Milyen karrier elé nézhetnek külföldön azok, akik mindenféle kamuszakmát végeznek, mint pl gender studies, women's psychology és egyéb "költsük apuci millióit az egyetemen" képzések?
"Mégis milyen lehetőségek vannak attól, hogy meg tudsz szólalni? Angolt, németet amúgy is bárki folyékonyan tud beszélni,"
Hát, azért ez azért elég erős túlzás :D Folyékonyan? Hallottál már átlag magyart angolul beszélni? Valamennyire makogni mindenki tud, de az nem az a szint, hogy külföldön ügyet tudna intézni meg tárgyalni tudna külföldi partnerekkel vele. Német meg pláne.
Én jelenleg angol + német felsőfokkal vagyok egy multinál nettó 350+ juttatásokért, és ez egy kezdő fizu. Azért annyira rossznak nem mondanám.
"Persze tanulni megtanulsz, meg biztos van karakterépítő jellege, de nagyon kevés gazdaságilag kiaknázható kompetenciát szedsz fel."
Egy szociológiával milyen gazdaságilag kiaknázható kompetenciát sajátítasz el? Ha így vizsgálod, akkor nagyjából a közgáz, termtud és a mérnöki területek azok, amikre egyáltalán érdemes menni. Nem mondom, hogy nincs igazad abban, hogy sok a kamuszak, de akkor már a szociológiát is vedd bele.
Oké, de elmennél egy 3.5 éves isztika szakra hogy megtanulj angolul? Amit amúgy is meg tudsz, amellett hogy szereznél piacképes tudást? :D Na látod.
Szociológia rettenetesen jó kritikus gondolkodás, elemzés, különböző kvantitatív és kvalitatív módszerek, stb. És akkor még tényleg csak a kompetenciákról beszéltünk, és nem az ott megszerzett tudásról, ami szintén értékes.
21,22:
Úgy beszéltek a nyelv, illetve szociológia szakokról (egyikőtök za egyikről, másik a másikról), hogy fogalmatok nincs mit tanulnak. Nem, a nyelvszak továbbra sem a nyelvismeret fejlesztéséről szól. Az anglisztika szak kb. 10%-ban stílusgyakorlat, ez maga a nyelvfejlesztés, 10% történelem, kultúra, civilizáció, 40% nyelvészet és 40% irodalom. Az ilyen szakot végzettek sok esetben lesznek tolmácsok vagy fordítók, amihez nem elég a nyelvtudás, nem feltétlenül tud jól fordítani, akinek felsőfokú nyelvismerete van. De lehet hogy teljesen más területen hasznosítják akár a nyelvészeti ismereteiket, vagy a hozzá kapcsolódó gondolkodásmódot, vagy az irodalom kapcsán felszedett szövegfeldolgozási képességet, kritikus gondolkodásmódot.
A szociológiát kevésbé ismerem, de sokan mennek el pl. statisztikusnak vagy valamilyen data science területre, van is ilyen ráépülő MSc. De aki nem ilyenre megy, annak is kell ilyen alapokat is összeszednie. A szövegek értelmezése, feldolgozása meg minden szellemi munkánál fontos.
Egyébként nincs teljesen univerzális szak, a matek szak sem az.
"Úgy beszéltek a nyelv, illetve szociológia szakokról (egyikőtök za egyikről, másik a másikról), hogy fogalmatok nincs mit tanulnak."
Nekem azért van. Sok volt nyelvszakost ismerek, meg átjártam órákra, meg ilyenek. Szociós ismerőseim vannak. Kvalitatív kutatást tanulnak, meg talán kicsit statisztikát is, meg sok történelmet meg megközelítést.
A matek szerintem a leguniverzálisabb még mindig, mert annyira kifejleszti az absztrakt gondolkodásodat. Voltam olyan szakon, ami erősen termtud. szak, de mindenféle volt benne, és bármilyen alapszakkal lehetett felvételizni. Azt láttam, hogy a matekosok meg az infósok voltak nagy előnyben.
Sima nyelvszakkal nekem is megvan a 350 nettó szóval kikérem magamnak. :D
Logisztikában helyezkedtem el végül, a fordítóira nem volt kedvem mesterszakra menni még extra 2 évig.
Oké, szóval tanult valami mást a nyelvszak után, és most abban dolgozik, ez azt jelenti, hogy a nyelvszakkal elkúrt az életéből X évet. Ilyen embert én is ismerek, az egyik alkalmazottam is ilyen, ő egy értelmes mestert csinált, ezért van lehetősége és tudása többre, mint a kávéfőzés.
Ugyanez mint a #26-os, aki tanulhatott volna logisztikát, és talán már felsővezető lenne.
27:
Az egyetemi képzés nem szakmunkásképző, nem konkrét szakmára készít fel, szóval nem értelmezhető ez az elqrt x évet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!