Hogyan kezdjek önálló életet ilyen fizetések és árak mellett? Családi segítség nélkül, egyedül.
26 éves vagyok, 2 éve diplomáztam marketing szakon. Tudom, sokak szerint értelmetlen diploma, de ezzel nem értek egyet, hosszútávon elérhető nagyon szép karrier és fizetés. Efelé jó úton járok, viszont valóban azzal szembesülök, pályakezdőként (5 évnél kevesebb tapasztalattal) nem fizetnek jól, és több évig csak "befektetsz" a jövődbe azáltal, hogy tapasztalatot szerzel. Ebben az évben 3 munkahelyem volt, így tudtam egy nagyobb ugrást elérni a fizetésemben, és januárban egy nagy nevű cégnél fogok kezdeni egy felelősségteljes pozícióban (menedzser helyét veszem át). Mivel 2-3 év tapasztalatom van a területemen, így junior besorolásban leszek, és kb. nettó 350-400 ezer Ft lesz a fizetésem.
Ekkora fizetésből, Budapesten hogyan kezdjem el az önálló életem? Kergessem magam az örök körforgásba, és fizessek albérletet? Merjek egyáltalán ennyiből belevágni? Félek, vagy semmi félretett pénzem, vagy életem nem lesz.
Hozzám hasonló korúak helyzete érdekelne elsősorban, ti hogyan boldogultok?
Köszönöm és valóban az idő dönti el, mint mindannyiunk esetében. Elindulni / újba kezdeni a legnehezebb általában semmi kétség.
(23-as voltam)
Ha úgy döntesz, hogy lépsz, akkor azt észszerű döntések mentén tedd és pénzügyileg tudatos szinten élj, amibe NEM fér bele az, hogy hónapról hónapra élsz, teljesen mindegy, hogy miről kell lemondanod emiatt. Egy példa:
Ha nem fogadod meg a tanácsokat az ideiglenes szobabérléssel kapcsolatban, akkor is max 150 ezer forintból már lehet találni rezsivel együtt épkézláb albit, a 350-hez képest még mindig marad 200 ezred gazdálkodni. Én első blikkre azt mondanám, hogy abból 100-at azonnal eltüntetni a saját szemed elől és megtanulni a maradékból élni. Ennyi. Majd szépen lassan ahogy fejlődsz, magasabb lesz a fizetésed, úgy egyre halmozódik ez a megtakarítás és pár éven belül azon kapod magad, hogy lehet saját ingatlanod nincs, de anyagi biztonságod és kényelmes léted van. A hónapról hónapra élést én nem így definiálnám. Az eleje persze ijesztő, de ha 1-2 év múlva azt látod, hogy "elromlott a laptopom!? Sebaj... holnap besétálok a médiába és veszek egyet zsebből", akkor érezni fogod, hogy ez az a nyugodt állapot, amit kerestél.
24-gyel csak abban nem értek egyet, hogy a kérdező is Bp környékén él valahol, tehát a védőháló alatta is megmarad, hiszen nem azért költözik el, mert kirakták, hanem mert elszeretne. Vélhetően ha bajba kerülne (de tudatosság mellett nem fog), akkor lesz hova hazamenni. Szerintem ez inkább egyén függő, de egyébként igen, én pl. vidéki elszármazottként úgy jöttem Budapestre egy bőrönddel, hogy hatalmas kudarcnak éltem volna meg, ha ugyanazzal a bőrönddel is kéne hazagurulnom néhány éven belül. Ez adott mindig egy kis plusz löketet abban, hogy menjek tovább előre. Nem számít mi történik élni kell, lakhatást megoldani kell és az NEM megoldás, hogy egy férfi nyakába költözöm, vagy hazamegyek a szüleimhez. Persze lehetett volna, de saját magammal szemben nem lett volna kielégítő megoldás egyiksem. Ez akkor is így lenne vélhetően, ha a szüleim km-re élnének tőlem. Az elveimbe nem fér bele, ha már felszívtam magam. :D
32: Igen, egyetértek abban, hogy ketten lehet igazán nyugodtan elkezdeni az életet. Viszont ahogy Te is említetted, nem szeretném ettől függővé tenni a költözésem és életem, szeretnék egyedül boldogulni.
33: Pontosan ez lenne a cél, hogy ha bármi plusz kiadás közbejönne, akkor tudjak mihez nyúlni. Ennek pedig az ára, hogy áldozatot kellene hoznom és nagyon tudatosan kezelnem a pénzügyeim - ugye ebben még nincs tapasztalatom, így szorongok hogy ez hogy menne.
Igazad van a védőhálóban, bármikor haza költözhetnék, nem lakunk messze Budapesttől egyáltalán. Viszont ugyanezt érzem, óriási kudarcként élném meg, ez pedig lehet hajtana előre, hogy megálljak a lábamon, legalábbis nagyon remélem! :) Férfira sem szeretnék támaszkodni, eleve mire kialakul egy stabil és érzelmi biztonságot nyújtó kapcsolat, az nem pár hónap (nekem). Szeretném magamnak megteremteni az alap egzisztenciát, és akkor nem kell szoronganom még a párkeresésen is :D Ez a jelenkori párkeresés lehetne egy újabb kérdés témája egyébként is....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!