Jogszerű tévedésből túlfizetett bért hónapokkal később zéró kommunikációval az aktuális bérből levonni?
Hónapokkal ezelőtt jóval több bért kaptam mint szoktam-nyilván tévedésből. A főnök nem szólt hogy véletlenül túlfizettek és adjam vissza, egyáltalán semmit se szólt az ügyben. Sztem fel se tűnt neki az egész.
Én se szóltam. Úgy voltam vele majd szólnak ha kell nekik a pénz.
Teltek a hónapok, teljes csend és némaság az ügyben. Nem kérték vissza a pénzt.
Majd most az aktuális bér megjött és pont annyival kevesebb amennyivel az anno több volt.
De most se szóltak nekem semmit. Nem szóltak hogy készüljek mert jóval kevesebbet utalnak majd. Csak lekapták a túlfizetést az aktuálbérből.
Nulla kommunikációval.
EZ az egész folyamat így jogszerű?
mert azt olvasom a jogszabályban, a tévedésből adott többlet bért nem tarthatom meg és a munkáltató „visszakövetelheti“. Na de nem követelte vissza, egy szót se szólt, csak elvette erővel, nulla kommunikációval.
Köszönöm
"Perelhetsz nyugodtan,"
nem tervezem nem tudom honnan jön ez a téveszme. nem perelek miért is perelnék. majd az OMMF/NAV elintézi helyettem
" mivel a cég teljesen jól járt el, ellenben veled2
Már ezt is írtam: állok elébe.
Lássam.
A cég már ott elb**ta hogy kiadta a bérlapot 2x is fals összeggel.
Már ez önmagában bőven elég.
"Itt egyedül te b.sztad el azzal, "
Újra leírtam: meglátjuk. Feljelentés megtörtént, van rá 21 napjuk hogy kivizsgálják, állok elébe. Meglátjuk.
Jogiforum szerint kb nyert ügyem van.
De az itteniek nyilván mindenhez mindenben jobban értenek, ez világos. Azért recskáznak ezen a retek fórumon. Világos.
A cég itt hibázta el (Mt adott paragrafusa):
161. § (1) A munkabérből való levonásnak jogszabály vagy - a levonásmentes munkabérrészig - végrehajtható határozat alapján van helye.
Levonni csak úgy még egy ilyen szituban sem lehet jogszerűen.
A cégnek fel kell szólítania a munkavállalót, saját érdekében bizonyíthatóan dokumentálhatóan írásban, majd ha ez kevés akkor mehet a fizetési meghagyás.
Csak úgy levonni a bérből jogtalan, még ilyen előzmények mellett is.
Annyira nekem nem tűnik egyértelműnek, és szerintem a kérdezőt is elő fogják venni. Egy szónak is száz a vége, melóhelye nem sokáig lesz a kérdezőnek. Vajon tényleg megérte?
"Vajon tényleg megérte?"
elhangzott a jogiforumon is: egyértelműen jogsértő volt a cég viselkedése. le van írva, mégpedig munkajoggal foglalkozó jogász "tollából" ennél több nem kell.
le van írva, a levonás jogszerűtlen azt csakis felszólítás után, jogi úton fizetési meghagyással és/vagy perrel lehetett volna érvényesíteni.
Summa summarum: a cég jogot sértett. Fel lett jelentve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!