Miért nem nettóban adják meg a fizetéseket a munkáltatók?
A kutyát nem érdekli, hogy mennyi a bruttó, ha abból még majdnem 40%-ot levonnak. Adjanak meg egy alapot, ami kedvezmények nélküli nettó, aztán ha valakinek gyereke, kutyája, papagája van, akkor örüljön, hogy a kedvezmények miatt többet kap.
De ez így elég átverés-szagú, hogy megadnak br. 250-et, amiből kb. 160-at kapsz kézhez. Vagy pont ezért csinálják?
Mindenkire más adó vonatkozik. Nem is ezzel van a baj.
A baj ott van, hogy fel se tüntetik a fizetést, valamikor a 3 körös interjú végén derül ki, hogy a versenyképes bér, kb arra elég, hogy el vegetálj belőle.
Na pontosan! Ha rajtam múlna, én kötelezővé tenném minden álláshirdetésnél a bérsáv kiírását.
Mondjuk még ez sem garancia semmire, mert van olyan állásportál, ahol ki kell írni, azt ilyeneket írnak pár hirdetésnél, hogy: bruttó 650 - 1,5 millió. Hát kösz...
Én egy gyárba jelentkeztem nem is olyan rég gyártás tervező mérnöknek. Mikor a fizetés került szóba, megkérdezték mi a bérigényem. Bruttó 750 ezer forintot mondtam tekintve, hogy 2 évtizedes tapasztalatom van.
Az interjúztató hölgy rezzenéstelen arccal közölte, hogy bruttó 600 ezer amit feltudnak ajánlani. Meg köszöntem a lehetőséget, és már szedelőzködni készültem, mikor kért egy kis türelmet, majd kiment a tárgyalóbol. Vissza tértekor gratulált, felvételt nyertem. Azóta is ott dolgozom.
Normális cégek nem írják bele a hírdetésbe, hogy mennyi a fizetés, bérigényt kérnek. Ott máris elválik, hogy egyeznek e az elképzelések. Ha nem, lehet tovább keresni.
Az alapbér nettó megadása kivitelezhető lenne, de annak értelme nincs. Vegyünk egy példát.:
Összeszerelő operátorokat várunk.l 4 műszakps munka rendbe.
Bérezés.: Bruttó 235.000 Ft + műszakpótlékok.
Innentől a munka vállaló tud számolni.
1 hónapban van 15 munkanap. Az havi 180 óra.
Tehát az óra bér bruttó 1305 forint. Pótlékot minden esetben az óra bérre számolunk, tehát.:
Vasárnapi 50%
1305*1,50 = 1957,5 Ft.
Éjszakai 30%
1305*1.30 = 1696,5 Ft.
Túlóra 100%
1305*2 = 2610 Ft.
A nettó bért pontosan azért nem adják meg ilyen esetben, mert több műszakos munkarendben a fizetés változó.
Fix bér esetén pedig.:
Bruttó bér 350.000 Ft.
350.000*0.665=232.750 Ft.
A kedvezmények kiszámolása még csak nem okoz problémát.
"Normális cégek nem írják bele a hírdetésbe, hogy mennyi a fizetés, bérigényt kérnek."
Pontosan azért, hogy ha a delikvens egy kicsit is nincs képbe a trendekkel, akkor megszívja. Mert ha túl keveset mond, akkor beragad egy vacak fizetésbe. Ha meg túl sokat, akkor "köszönjük, majd értesítjük".
A cégnek is érdeke volna a bérsáv közlése, hiszen ha nem egyeznek az elképzelések, akkor az ember nem is jelentkezik, tehát kevesebb jelöltet kell interjúztatni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!