Miert hasznos diploma megszerzese ha fejlesztői állást keresek?
Miben ad pluszt?
Mit nyujtanak az egyetemek a papiron kivul amit önképzessel/bootstrapekel nem tudok megszerezni?
29.: "Édes mama! Nincs az egyetemeken facebook programozó tanszék" Légyszíves idézd be, hogy hol írtam, hogy facebook programozó tanszék? Itt van a te bajod, hogy nem tudod elvonatkoztatni a "tanszéket" a végzettséget és konkrét munkakört. A facebook programozó egy munkakör egy adott cégnél. Ugyanígy munkakör mint pl. a "kukás autó vezető". Az illető elmegyen egy autós iskolába megszerzi a megfelelő kategóriára a vezetői engedélyt, leteszi a további szükséges vizsgákat és lesz belőle "kukás autó vezető" ilyet sehol nem képeznek. Ugyanez a programozóknál. Az ő végzettsége "programozó" (minden egyéb nélkül) majd a munkaköre lesz az, hogy ő facebook-ot programoz (ezt csak példaként hoztam fel). Látszik, hogy fogalmad sincs arról amiről itt beszélsz.
Jelenlegi munkakörök - ahova programozókat keresnek - igen jelentős része nem az amit te elképzelsz.
30.: "az általános tapasztalat szerint egy átlagos mérnökinfós hallgató" de ez sem az egyetemnek köszönhető, hanem annak, hogy el kell mennie diákmunkára, hogy ne halljon éhen ha a szülei nem tudják fizertni az albérletét és a kajáját amíg az egyetemre jár. És ez nem a hallgató érdemét erősíti, hanem az egyetemre nézve szégyen, hogy nem tud olyan ösztöndíj programot összehozni, hogy a hallgató ne legyen munkára kényszerítve. Sőt pont ezek a legveszélyesebb hallgatók, mert tanulás helyett dolgoznak (általában rogyásig) és kb. 2-essel végzik el az egyetemet és kb. annyit tudnak ami az adott vizsgára pont elégséges. De még annyi tudásuk sincs amennyi lehetne. Lehet, hogy az unokádra büszke vagy, hogy a mérnökinfóra jár, de hidd el ő is jobban tenné ha tanulna és nem dolgozna az egyetem helyett. Mert nappali tagozat mellett dolgozás az az egyetem helyett van. Senki ne állítsa, hogy egy seggel meg lehet ülni két lovat. Idén kb. 20 mérnökinfós volt nálunk állásinterjún (én voltam olyan szerencsétlen, hogy megnyertem a szakmai interjúztató szerepét) és siralmas. És ténylegesen kimutatható volt (bár konkrét statisztikát nem készíettem), hogy akinek volt "releváns" diákmunkája az elméletből semmit az égadta egy világon nem tudott. Akinek nem volt diákmunkája (és így "tapasztalata sem") azok legalább azokkal az elméleti dolgokkal valamilyen szinten tisztában volt ami kéne a munkához. És ezek nem azok a kérdések amiket ide böfögtél, és max. egy beágyazott rendszer fejlesztőnek kellhetnek (talán) meg aki oprendszert fejleszt. És pont ez a baj az egésszel, meg a hozzá állássoddal, hogy lövésed sincs a valóságról. Beragadtál egy szűk piacrra (nyilván ott jól meg lehet élni, mert ma már senki nem vállalja, hogy egy DOS-os rendszert a hozzá tartozó hardverrel életben tart, inkább cserélni kéne, de ugye ez egy mindenki-mindenkit átver helyzet. Mert a megrendelő elhiszi, hogy a vacka életben tartható, te meg jól megélsz abból, hogy a megrendelőt tévedésben tartasz /egyébként ez BTK csalást kimeríti/, amikor el lehetne magyarázni, hogy kedves uram, nézze meg, hogy az idén x milliót elköltött csak nálam erre a vacakra ami már régen bontó szökevény, de ha felvenne egy kölcsönt megvehetné az új gépet ami kevesebbet fogyaszt, jobban termel stb. és a kölcsön olcsóbbra jön ki mint amit nekem fizet /igen ez a baj a ti fajtátokkal, hogy jól lehúzzátok a szegény vállalkozót aki próbál ő is megélni, és pislog, hogy miért nem versenyképes de ez messzire vezet, de rengeteg ilyen gyökér van a szakmában mint Te).
