Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » A mai 20-30 éves korosztállyal...

A mai 20-30 éves korosztállyal van a legjobban kiszúrva?

Figyelt kérdés

Főleg magyarországi nézőpont alapján:

- brutálisan magas megélhetési költségek

- elrettentő albérlet/lakásárak

- megnőtt elvárások (mind munkahelyi, mind magánéleti)

- kevesebb fejlődési lehetőség

2022. márc. 8. 07:31
1 2 3 4 5 6 7
 11/64 anonim ***** válasza:
84%

Igen. 28 vagyok, a testvérem 26. Pont kiesünk minden létező támogatásból. SZJA-t már kell fizetni, gyerek/család még éppen nincs, majd néhány év múlva lenne tervben. A szüleink is még éppen nem nyugdíjasok. Amikor a legalacsonyabbak voltak az ingatlanárak, akkoriban egyetemista voltam, az utóbbi pár évben lettem pályakezdőből rendes fizetést kapó, de már esélyem sincs vásárolni, vagy önerőt is félretenni ilyen árak mellett. A hitelkamatok is emelkednek, csak hogy hitelt se tudjak majd felvenni. Akinek ma Magyarországon 30-35 éves kora előtt saját ingatlana lesz, azoknál 90%-ban valamilyen családi segítség/támogatás/örökség is belejátszik a dologba. A 100 legközelebbi huszonéves ismerősömből aki párnak van ingatlana, mind kapott családi támogatást, hiszen máshogy a legtöbbek számára nem lehetséges. A fiatalok között a társadalom egyre jobban szakad majd szét. Eltűnik az a középréteg, aki megengedhet magának 1 db ingatlant, helyette egyre szélesedik első sorban az a réteg, akinek a büdös életben nem lehet saját lakása, illetve egy szűk felső réteg is, amelyik már a 3. vagy 6. ingatlant veszi kiadásra.

6. "- elrettentő albérlet/lakásárak - mindenki másnak is"

Rengeteg (harmincpár-)35-40 körüli kollégám van, aki 2010-2015 körül vette a saját lakását, amikor a legalacsonyabban voltak az árak. Én akkoriban mentem gimnáziumból egyetemre, nem tudtam akkor venni, amikor lent voltak az árak. (A panel lakásokból is az egykori munkás emberek halnak ki, a helyükre az a jómódú réteg költözik, amelyik egy mai árú panellakást engedhet meg magának.)

1 és 7. De ti csak saját magatokat mondjátok, de amúgy ismertek más korotokbelit is? :D Mondjuk a 100 legközelebbi huszonéves ismerősötöket gondoljátok már végig. Vagy szoktatok híreket olvasni, kicsit kitekinteni a saját szűk környezetetekből? Én sem kizárólag magamból indulok ki, élnek még más emberek is körülöttem.

2022. márc. 8. 09:15
 12/64 anonim ***** válasza:
32%
Mindenkit érint, viszont ez a korosztály el sem tudja kezdeni az életét. Nem csak a családalapítás vagy a lakásvásárlás lehetetlen számukra, hanem akár az is, hogy egyetemre menjenek, tanuljanak vagy elkezdjenek önálló életet élni, többekkel együtt lakva egy albérletben is. l
2022. márc. 8. 09:15
 13/64 anonim ***** válasza:
85%
Teljes mértékben igazad van 25-35 éves korosztállyal cseszet ki a legjobban a Fidesz kormányzata pont azzal a korosztállyal aki legjobban megszenvedte a Gyurcsány korszakot és hatalomra jutatta a mai kormányt cserébe az a hála és köszönet hogy meggyalázták ezt korosztályt és egy 25év alatti 50-60 ezerrel többet keres nettóba mind egy 33 éves köszönöm ebből nem kérek. NOrbán!
2022. márc. 8. 09:18
 14/64 anonim ***** válasza:
93%
Teljesen egyetértek a kérdezővel és azokkal akik nem tudtak ingatlant venni akkor amikor bejöttek a támogatások és még éppen alacsonyabbak voltak az árak. Párommal mi is terveztük, hogy a következő egy két évben veszünk egy házat és családot alapítunk, de ilyen árak mellett esélytelen. Sajnos olyan szinten elszálltak az árak, hogy a támogatás semmit nem ér. Még egy telket sem lehet belőle venni, és a drágulás nem hinném, hogy mostanában meg fog állni. Hiába vagyunk diplomások, nem érzem, hogy nagyon megérte volna a tanulás. Mi és sokan mások semmi támogatást segítséget nem kapunk mert már elmúltunk 25 évesek, de gyerekünk nincs, és mint tudjuk ennek a kormánynak a szemében az le van sz@rva akinek nincs gyereke. Eléggé elkeserítő és kilátástalan a helyzet. Szeretnénk már gyereket és saját házat, nem pedig a főbérlő zsebét tömni a lakbérrel, de ilyen piaci helyztben ez nem most fog eljönni.
2022. márc. 8. 09:27
 15/64 anonim ***** válasza:
14%

