Miért nem nettóban adják meg a fizetéseket a munkáltatók?
A kutyát nem érdekli, hogy mennyi a bruttó, ha abból még majdnem 40%-ot levonnak. Adjanak meg egy alapot, ami kedvezmények nélküli nettó, aztán ha valakinek gyereke, kutyája, papagája van, akkor örüljön, hogy a kedvezmények miatt többet kap.
De ez így elég átverés-szagú, hogy megadnak br. 250-et, amiből kb. 160-at kapsz kézhez. Vagy pont ezért csinálják?
Azért is hülyeség a nettó bérrel hirdetni, mert az akarva-akaratlanul is a munkáltató szemében előnyhöz (vagy hátrányhoz) juttathatja a munkavállalót. Sok munkahelyen még így is erős a versenyhelyzet, ha nettóban szórnák ki az álláshirdetéseket, még nagyobb lenne. Te bemész egy interjúra, mint 25 év feletti egyedülálló adózó, és azt mondod hogy 200 ezerért vállalod el a munkát, majd bemegy egy másik tag aki 230-ért, de neki van gyereke vagy 25 év alatti, őt veszik fel, mert a munkáltatónak olcsóbb munkaerő. És még is többet keres nálad.
Mindig azt az összeget érdemes számszerűsíteni, ami a két fél között mozog. Közted és a munkáltatód között a bruttó bér mozog. Közted és a boltok között a nettó árak mozognak. Mikor a munkáltató árajánlatot ad egy projektre, nem azt mondja az ügyfélnek, hogy nekem 5 millió ft profitra van szükségem, egyezzünk meg úgy. Hanem azt, hogy a teljes projekt 20 millió, és hogy neki ebből mennyi profit marad, sok egyéb, az ügyféltől független paraméter függvénye.
Olyan szempontból is megvizsgálhatjuk, hogy ha egy gyáregységben egy betanított munkakörbe mondjuk 20 jelentkezőből választják ki a megfelelő embert, és dolgozik a gyárban 2000 ember, akkor a rekrutálás hányszoros munkaerőt igényelne, hogy ha a 40 ezer interjúztatott embernél egyenként föl kellene számolni a nettó bérigényből a bruttót. Neked mint munkavállalónak illik tisztában lenni a foglalkoztatás olyan alap szintű ismeretével, hogy ha a munkáltató kiír egy bruttó bért, te ki tudd számolni mennyi az annyi. Vagy forrdítva, ha te x ft-ot akarsz kézhez kapni, mennyi bruttóval kell "számoltatni" a munkáltatót.
Egykulcsos adórendszerben nem olyan bonyolult ez.
Kérdező. Nesze:
Alul írják a nettót is. Ez a te munkahelyed.
De azért megkérdezem, mi az iskolai végzetséged? De légyszi csak őszintén. Köszi.
38 Ráfizetéssel egy fejvadász cég sem dolgozik. Ezt a Suzuki adja.
De ez a nettó 290 is csak november 30ig tart valami bónusz miatt. Ami utána nincs. Van itt simliskedés rendesen.
Nem igazán értem értem a problémádat kérdező, azért 0.665 el megszorozni a béredet nem egy olyan nagy dolog. Amikor munkát kerestem annyiszor pötyögtem be a bruttókat a számológépbe hogy kb azonnal megmondtam a végén a nettó összeget.
Kb mindenhol így kapod meg a béredet, a másik opció hogy megkapod az összes pénzt és fizessed be te az adót magad után, de gondolom annak sem örülnél :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!