De térjünk vissza a kérdéshez: Miért hasznos a diploma megszerzése a fejlesztői álláshoz. Azért, mert rengeteg olyan alapismeretet megtanítanak, amire magadtól nem fogsz rátalálni, sőt sokszor úgy érzel teljesen felesleges. Kapsz egy átfogóbb képet az egészről. És ha váltani kell akár platformot, akár területet, akármit akkor megvan a "munició" a váltáshoz. És nem kell előlről kezdeni mindent. Pl. amit írtak többen, hogy ha Te eddig Python és WEB frontend voltál, és most át kell nyergelni pl. Cobolra és banki alapszoftverrel kell foglalkozzál egészen gyorsan át fogsz tudni állni, mert az alapok megvannak. Az ilyen gyorstalpalók (meg önképzés, bootstrap és társaik) egy probléma körre jók, egy adott környzetre és ennyi. És ebben a szakmában csk az az igaz ami már elmúlt. Senki nem tudja megmondani, hogy holnap, holnapután mi lesz a trend, és mire lesz felvevő piac. Pl. megjelenik egy X nyelv, elkezdi mindenki használni, mert milyen jó, aztán 3-4-5 év múlva kiderül, hogy nyelvi szinten vannak benne olyan hibák, hogy a programok tele vannak sebezhetőségekkel. Akkor X nylev megyen a kukába és jön az Y helyette. Ha te csak az X-et tanultad meg (úgy-ahogy) az alapok nélkül, mert csak annyit sajátítottál el, hogy X nyelven hogyan kell egy bejelentkező formot megcsinál (volt itt többször ilyen kérdés) és X nyelv megy a kukába pislogsz. Vannak olyan alapvetések amelyek ismerete teljesen nyelvfüggetlen, környezet és egyebektől is független (és ezek nem azok amit idióta "barátunk" itt böfög, mert az megint konkrétum, hogy milyen bitjei vannak egy adott procinak, meg, hogy mindenkinek tudnia kell ADC-t programozni) de ezek önképzéssel nehezen megszerezhetőek mert ezek a "nem szeretem de meg kell tanulni" fejezetek az egyetemen. Ilyen pl. a mátrix algebra, a függvény sorok, a közelítő számítások stb. Ezek szakterülettől függetlenül előjönnek (pl. mert a tömb nagyon közel áll a mátrixhoz), a számítási hibák egy része a függvénysorok maradék tételeiből következnek /pl. Taylor maradéktétel, ha Taylorral közelítünk). Stb. Stb.
Totál nevetséges, ahogy te itt programnyelvekből próbálod levezetni, igazolni, hogy SZERINTED mit kellene tudnia egy programfejlesztőnek és mit nem.
A valóság ezzel szemben az, hogy a tudás, amit meg kell szerezni, zömében nyelvfüggetlen. Ráadásul ,abban a listában szereplő kérdésekre tudnia kell a választ nem csak villanykarosnak, de PTI-snek, mérnökinfósnak vagy gazdinfósnak is. Alapelvárások ezek. Még csak nem is szántják a mélyet.
Én pedig nem DOS-ra fejlesztek, hanem problémát oldok meg. Operációs rendszertől és platformtól függetlenül. Ez a dolga egyébként minden fejlesztéssel fglalkozó szakembernek. Ha programtervező, ha mérnökinfós, ha bármi egyéb. Még a villamosmérnökök jó része is a fejlesztésben talál munkát, nem az eredeti szakmájában.
Az ipari közeg pedig sokkal nagyobb, mint azt te a hülye fejeddel képzeled (egy tízezredre saccoltad). Akármerre nézel, ma már kenyérpirítótól a mosógépen, Okos TV-n, IOT eszközökön, Home Automation Systemeken, ezer féle szegmensben dolgozó ilyen-olyan robotikán, oktatáson, gyógyászaton, kutatáson, életvédelmi, kommunikációs rendszereken, Meteo Spot-okon, jelző, érzékelő, lokális vezérlő, adatgyűjtő, analizáló rendszereken át, mindenhol egyre több a számítógéppel vezérelt eszköz, hogy a hadászati célú, vagy az űrkutatásban szolgáló rendszereket ne is említsem. És ezeket a rendszereket valakik megtervezik, ezek részegységeit valakik ellátják működtető szoftverrel, förmverrel.
Ma már egy gyógyfürdőken is olyan automatikák kerülnek telepítésre, hogy te azt fél életed rááldozásával sem lennél képes összehozni. És ezekhez a rendszerekhez nem csak a biztos munka, a jó jövedelem, de a felelősség is társul. Ezért van szükség szakemberekre, az önjelölt python idomárok helyett.
A hazudozással, meg hagyj fel. Nagyon gáz az, amiket állítasz, amivel rágalmazol másokat, vagy éppen engem.
Apropos, gépi szó:
Remark
In newer Delphi versions, the longint type is platform and CPU dependent.
34. Delphi? 😂😂😂
Te tényleg az őskorban élsz… 20 év lemaradásban… 🤦♂️
"Az ipari közeg pedig sokkal nagyobb, mint azt te a hülye fejeddel képzeled (egy tízezredre saccoltad). Akármerre nézel, ma már kenyérpirítótól a mosógépen, Okos TV-n, IOT eszközökön,"
Erről már korábban írtam. Egyszer lefejlesztik lesokszorozzák 10-20-30 ezer darabban. De összeségében lehet, hogy az eladott darabszám nagy, de még mindig egy kicsi szegmens az összes szoftverfejlesztésen belül. És erre írtuk, hogy te ebbe a világba vagy beragadva és nem látsz mást. És azt se tagadta soha senki, hogy ezekhez a rendszerekhez kell speciális szaktudás. De azt már igen, hogy csak arra a szaktudásra van szükség ami ezen a területen speciális (ld. a feltett idióta kérdéseid, amik ennek a speciális területnek az 50 évvel ezelőtt releváns kérdései). És képzeld el egyre többhelyen már pl. Pythonban fejlesztenek beágyazott rendszerekre is. Csak hát azt 50 évvel ezelőtt még nem tanították neked. És így fel sem vagy képes fogni.
Vagy inkább te vagy túl hülye, túl tájékozatlan:
IOS 15
MAC OS 12
Windows 11
Android 12
+ AWS integration,
Delphi for Python libs.
OMG.
De primitív ember vagy te.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!