Ha van egy 40 órás állásom, akkor milyen másodállásom lehet?
A két valaki közül akivel beszélgettél a témáról, egyik sem mondott igazat.
A szabály az, hogy bárhány munkaviszonyod lehet, a már meglévő munkaszerződése(i)dben foglaltak betartásával. Hacsak nem nagyon speciális szektorban dolgozol, ez a valóságban két dolgot szokott jelenteni: versenytársnál nem dolgozhatsz és/vagy a munkáltató beleegyezése/tájékoztatása szükséges másik munkaviszony létesítésekor.
Köszönöm a válaszokat!
2-es, ehhez van valami formanyomtatvány vagy elég a szóbeli megegyezés?
Ha biztosan tudod garantálni, hogy a mostani helyeden nem fogsz belassulni, nem romlik a teljesítményed (és nem versenytársnál dolgozol), én nem szólnék a helyedben.
Hatalmas hisztit tudnak belőle csapni a munkáltatók.
"én nem szólnék a helyedben."
Tájékoztatási kötelezettsége van a munkáltatója felé. Ha szabállyal szembe megy, gondolom sejted, hogy extrém esetben még el is bocsátható a mulasztása miatt.
Akármennyi és bármilyen jellegű jogviszonyod lehet (teljes munkaidős, részmunkaidős), ha versenytilalmi megállapodást nem írtál alá a munkáltatóddal.
Megtiltani kizárólag akkor tilthatja meg, ha gazdasági érdekét sérti a többi jogviszonyod.
Mikor sértheti?
Például ha elalszol a fáradtságtól munka közben, vagy a tőled megszokott teljesítmény hosszú távon csökken. Továbbá, ha a konkurenciánál helyezkedsz el és elszippantott az aktuális munkáltatódtól például az ügyfeleket. Néhány példát hoztam fel.
Viszont ha semmiben nem befolyásolja a munkavégzésedet a többi jogviszonyod (hozzáteszem, akármennyi lehet), akkor nem tilthatja meg azt az éppen aktuális munkáltatód.
Nálunk szóban szokták jelezni a dolgozók, ha máshol is vállalnak munkát, nem vetjük papírra, mert megbízunk egymásban. Én nem fogom letagadni, hogy tudok róla és ők sem vernek át.
De ha valaki ragaszkodik az írott dolgokhoz, akkor van papírunk és tollunk is. :)
Mi is kis családi cég vagyunk, így rugalmasak is. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!