#11 - én írtam az első kommentet. Igen kitekintek a külvilágba, nem csak a saját nézőpontomat írtam le. Az ismerőseim nagy többsége hasonló helyzetben van mint én. És igen, továbbra is azt állítom, hogy a kevesebb fejlődési lehetőség egy baromi nagy tévedés. Gondolj csak bele. Apádék, nagyapádék idejében milyen lehetőségek voltak? Mehettek külföldre normálisan? Volt internet, amin szinte bármit lehet tanulni, utána járni, dolgozni? Egy jóval szűkebb rétegnek volt csak lehetősége tanulni, egyetemre menni, stb. Ne mondd azt, hogy kevesebb a lehetőség, mert igenis jóval több lehetőség van fejlődésre, mint a szüleinknek.

Az tény, hogy most magasak az árak mind a megélhetésben, mind az ingatlanoknál, de ez nem csak ezt a korosztályt érinti, hanem a 40-es, 50-es korosztályt ugyanúgy. De ezt ugye a kiszélesített lehetőségekkel lehet kompenzálni annak, aki hajlandó tenni érte és esetleg más dolgokat beáldozni.

A megnőtt elvárásoknál pedig nem igazán tudom mit értesz, milyen orbitális, teljesíthetetlen magánéleti elvárások vannak most a 20-30-as korosztály számára?

A 100 legközelebbi ismerős pedig... hát őszintén szólva nem sokat számít. Csak egy példa: a testvérem és én. Ugyanazok neveltek, ugyanolyan oktatást kaptunk, ugyanolyan lehetőségeket. Nekem van több diplomám, 7 számjegyű fizetésem, saját ingatlan és autó, feleség, gyerek. Tesóm pedig egy ipartelepi gyárban van 4 műszakban a szalag mellett, ahonnét hazamegy az albérletébe, amit 4-en közösen bérelnek. Pedig neki is ugyanazok a lehetőségek adódtak meg, mint nekem. Ugyanezt tudom mondani az ismerőseimre és a kortársaimra. Teljesen vegyes. Aki akart tenni és tett is a jobb életért, annak megvan, amit akart, aki meg csak sodródott az valóban nem él jól. Nem mondom, hogy mindenki magának köszönheti, de elég nagy részük igen. Nálunk a faluban ahol laktam semmi lehetőség nem volt. Nyári munkákból összeraktam annyi pénzt, hogy érettségi után el tudjak költözni pár megyével arrébb egy élhetőbb városba, ahol tanultam és dolgoztam. Felvettem a diákhitelt, hogy ki tudjam fizetni az egyetemet. Ami eléggé kifizetődött, mert 28 éves koromra vissza is fizettem a teljes hitelt, cserébe olyan tudást és kapcsolati tőkét tudtam kiépíteni az egyetemen, amivel jelen pillanatban egész jól meg van oldva az életem. Nem mondom, hogy nem kellett szerencse is hozzá, de nagyrészt sok munka, mivel otthonról nemigen kaptam támogatást, sőt... Ja és nem pestre mentem, hanem vidéki egyetemre.

2022. márc. 8. 09:31
 16/64 anonim ***** válasza:
86%
Menjetek el innen. De komolyan. Én 34 éves vagyok, annyira nem panaszkodom, mert van 2 gyerekünk, és kb. az utolsó utáni lehetőséget megfogva házunk is lett, de ahogy elnézem ezt az országot, és az irányt, amerre megy, már bánom, hogy nem húztunk el innen 8-10 éve, amikor még viszonylag könnyű lett volna. Most a gyerekek, a ház miatt sokkal kevésbé tudunk mozdulni. Aki huszonéves, és még nem köti nagyon semmi, az menjen!
2022. márc. 8. 09:32
 17/64 anonim ***** válasza:
92%
Összefogásra van szükség! Úgy gondolom nem csak az ingatlan árak szálltak el nagyon hanem a bérek nagyon alacsonyak és cserébe nagyon meg van adóztatva a béred 66 százalékát kapod meg a többi meg adó hogy dolgozol.
2022. márc. 8. 09:34
 18/64 anonim ***** válasza:
90%
#15 gondolom IT terülteten dolgozol. Azoktól akik nem IT terülteten dolgoznak még nem nagyon hallottam, hogy hú de nagyon jól élnének. Mostanában az IT-soknak áll a világ. Ők tudnak pár éves tapasztalattal milliós összegeket keresni és eljutni nemzetközi területekre. Én gépészmérnök vagyok 4 éves tapasztalattal msc. végzettséggel és örülök, ha valahol megadják a 400 ezret. Persze mehetnék pesti multihoz, de ott amennyivel többet kapnék annyibal többe kerülne a megélhetés és utazgatás (akár városon belül, vagy néha haza látogatni). Akkor meg minek menjek pestre ami számomra teljesen élhetetlen, zsúfolt hely? Nem éri meg...
2022. márc. 8. 09:42
 19/64 anonim ***** válasza:
54%

