Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Mit tanulhatnék, ha szoftverfe...

Mit tanulhatnék, ha szoftverfejlesztő vagyok és egész egyszerűen nem megy a munka?

Figyelt kérdés

Remélem, nem leszek felismerhető. Hosszú, de úgy érzem, így van benne, ami lényeges.

Irodai betanított munkám volt, nettó 200 ezer Ft alatti fizetéssel, borzalmasan monoton munkával.

A logikai készségem mindigis rossz volt, tanárok is észrevették és 19 éves koromban "normál alattinak" mérték pályaválasztási tanácsadáson.

De egy reál büfészakot elvégeztem úgy, hogy 3 félévben is max volt az ösztöndíjam és később is jól tanultam, mentek a matekosabb dolgok is. Az átlagnál többet tanultam, az tény, de jócskán volt életem mellette.

Úgy gondoltam, javulhatott a logikai készségem, ezért a monoton munkám mellett belevágtam a programozás tanulásába autodidakta majd OKJ-n.

Egész jól ment, egy programozási nyelvben a körülményekhez képest(!) magas szintre jutottam, az algoritmizálós feladatok se tragikusan mentek, az interjúztatók sorban le voltak nyűgözve a lelkesedésem és a körülményekhez képesti tudásom miatt. Ahol volt kifejezetten logikai feladat, azon elvéreztem, de az algoritmizálósokon már nem.

Először garázscégnél voltam, más portfóliójú multihoz voltam kiközvetítve, majd multinál, de e kettő helyen support, alkalmazásüzemeltetés, rendszergazda feladat több volt, mint fejlesztés. Most a harmadik helyen vagyok, ez 100% fejlesztés, a csapat nagyon jó, a cég hozzáállása példaértékű, a projekt szo-szo, de annak örülök, hogy tényleg fejlesztés és azon a nyelven, amivel tanulni kezdtem, a "kedvencem".

Igenám, de hiába tűnt úgy a tanulás során, hogy nem lesz gond a logikával, fejlesztettem eléggé ezt a készségemet, a munkahelyi tapasztalatok mást mutatnak.

Az első helyen is akadoztam, de volt segítség, illetve maga a projekt olyan borzalmas volt, hogy nem tűnt fel nekik. :D

A második helyen már feltűnt nekik, a PO-val szóváltás is volt egy retrón. Végül azért váltottam, mert nem tetszett, hogy túl szerteágazó minden és nem fejlődök kódolásban.

Most a harmadik helyen is feltűnik nekik.

Tehát ott ülök a kód felett pl. bug esetén, és egész egyszerűen nincs ötletem, nem jövök rá, hol kellene kezdeni a debugolást. Jó, pl segítenek. Oké, ekkor mondjuk látom, hogy ott még jó a futás. Ok, akkor nincs ötletem, merre haladjak. Ha haladok valamerre, az vakvágány. Vagy nincs ötletem, vagy vakvágány. Olyan, mint egy matekfeladat, ami felett ülsz és nem tudod megoldani.

Új feature-ök fejlesztése megy, de látványosan lassabban és több segítséggel, mint akár egy újabb kollégának.

Mivel sok nap szenvedés, mert nem haladok, ezért valóban kialakul a motiválatlanság is. És igen, akár öngerjesztő is lehet a folyamat, bár itt ezen a helyen többször próbáltam összeszedni magam, és jött az, hogy nincs ötletem, nem haladok...

Az a bajom, hogy:

- szeretem a home office-t, a rugalmas munkaidőt,

- örülök, hogy nem emberekkel foglalkozom,

- de a csapatmunkát imádom,

- jó a fizu, normális a munkáltató,

- még a válság alatt is legalább heti szinten írnak LinkedIN-en,

- azért szeretek kódolni, debugolni, ha épp megy(!!), akkor flow-ba kerülök.

Így mire váltsak, mi legyen az új irány?

2022. okt. 20. 20:12
1 2 3 4
 1/32 anonim ***** válasza:
97%

1. Ha valamit nem tudsz akkor feldobod ilyen [link]

fórumokra.

2. Léteznek olcsó ázsiai programozók. Keressél egyet aki supportol.

seoclerk.com vagy a [link] találsz párat. Vagy a youtobeon is írhatsz párnak.

