Milyen karrier elé nézhetnek külföldön azok, akik mindenféle kamuszakmát végeznek, mint pl gender studies, women's psychology és egyéb "költsük apuci millióit az egyetemen" képzések?
"Még mindig merfoldekkel hasznosabb mint barmilyen nyelvisztika szak"
Ezt mire alapozod? Nyelvszakkal szerintem jobbak a lehetőségek.
Mégis milyen lehetőségek vannak attól, hogy meg tudsz szólalni? Angolt, németet amúgy is bárki folyékonyan tud beszélni, a többi iszikával pedig jó esetben 3.5 év alatt eljutsz egy olyan szintre az adott nyelvből, mint egy anyanyelvi tízéves. Persze tanulni megtanulsz, meg biztos van karakterépítő jellege, de nagyon kevés gazdaságilag kiaknázható kompetenciát szedsz fel.
Ellenben a szociológia számos irányzatára szükség van sok helyen. Nem olyan nagy a piac felszívóereje, mint egy gépészmérnöknél, de na. Két cégem van, viszonylag átjött már hogy milyen végzettségű emberek milyen mentalitással érkeznek, és a nyelvszakosokat nagyon ritka, hogy komolyan tudom venni a korábbi tapasztalataim alapján.
Az a gond veled kérdező, hogy beszopsz egy propagandát, és azon kattog az agyad, tolod, hogy minden más hazugság, felesleges és káros. Küldtem neked korábban egy linket, ami nagyjából leírja, hogy mivel foglalkozik a genderológia, vagyis a TÁRSADALMI NEMEK TUDOMÁNYA.
Elküldöm még egyszer, de kétlem, hogy komolyan érdekelne.
Nem csak arról szól ez a tudomány, hogy férfin és nőn kívül van-e biológiai nem, erre van egy egyszavas válasz is: igen.
bizonyítani is egyszerű: eltérő kromoszóma, a nemiszerv sem a megszokott. Ha érdekel komolyabban, akkor kutakodj a neten, van információ bőven, csak nem az Orbán weboldalán kell keresni.
De a genderológia még csak nem is ezeket tárgyalja.
Viszont mindig sokatmondó az, amikor egy tudomány ellen hadakozik a hatalom. Lehet érdeklődni valami iránt, lehet nem érdeklődni, de megtagadni egy tudományt... dőreség. Azt mondani, hogy nincs csillagászat, mert a csillagok messze vannak, és te éppen nem látod a gyakorlati hasznát, attól még létező tudományág. És ha valamiért betiltod, mert hatalmadban áll, akkor az téged minősít, nem a csillagászatot.
Az átkos 40 évben a teológia volt a feketebárány, most ez... Mi a különbség? Annyi, hogy a vörösbe egy kis sárga festéket kevertek. Gratulálok, tapsolhatsz az elvtársnak!
Hasonló szakot végzett egy ismerősöm. Nem abban dolgozik, végzett más szakot is, lényegében data science területen dolgozik, jól keres vele.
Eleve ezek a szakok MSc-ként indulnak, tehát aki oda megy, van diplomája. Egy részük aztán profi kutatója lesz a területnek, de másoknak sem árt, nem feltétlenül csak karrier miatt van értelme elvégezni egy-egy szakot.
12:
19 vagyok, szóval nem azért mert nekem a szociológiai szakokkal bajom lenne, de a nyelvszakokat te alulbecsülöd. Én is tudok angolul, de nem értek a profi szintű fordításhoz, tolmácsoláshoz, tanításhoz, de a nyelvészethez sem. A nyelvszakok nem azért vannak, higy nyelvet tanulj, az csak a belépés feltétele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!