15. Nem mindenbe kötöttem bele, amit írtál, azt sem gondolom, hogy kevesebb lehetőség van. Én is dolgoztam külföldön, megtanultam normálisan angolul, lógtam külföldiekkel itthon is, sokat tanultam. Ugyanakkor nem mindenki felsővezető, középvezető, vállalkozó, vagy IT-szektorban dolgozó, hogy már huszonévesen fél-1 milliót vagy többet vigyen haza. Nekem pénzügyi végzettségem van és fizetést tekintve szerintem simán benne vagyok a felső 20-30%-ban (nem csak a korosztályomban, hanem összességében), de így sem látom anyagilag hogyan léphetnék tovább.

"Az tény, hogy most magasak az árak mind a megélhetésben, mind az ingatlanoknál, de ez nem csak ezt a korosztályt érinti, hanem a 40-es, 50-es korosztályt ugyanúgy."

A 40-50-es korosztálynak megvolt a lehetősége ingatlant vásárolni potom pénzért 2010-2015 között, ha előtte pl. beletett akár csak feleannyit is az életébe, amennyit te is beletettél. Aki akkoriban volt pályakezdő/egyetemista/középiskolás, annak nem.

"A megnőtt elvárásoknál pedig nem igazán tudom mit értesz, milyen orbitális, teljesíthetetlen magánéleti elvárások vannak most a 20-30-as korosztály számára?"

Nem tudom mire gondolsz. Sehol nem írtam megnőtt elvárásokról, vagy megnőtt magánéleti elvárásokról. Én csak kifejezetten az ingatlan árakról, a 25-30 körüliek nem létező támogatásáról írtam, akik kimaradnak mindenből, ha nem olyan szerencsések, hogy már van párjuk és családjuk. (Nekem is hidd el szívesen lenne már feleségem, akár talán gyerekem is.)

Ez, hogy a testvéreddel más életutat futottatok be persze függhet belső tényezőktől is, de ez sem igaz, hogy két gyereket is egyformán kezelnek, nevelnek, csak mert egy családban nőnek fel. Rengeteg ilyen van, hogy az egyik gyereket jobban szeretik, mint a másikat, sokkal többet adnak meg neki (akár csak lelkileg) a másiknál, stb. Orvos-Tóth Noéminek van erről egy nagyon jó könyve, az Örökölt sors, ami leírja, hogy a családon belül sokszor a testvéreket is mennyire másként kezelik a szülők és ez kihat arra is, hogy később milyen életük lesz. Nem mondom, hogy nálatok biztosan ez történt, de kizárni sem lehet.

2022. márc. 8. 09:57
 20/64 anonim ***** válasza:
54%

#18 - nem, nem IT területen dolgozok. Gazdasági diplomáim vannak, meg ehhez kapcsolódó egyéb képzések, végzettségek. Már suli alatt elkezdtem dolgozni, így diplomakor volt már másfél év releváns szakmai gyakorlatom (az előtte lévő annyira nem releváns szakmai volt).

Gépész barátaim veszprémi üzemekben azért 400 felett keresnek, nem mondom, hogy a dupláját, de minimum a másfélszeresét.

És nyilván nem állítom, hogy mindenki milliomos tudna lenni, mert ez természetesen nem igaz, de aki foglalkozik magával, a jövőjével, annak vannak lehetőségei. Sok lemondással és munkával jár, az biztos. Pl a szaktársaim heti 2-3 buliba jártak el, én félévente 1-2-be, mert a munka és tanulás mellett ennyi fért bele. De nem bántam meg, mert én úgy gondolom, hogy emiatt van most kényelmes életem és megengedhetem magamnak a minőségi szórakozást.

2022. márc. 8. 09:57
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!