2022. okt. 20. 20:37
 2/32 anonim ***** válasza:
2%
Ilyenkor kell 180 fokos fordulatot venni és elmenni más irányba dolgozni még kevesebb pénzért is. Pl én 1 évig raktárosként dolgoztam, ahol a logisztikai készségem fejlődött, ezt a többi munkahelyemen is kamatoztattam.
2022. okt. 20. 20:49
 3/32 A kérdező kommentje:

Debugoláskor nem egy-egy metódussal van probléma, hanem sok-sok class-ban kell nézelődni, illetve lehet, hogy a másik rendszerben van a probléma, amire nem látunk rá, de vannak ráutaló jelek, vagy lehet, hogy az "adatbázisban" (ami nálunk nem adatbázis).

Nagyon fáj, de sajnos más szakma kell.

Csak mi?

Szinte minden rosszabb ennél.

Ha újra tizenéves lennék, az orvosin gondolkoznék, esetleg állatorvosin, de más késő.

2022. okt. 20. 20:49
 4/32 A kérdező kommentje:

2

Na ezen gondolkoztam, de egyfelől fele ennyi pénzből nem élnék meg és segítségem nincs.

Másrészt 3 évig voltam irodai adminisztrátor, nem bírtam, elképesztően szenvedtem. Ebben nem megyek vissza, inkább a halál...

Ha három fokkal jobban bírnám a monotóniát és lenne segítségem anyagilag, akkor már lehet, hogy pályáznék is irodai és egyéb betanított munkákra.

2022. okt. 20. 20:51
 5/32 anonim ***** válasza:
28%
2. vagyok, mondom 180 fokos fordulatot :P nem adminisztrátor, irodai munka, hanem real life job add hoc feladatokkal, pl akk menj futárnak vagy mezőgazdasági munkásnak, ahol 100x jön elő valami kiszámíthatatlan probléma, pl forgalmi dugó, elromlik valami és azt neked kell megoldani.
2022. okt. 20. 20:57
 6/32 A kérdező kommentje:

Most, hogy mondod, ebben is rossz lennék.

Amúgy ha már itt tartunk, haláleset miatt, óta egyedül kell laknom és azért is hittem azt, hogy javult a logikai készségem, mert főleg eleinte sok váratlan dolog volt, amit csak én oldhattam meg.

2022. okt. 20. 21:00
 7/32 anonim ***** válasza:
100%
Nem biztos, h jó lennél elsőnek, de pont a tanulást segítené. Kevésbé monoton feladat. Mindig más szituáció. Bár bolti eladótól kezdve mind ilyen, hogy vannak érdekes szituációk, amiket megkell oldani. Ezért nem vagyok most én se irodán, monoton és unalmas volt.
2022. okt. 20. 21:05
 8/32 A kérdező kommentje:

De ettől félek a legjobban!!!

Fix munkaidő, de legalább kora hajnal vagy késő este, borzalmas munkakörülmények és szárazkenyéren élés. Bolti eladónál még emberek is, brrrrrr.

A raktáros akkor már, de pl. ki fizeti a kenyeremet és a rezsimet?

Az egészségi állapotom is borzalmas és magánorvosokhoz kell járnom, illetve Medicover biztosítást is igénybe veszek.

2022. okt. 20. 21:10
 9/32 A kérdező kommentje:

Egyébként futóedzőn, illetve állatorvosi asszisztensen gondolkozom, de....

Itt amúgy az a kérdés, mi a legkevésbé fájdalmas...

Aztán túltenni magam azon, hogy tanultam valamit, amiben nem tudtam elhelyezkedni, majd tanultam valamit, ami NEM MENT....

Apum és párja, illetve a szomszédja rosszabbnál-rosszabb munkahelyeken vannak, alulfizetve, nulla félretett pénzzel, munkanélküli periódusokkal.

Álmom volt, hogy ebből kiszakadjak, ne ezt az életet éljem én is.

Pedig efelé haladok.

Fodrásznak nem vagyok ügyes, villanyszerelő, háztartásigép-szerelő nem akarok lenni, amúgy nő vagyok. Villamosvezetőséghez nem jó a koncentrációs készségem.

Még esetleg valami vasutas szakmán gondolkozom.

2022. okt. 20. 21:13
 10/32 anonim ***** válasza:
98%

Érdemes megpróbálni a tesztelést vagy üzemeltetésre jelentkezni mert nem áll olyan távol a terület és sok helyen megvannak a kedvezmények amiket szeretnél.

Ha 1000 fős infoparki cégről van szó akkor a cégen belüli másik pozira rotálás is bevett szokás.

2022. okt. 20. 21:20
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!