Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Hogyan kezdjek önálló életet...

Hogyan kezdjek önálló életet ilyen fizetések és árak mellett? Családi segítség nélkül, egyedül.

Figyelt kérdés

26 éves vagyok, 2 éve diplomáztam marketing szakon. Tudom, sokak szerint értelmetlen diploma, de ezzel nem értek egyet, hosszútávon elérhető nagyon szép karrier és fizetés. Efelé jó úton járok, viszont valóban azzal szembesülök, pályakezdőként (5 évnél kevesebb tapasztalattal) nem fizetnek jól, és több évig csak "befektetsz" a jövődbe azáltal, hogy tapasztalatot szerzel. Ebben az évben 3 munkahelyem volt, így tudtam egy nagyobb ugrást elérni a fizetésemben, és januárban egy nagy nevű cégnél fogok kezdeni egy felelősségteljes pozícióban (menedzser helyét veszem át). Mivel 2-3 év tapasztalatom van a területemen, így junior besorolásban leszek, és kb. nettó 350-400 ezer Ft lesz a fizetésem.

Ekkora fizetésből, Budapesten hogyan kezdjem el az önálló életem? Kergessem magam az örök körforgásba, és fizessek albérletet? Merjek egyáltalán ennyiből belevágni? Félek, vagy semmi félretett pénzem, vagy életem nem lesz.

Hozzám hasonló korúak helyzete érdekelne elsősorban, ti hogyan boldogultok?

2021. dec. 27. 00:30
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
100%
Azt írod, 60-70 ezret elvisz egy hónapban a kocsi. Az már egy fél lakásbérlet, és az ingázási idővel még nem számoltam. Költözz, az első 2-3 évben valószínűleg nem sokat tudsz majd félre tenni, de idővel könnyobb lesz (még egyedül is, ha meg párt találsz, akkor pláne).
2021. dec. 27. 08:32
 12/34 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm az értelmes válaszokat!! :)

Sajnos ahogy 8-as válaszoló látja, egy mérgező kapcsolatban élek jelenleg. Ezt nem szeretném évekig húzni, noha tudom, hogy merész lépés a költözés egyedül ennyi pénzből. A megspórolt utazgatási időben (napi min. 3 óra) igazából tudnék mellékállást vállalni, valamennyi plusz bevétel elérhető lenne.

Egyébként én sem dohányzom, nem szórom két kézzel a pénzt, viszont szórakozni, sportolni szeretek és minden nagyon drága. Egyre inkább azt látom, hogy sokkal kifizetődőbb lenne elkezdenem körmösnek vagy kozmetikusnak tanulni, és dolgozni benne :D mintsem üzleti karriert építeni. Legalábbis kezdeti fázisban biztos, hogy az sokkal kifizetődőbb lenne.

Utóbbi időben eléggé elkapott az önsajnálat az egész kialakult helyzet miatt, igazságtalannak érzem, hogy nekem semmi segítségem nincs, és ha a szüleimen múlik, 35 éves koromig élhetek itthon. Ezeket a gondolatokat persze elhessegetem, csak valahogy itt Magyarországon borzasztóan kilátástalan egy fiatal élete, és kezd összetörni a gondolat, hogy elég törekvéssel és küzdéssel ez lehet máshogy.

2021. dec. 27. 09:25
 13/34 anonim ***** válasza:
87%
Nekem sem volt szülői segítség, legalábbis anyagilag, mégis külön költöztem albérletbe. Spóroltam, vettem autót, motort, félretettem kaucióra, lakbérre, és el lehet kezdeni külön élni. Pedig nekem nem is volt akkora jövedelmem, mint neked.
2021. dec. 27. 09:46
 14/34 A kérdező kommentje:

13: Ennek nagyon örülök, tök jó ilyet olvasni. Nem érezted úgy hirtelen, hogy semmire sem költhetsz és belekerültél egy végtelen körforgásba?

Budapestre költöztél egyébként?

2021. dec. 27. 09:50
 15/34 anonim ***** válasza:
5%
14. kérdező! Írtam privát üzenetet. Ha reagálsz rá, szívesen leírom.
2021. dec. 27. 09:51
 16/34 anonim ***** válasza:
100%
Figyelj neked legalabb van esélyed. Fiatalok fele 200 ezret ha keres, pláne videken. És léteznek eladók, tanárok, közfoglalkozottak akik talán mèg ennyit sem fiatalon. Sokak jó eséllyel otthon ragadnak ilyen ingatlan ès albérlet àrak mellett.
2021. dec. 27. 10:09
 17/34 anonim ***** válasza:
16%
csinálj vállalkozást
2021. dec. 27. 10:25
 18/34 anonim ***** válasza:
16%

Jól értem, hogy egy senior manager munkáját csinálod havi 350-400 nettóért? Max 1 évet maradj és dobbants, ha nem emelkedik drasztikusan értsd 30%-ot legalább a fizud, akkor lépj le onnan.

