és segíteni fog a munkában is.
4) Egy pszichológust vagy coachot érdemes volna fogadnod.
tl;dr nem a váltáson kellene gondolkodnod, hanem jobban belehúzni programozás terén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!