Gyermektelen, 25 év felettiek, Ti nem tartjátok igazságtalannak az SZJA visszatérítést, ill. a 6/3 milliós támogatást?
"mondjál olyan kedvezményt, amit az elmúlt 30 évben a nyugdíjasoktól *végleg* elvettek."
"Az egyetlen ami történik, hogy szép lassan emelgetik a korhatárt "
Egyrészt ez egy jó példa. A nyugdíjkorhatár emelés az gyarkorlatilag egy korábban létező kedvezmény megvonása, és sokkal jelentősebb, mint, az utazási kedvezmények.
A másik az, hogy a múlt nem feltétlenül jelzi előre a jövőt, főleg 40 éves távlatban. Lehet, hogy a rendszer összeomlik, és kénytelenek lesznek megvágni a kedvezményeket. Vagy a politikai rendszer úgy változik, hogy az átlagnyugdíjas érdekérvényesítő képessége jelentősen visszaesik.
A magyar állam, és általában a társadalom, nem tud hitelesen ígéreteket tenni 40 évre előre. Ez nem csak pártpolitikai kérdés, hanem egy általános hitelességi válság.
Persze ettől még lehet, hogy semmi nem fog változni, és a mai fiatalok a beígért mennyiségű nyugdíjat fogják kapni. Csak ez messze nem garantált.
41: nem - a nyugdíjkorhatár emelgetése nem egy olyan kedvezmény, amit a nyugdíjasoktól (mint a létező legnépesebb szavazói blokk) vesznek el (mert ez nem "fáj" a mostani nyugdíjasoknak). Akiknek nagyon fáj, az a közvetlen nyugdíj előtt állók (de ők viszonylag kevesen vannak), a fiatalok meg nem igazán fogják ezt fel (ami egy természetes dolog), illetve úgy gondolkodnak, mint Te, hogy "majd lesz valahogy".
Ami történni fog az az, hogy a nyugdíjak reálértéke folyamatosan csökken (hiába emelik a hivatalos, kozmetikázot infláció mértékével, az reálértékben akkor is csökkenés), és hiába van 4 évente egy hórukk, a mostani infláció mellett annak az értéke is hamar eltűnik majd. Ehhez hozzájön, hogy lassan elkezd nyugdíjba menni az a korosztály, aki egész életében okosba kapta a fizetését és egyre több lesz a minimál nyugdíjas - összességében, hosszú távon ez a nyugdíj kiadások csökkenését fogja okozni.
Ettől függetlenül még persze államcsődbe kormányozhatják az országot (ahogy nézem a képesség megvan hozzá) - a negatív forgatókönyv az, hogy mi is Argentína leszünk, ahol 10 évente csődbe megy az ország, de az elitet ez nem igazán érdekli mert ők már rég külföldre mentették a pénzüket és euróban/dollárban számolnak. De azt hiszem eléggé elkanyarodtunk az eredeti témától.
Sokan még azt sem tudják, hogy kivették a svájci indexálást, vagyis, hogy a nyugdíjak számításánál az átlagbér növekedésének mértékét is figyelembe kell venni.
Sok tudatlan meg a fideszre szavaz.
Magyarországon az értelmi színvonal egy ősember szintjén van. Ez igaz a diplomásokra is.
Hihetetlen debilitás tapasztalható.
Nekem ne más fizesse be a nyugdíjam. Fizetek nyugdíjjárulékot, államiba is (nem szívesen), magánba is és teszek félre egyéb módon is. Ne legyen ingyen a tömegközlekedés se. Se nekem 40 év múlva, se a mostani öregeknek. Mire? Azért ne én tartsam már el más családját, mert ha nem omlik össze addig a nyugdíjrendszer, azzal a nyugdíjpénztári befizetéssel, amivel engem megloptak, majd őket is meglopják, hogy nekem legyen mit kifizetni.
Ez csak annyit jelent, hogy a nyugdíjrendszert is át kell alakítani, nem csak a családtámogatásit.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!