Szerencsésebb területeken 3 év tapasztalattal, (nem managerként), már 500 körüli nettót össze lehet hozni.

Bevétel növekedés nélkül lehetetlen bármit építeni, mert a költségek csak nőni fognak.

2021. dec. 27. 11:17
 19/34 anonim ***** válasza:
0%
keress egy gyárat ahol adnak szállást és dolgozz ott.
2021. dec. 27. 11:56
 20/34 anonim ***** válasza:
82%

Ne haragudj azért amit mondani fogok, tényleg a legnagyobb tisztelettel, de most őszintén. 350-400 ezer forintos nettó jövedelemmel 26 évesen minimális szakmai tapasztalattal mégis mi a bánat okod van a kétségbeesésre és erre a totál negatív kisugárzással átjárt kilátástalan életszemléletre!?

Nálad sokkal rosszabb keresetű emberek is megoldják az életüket!

Amit én javasolni tudok az egyrészt az, hogy:

1. Szedd össze magad lélekben. Valakinek jutott segítség, neked nem. De ez nézőpont kérdése, hiszen akármilyen vacak is a kapcsolat élhetnél otthon akár még évekig. Ez is egyfajta segítség. Attól, hogy te azt nézed más mit kapott, te meg mit nem, magadat húzod le, mást nem érsz el vele! Fejezd ezt be!

2. Rendezd a fejedben a terveidet, ami ne annyiból álljon, hogy évről évre x%-kal többet akarsz keresni. Pl. mire kell egyáltalán költened, szükséged van-e autóra, ha a városban fogsz élni, nem érdemesebb eladni? Bérelnél-e csak szobát (még bkk bérlettel együtt sem kerülne sokkal többe, mint most csak a benzin, vagyis nem lennél rosszabb helyzetben mint most)?

3. Ne nézegesd mások életét, éld a sajátodat és próbáld meg abban megtalálni a lehetőségeidet! Légy magadra büszke, amiért ennyi idősen ennyit keresel és fenntudod tartani saját magadat.

4. A tervezés mellett számolj. Ha szobát bérelsz, mondjuk elmegy rá 80 ezer, plusz bérlet, plusz mondjuk 100 e ft megélhetésre, akkor is marad 150-200 ezer forintod, amit félre tudsz tenni. Borzasztó. Ha már hasonlítgatni akarod magad valakihez, akkor keress egy borsodi kis cigányfaluban egy hasonló korú nőt, aki hó végén már azt sem tudja mit adjon a hat gyerekének enni, nemhogy 150-200 ezer forintot félretegyen havonta. Na neki, esélye sem volt abból a közegből kitörni és már nem is lesz. Ugye hogy máris pozitívabban látod a saját sorsod?

5. Szeretnél-e párt? Ha igen, akkor előbb-utóbb jönni fog és bizony kétszer 350-400 ezer forintból sokkal könnyebb megélni ketten, mint egyszer ennyiből egyedül. Duplázódik a megtakarítás, nagyobb iramban haladtok előre, gyorsabban tudtok közös lakást venni, stb.

6. Na és akkor részemről az utolsó, egyben az én kedvenc mondásom az, hogy a halotti zubbonyon nincs zseb. Jobb esetben előbb-utóbb rájössz, hogy ezzel a lelkiállapottal belesodrod magad egy olyan mókuskerékbe, amiben lehet hogy pénzed lesz, csak éppen életed nem. A sok stressz, amit megzabálsz a taposás közben meg mind mind az egészségedre fog rámenni. Sosem lesz elég, csak szólok! Most a 350-re mondod azt, hogy kevés, két év múlva az 550 lesz kevés, utána meg már a 750 sem elég és mégis azt érzed majd, hogy az életminőséged már nem javul számottevően, mert semmi nem múlik azon a +-100 ezer forinton. Ez elég hamar elfog jönni, meglátod. Helyette én azt javaslom, hogy néha állj meg és gondolkozz el! Érdemes a pénzért hajtanod magad úgy, hogy a sírba mindenki zseb nélkül megy?

Fentieket most még lehet, hogy nem érted. Én sem értettem 5-6 éve. Aztán mostanra eljutottam arra a pontra, hogy az állandó elégedetlenkedést el kell engedni, mert annak sosincs vége. Keresd a belső boldogságod és ne a pénztől várd mindezt. Legyenek terveid persze karrier szempontjából is, de azért dolgozz, hogy élj és ne azért élj, hogy dolgozz!

2021. dec. 27. 13:53
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!