Miért nem nettóban adják meg a fizetéseket a munkáltatók?
A kutyát nem érdekli, hogy mennyi a bruttó, ha abból még majdnem 40%-ot levonnak. Adjanak meg egy alapot, ami kedvezmények nélküli nettó, aztán ha valakinek gyereke, kutyája, papagája van, akkor örüljön, hogy a kedvezmények miatt többet kap.
De ez így elég átverés-szagú, hogy megadnak br. 250-et, amiből kb. 160-at kapsz kézhez. Vagy pont ezért csinálják?
Kérdező nincs értelme alapnettót számolni, ha az emberek egy nagy része úgy se azt az összeget fogja kézhez kapni. Ha diákmunkás vagy akkor nem fizetsz TBt ha 25 év alatti vagy akkor nem fizetsz SZJAt ha mind kettő akkor semmit se, ha anyuka vagy 30 alatt akkor megint kedvezmény, ha szülő vagy megint stb stb.
A bruttó mindenkire vonatkozik, és abból sokkal egyszerűbb leszámolni az adót, minthogy legyen egy alapnettó ami a lakosság 1/4 ét érinti csak kb ahonnan egyébként sokkal macerásabb visszaszámolni a kedvezményeket.
Arról nem is beszélve, hogy minden jogszabály változással mindig vissza kéne számolni a nettóból a bruttót. Ugyanis a szabályok szerint a számítás alapja a bruttó bér (adóalap), tehát mindent ahhoz viszonyítunk.
Én dolgoztam olyan helyen, ahol nettóban adta meg a főnök a bért, azokból kellett visszaszámolni a bruttót.
A jó anyjába elküldtem minden bérszámfejtéskor, aztán gyorsan le is szoktattam róla. ;)
Nem is értettük ezt a baromságot...
53: bakker, tényleg ennyire nehézfelfogású vagy...?? Anyám.......
Minden járulékot, adóelőleget, stb. a bruttóból kell számolni!!!!
58: egy haverod megemlíti, hogy mennyi van náluk felvétel, és 300nettót keres. Te elmész, bemondod a főnöknek, hogy te is 300 nettót kérsz, a főnök röhög, és megadja...
Miért? Mert a haverodnak nincs gyereke, így a 300 nettója az a főnöknek 452 ezerbe kerül.
Neked akinek van 2 gyereke, ugyanez a nettó a főnöknek csak 351 ezerbe kerül.
Tehát te ennyivel kevesebb pénz után fogsz pl majd nyugdíjat fizetni.
Persze, mondhatod, hogy téged továbbra is csak a nettó érdekel, csakhogy haverod mázlista, születnek ikrei. Azonnal megugrik a nettója 367.000-re, mert kap a gyerekek után adókedvezményt.
Te persze mész sírni a főnöknek, hogy mi a f.sz van, te is 367-et akarsz kapni, a főnök viszont csak kiröhög, hogy fél éve egyeztetek meg 300-ban, te kérted, nehogy fél év után rögtön egy több mint 20%-os emelést akarjál már.
Marhára igazad van, a kutyát nem érdekli a bruttó, csak a nettó számít.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!