Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Jogszerű tévedésből túlfizetet...

Jogszerű tévedésből túlfizetett bért hónapokkal később zéró kommunikációval az aktuális bérből levonni?

Figyelt kérdés

Hónapokkal ezelőtt jóval több bért kaptam mint szoktam-nyilván tévedésből. A főnök nem szólt hogy véletlenül túlfizettek és adjam vissza, egyáltalán semmit se szólt az ügyben. Sztem fel se tűnt neki az egész.

Én se szóltam. Úgy voltam vele majd szólnak ha kell nekik a pénz.

Teltek a hónapok, teljes csend és némaság az ügyben. Nem kérték vissza a pénzt.

Majd most az aktuális bér megjött és pont annyival kevesebb amennyivel az anno több volt.

De most se szóltak nekem semmit. Nem szóltak hogy készüljek mert jóval kevesebbet utalnak majd. Csak lekapták a túlfizetést az aktuálbérből.

Nulla kommunikációval.

EZ az egész folyamat így jogszerű?

mert azt olvasom a jogszabályban, a tévedésből adott többlet bért nem tarthatom meg és a munkáltató „visszakövetelheti“. Na de nem követelte vissza, egy szót se szólt, csak elvette erővel, nulla kommunikációval.

Köszönöm

2021. máj. 8. 09:26
1 2 3 4 5 6 7 8
 41/74 anonim ***** válasza:
100%
:D hajajj lesz még itt meglepetés neked, mivel a cég teljesen jól járt el, ellenben veled
2021. máj. 9. 09:04
 42/74 A kérdező kommentje:

"Perelhetsz nyugodtan,"

nem tervezem nem tudom honnan jön ez a téveszme. nem perelek miért is perelnék. majd az OMMF/NAV elintézi helyettem

2021. máj. 9. 09:05
 43/74 A kérdező kommentje:

" mivel a cég teljesen jól járt el, ellenben veled2

Már ezt is írtam: állok elébe.

Lássam.

2021. máj. 9. 09:13
 44/74 A kérdező kommentje:

A cég már ott elb**ta hogy kiadta a bérlapot 2x is fals összeggel.

Már ez önmagában bőven elég.

2021. máj. 9. 09:14
 45/74 anonim ***** válasza:
Nem, nem elég. Nem értesz hozzá, így nyilván azt hiszed, neked van igazad. De a törvény nem ismerete nem mentesít a felelőségre vonás alól. Itt egyedül te b.sztad el azzal, hogy nem szóltál azonnal, hogy nem azt az összeget kaptad, ami a bérpapiron van
2021. máj. 9. 09:22
 46/74 A kérdező kommentje:

"Itt egyedül te b.sztad el azzal, "

Újra leírtam: meglátjuk. Feljelentés megtörtént, van rá 21 napjuk hogy kivizsgálják, állok elébe. Meglátjuk.

Jogiforum szerint kb nyert ügyem van.

De az itteniek nyilván mindenhez mindenben jobban értenek, ez világos. Azért recskáznak ezen a retek fórumon. Világos.

2021. máj. 9. 09:24
 47/74 anonim ***** válasza:
100%
A jogi forumon keresztül is tudunk írni, de nyilván ha ott írnánk, akkor elhinnéd ;) micsoda logika. Mellesleg az ügyintézésékkel sem van tisztában, a 21 nap kesz kb. 100, csak úgy szólok
2021. máj. 9. 09:35
 48/74 anonim ***** válasza:
41%

A cég itt hibázta el (Mt adott paragrafusa):

161. § (1) A munkabérből való levonásnak jogszabály vagy - a levonásmentes munkabérrészig - végrehajtható határozat alapján van helye.

Levonni csak úgy még egy ilyen szituban sem lehet jogszerűen.

A cégnek fel kell szólítania a munkavállalót, saját érdekében bizonyíthatóan dokumentálhatóan írásban, majd ha ez kevés akkor mehet a fizetési meghagyás.

Csak úgy levonni a bérből jogtalan, még ilyen előzmények mellett is.

2021. máj. 9. 10:06
 49/74 anonim ***** válasza:

[link]

Annyira nekem nem tűnik egyértelműnek, és szerintem a kérdezőt is elő fogják venni. Egy szónak is száz a vége, melóhelye nem sokáig lesz a kérdezőnek. Vajon tényleg megérte?

2021. máj. 9. 11:48
 50/74 A kérdező kommentje:

"Vajon tényleg megérte?"

elhangzott a jogiforumon is: egyértelműen jogsértő volt a cég viselkedése. le van írva, mégpedig munkajoggal foglalkozó jogász "tollából" ennél több nem kell.

le van írva, a levonás jogszerűtlen azt csakis felszólítás után, jogi úton fizetési meghagyással és/vagy perrel lehetett volna érvényesíteni.

Summa summarum: a cég jogot sértett. Fel lett jelentve.

2021. máj. 9. 14:12
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!