Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Mit tanulhatnék, ha szoftverfe...

Mit tanulhatnék, ha szoftverfejlesztő vagyok és egész egyszerűen nem megy a munka?

Figyelt kérdés

Remélem, nem leszek felismerhető. Hosszú, de úgy érzem, így van benne, ami lényeges.

Irodai betanított munkám volt, nettó 200 ezer Ft alatti fizetéssel, borzalmasan monoton munkával.

A logikai készségem mindigis rossz volt, tanárok is észrevették és 19 éves koromban "normál alattinak" mérték pályaválasztási tanácsadáson.

De egy reál büfészakot elvégeztem úgy, hogy 3 félévben is max volt az ösztöndíjam és később is jól tanultam, mentek a matekosabb dolgok is. Az átlagnál többet tanultam, az tény, de jócskán volt életem mellette.

Úgy gondoltam, javulhatott a logikai készségem, ezért a monoton munkám mellett belevágtam a programozás tanulásába autodidakta majd OKJ-n.

Egész jól ment, egy programozási nyelvben a körülményekhez képest(!) magas szintre jutottam, az algoritmizálós feladatok se tragikusan mentek, az interjúztatók sorban le voltak nyűgözve a lelkesedésem és a körülményekhez képesti tudásom miatt. Ahol volt kifejezetten logikai feladat, azon elvéreztem, de az algoritmizálósokon már nem.

Először garázscégnél voltam, más portfóliójú multihoz voltam kiközvetítve, majd multinál, de e kettő helyen support, alkalmazásüzemeltetés, rendszergazda feladat több volt, mint fejlesztés. Most a harmadik helyen vagyok, ez 100% fejlesztés, a csapat nagyon jó, a cég hozzáállása példaértékű, a projekt szo-szo, de annak örülök, hogy tényleg fejlesztés és azon a nyelven, amivel tanulni kezdtem, a "kedvencem".

Igenám, de hiába tűnt úgy a tanulás során, hogy nem lesz gond a logikával, fejlesztettem eléggé ezt a készségemet, a munkahelyi tapasztalatok mást mutatnak.

Az első helyen is akadoztam, de volt segítség, illetve maga a projekt olyan borzalmas volt, hogy nem tűnt fel nekik. :D

A második helyen már feltűnt nekik, a PO-val szóváltás is volt egy retrón. Végül azért váltottam, mert nem tetszett, hogy túl szerteágazó minden és nem fejlődök kódolásban.

Most a harmadik helyen is feltűnik nekik.

Tehát ott ülök a kód felett pl. bug esetén, és egész egyszerűen nincs ötletem, nem jövök rá, hol kellene kezdeni a debugolást. Jó, pl segítenek. Oké, ekkor mondjuk látom, hogy ott még jó a futás. Ok, akkor nincs ötletem, merre haladjak. Ha haladok valamerre, az vakvágány. Vagy nincs ötletem, vagy vakvágány. Olyan, mint egy matekfeladat, ami felett ülsz és nem tudod megoldani.

Új feature-ök fejlesztése megy, de látványosan lassabban és több segítséggel, mint akár egy újabb kollégának.

Mivel sok nap szenvedés, mert nem haladok, ezért valóban kialakul a motiválatlanság is. És igen, akár öngerjesztő is lehet a folyamat, bár itt ezen a helyen többször próbáltam összeszedni magam, és jött az, hogy nincs ötletem, nem haladok...

Az a bajom, hogy:

- szeretem a home office-t, a rugalmas munkaidőt,

- örülök, hogy nem emberekkel foglalkozom,

- de a csapatmunkát imádom,

- jó a fizu, normális a munkáltató,

- még a válság alatt is legalább heti szinten írnak LinkedIN-en,

- azért szeretek kódolni, debugolni, ha épp megy(!!), akkor flow-ba kerülök.

Így mire váltsak, mi legyen az új irány?

2022. okt. 20. 20:12
1 2 3 4
 21/32 anonim ***** válasza:
61%
Menj vissza üzemeltetésre vagy szolgáltatóhoz.
2022. okt. 21. 01:27
 22/32 A kérdező kommentje:

Otthonról fogok dolgozni, amennyit tudok, mert otthon kialszom magam, jobban tudom tartani az előírt étrendet, nem sülök meg, jobban tudok koncentrálni stb. A kommunikáció néha jobb is, mert a megosztott képernyőt látja az ember, míg valaki mellett ülve odáig el se látok.

Odafigyelnek a juniorokra. Csakhogy a csapatban a többi junior már réges régen felvette a fonalat, nem akadnak el a debugban, egész egyszerűen ez logikai készség.

Most csinálom az egyetemet, nálam ez is megölte az egészet.... Rettentő f.. és mialatt az egyetemet csináltam, azalatt tudtam volna hobbiprojektezni... (A kettő együtt munka mellett nem megy, legalábbis ezen a szakon és munkarenden.)

Az első 2 IT-s munkahelyem tényleg kuka. A mostani az első, ami nem, de logikából kellene menjen egy hibakeresés.

2022. okt. 21. 07:46
 23/32 anonim ***** válasza:
65%
Én úgy veszem észre, hogy nem a logikai készségeddel van baj, hanem az önbizalmaddal, valami gátol a kreativitásban, a mostani helyzetben meg rájön az is, hogy az egyetem miatt túlterhelt vagy.
2022. okt. 21. 10:10
 24/32 anonim ***** válasza:
77%

Bocsi, nagyon off.

De megkérdezhetem, hogy ennyi tapasztalattal mennyi a bruttó fizetesed es a juttatásaid?

Tudom, ilyet nem illik kérdezni, de mégiscsak anonim fórumon vagyunk. Priviben is megírhatod akár.

2022. okt. 21. 11:28
 25/32 anonim ***** válasza:
91%
Erre én is kíváncsi lennék
2022. okt. 21. 11:31
 26/32 A kérdező kommentje:

23

Valamiért (fogalmam sincs, miért) sokan mondják ezt, AMÍG nem dolgoznak velem, vagy nem a tanáraim/magántanáraim/vezetésoktatóim.

2022. okt. 21. 12:54
 27/32 anonim ***** válasza:
44%

Szerintem ne foglalkozz ezzel ennyit, túl komolyan veszed ezt a munkát. Kirúgni úgysem fognak egy multitól, ha csak nincs valami nagyon nagy leépítés, vagy nincs veled valami komoly magatartásbeli probléma.

Próbálj meg agyilag átállni arra a mentalitásra, hogy egy ilyen multinak úgyis az a lényege, hogy van néhány megszállott ember, aki kis pénzért is megcsinál mindent, túlórázik, tolja befele a kávékat, illetve amúgyis sokan dolgoznak egy feladaton, még 26 emberen átmegy, ami tőled kikerül, így szépen el tudsz bújni a zavarosban és tudsz élősködni rajtuk. Ha nem megy a munka, nyiss nagyobb szájat, mindig magyarázd meg, hogy miért nem haladtál, fogd a körülményekre/beszállítókra...stb., illetve próbálj meg úgy helyezkedni, hogy ne kelljen operatív munkát végezned, csak menedzselned, másokat dolgoztatnod. Sajnos ez egy ilyen világ, hogy ha nem vagy jó valamiben, azt nagy pofával még tudod kompenzálni, sőt, inkább az jut előrébb, akinek csak az van. Ha lesz megbeszélésed a felettessel, és kérdezi a szokásost, hogy milyen irányba szeretnél fejlődni...stb., próbáld meg keresztülnyomni, hogy te inkább a menedzsment irányba mennél (PO, PM, Scrum Master).

De itt ne hagyj egy ilyen jól fizető helyet valami gagyi betanított fizikai munkáért, amíg maguktól ki nem rúgnak, ez óriási őrültség lenne!!!

Egész egyszerűen ne érzelmeskedd túl, tekintsd őket egy kifizetőhelynek, nyugi, nem a te szaros magyar fizetésedbe fognak belerokkanni.

2022. okt. 21. 17:37
 28/32 anonim ***** válasza:
100%
ITn kívül a home officet szinte el lehet felejteni, mondom ezt más iparágban dolgozo mernökként. Illetve speciel nekem rugalmas munkaidő sem nagyon volt.
2022. okt. 24. 05:42
 29/32 NTBS ***** válasza:
51%
Ami érdekel.
2022. okt. 24. 15:57
 30/32 anonim ***** válasza:
Én nem értek az informatikához, de úgy hallottam + olvastam, hogy szoftvertesztelőként is egész jól lehet keresni, és gondolom ugyanúgy van home office is. A feladatok pedig biztos valamennyivel kevésbé összetettek, mert egy tesztelőnek nem is feltétlenül kell tudnia programozni.
2022. okt. 24. 19:43
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!