Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Jogszerű tévedésből túlfizetet...

Jogszerű tévedésből túlfizetett bért hónapokkal később zéró kommunikációval az aktuális bérből levonni?

Figyelt kérdés

Hónapokkal ezelőtt jóval több bért kaptam mint szoktam-nyilván tévedésből. A főnök nem szólt hogy véletlenül túlfizettek és adjam vissza, egyáltalán semmit se szólt az ügyben. Sztem fel se tűnt neki az egész.

Én se szóltam. Úgy voltam vele majd szólnak ha kell nekik a pénz.

Teltek a hónapok, teljes csend és némaság az ügyben. Nem kérték vissza a pénzt.

Majd most az aktuális bér megjött és pont annyival kevesebb amennyivel az anno több volt.

De most se szóltak nekem semmit. Nem szóltak hogy készüljek mert jóval kevesebbet utalnak majd. Csak lekapták a túlfizetést az aktuálbérből.

Nulla kommunikációval.

EZ az egész folyamat így jogszerű?

mert azt olvasom a jogszabályban, a tévedésből adott többlet bért nem tarthatom meg és a munkáltató „visszakövetelheti“. Na de nem követelte vissza, egy szót se szólt, csak elvette erővel, nulla kommunikációval.

Köszönöm

2021. máj. 8. 09:26
1 2 3 4 5 6 7 8
 31/74 anonim ***** válasza:
Ebből sitt lesz neked
2021. máj. 8. 12:47
 32/74 A kérdező kommentje:
Jajjaj. Most mi lesz....
2021. máj. 8. 14:32
 33/74 anonim ***** válasza:
100%

Egyszerűen amikor észre vették, akkor a tévesen utalt bért bérelőlegként könyvelték el, és fizeteskor jogosan levonták ezt. Ez ennyi, nincs benne több.

Itt a céget nem fogják büntetni.

2021. máj. 8. 15:40
 34/74 A kérdező kommentje:

"Itt a céget nem fogják büntetni."

ez majd még kiderül. ugyanis akármi akármit mondhat, a múlt havi alapbéremet nem fizették ki, csonkán jött.

És ebben a helyzetben totálisan indifferens hogy korábban meg túlfizettek,uis a cég egy fillér erejéig hozzá nem nyúlhat az alapbérhez.

Még akkor sem, ha korábban túlfizetett.

AZ egy ügy, ez meg egy másik ügy.

Ha engem meglopnak, nem törhetek be a tolvajhoz hogy visszalopjam amit tőlem ellopott. Ez evidens.

A cég akkor járt volna el jogszerűen ha az utolsó bért azt utolsó fillérig odaadja, és egyben felszólít hogy a túlfizetést adjam vissza (és ha nem, akkor fizetési meghagyás stb)

ez a jogszerű. Amit a cég tett az nem jogszerű, mert hozzányúlt az alapbérhez és ehhez semmiféle körülmények között nem volt joga.

És neki első körben ezzel majd elszámolnia(de nem felém, hanem a munkaügyi hatóság felé)

sztem nem olyan bonyolult képlet ez!

2021. máj. 8. 15:44
 35/74 A kérdező kommentje:

" és fizeteskor jogosan levonták ezt. "

KÉRDÉSEM!

Bérlapon hol a bérelőleg? Mert nincs rajta.

Újabb bérlapon hol az előleg levonása? Mert nincs rajta...

Na ennyi. Ide vezet a hanyagság. A cég úgy utalt többet hogy nem vezette rá a bérlapra és most úgy vette vissza hogy nem vezette rá a bérlapra.

Tehát a cég se a többlettel se a mínusszal nem tud elszámolni, ellenben van a kezemben 2 db nyilvánvalóan FALS bérlap...

et kell majd a NAVnak és munkaügyi hatóságnak elmagyarázni.

Szép lesz.

2021. máj. 8. 15:47
 36/74 anonim ***** válasza:
100%
Micsoda önérzetes kis tolvaj vagy te. :-)
2021. máj. 8. 16:46
 37/74 anonim ***** válasza:
100%
Jó, akkor nem jogszerűen járt el. És, akkor most mit teszel? Perelsz? feljelented? Mitől lesz neked jobb?
2021. máj. 8. 17:50
 38/74 anonim ***** válasza:
100%

"És ebben a helyzetben totálisan indifferens hogy korábban meg túlfizettek,uis a cég egy fillér erejéig hozzá nem nyúlhat az alapbérhez."

............

Nem nyúlhat hozzá és mész sírni, hogy kevesebbet kaptál. Bezzeg amikor több jött akkor nem szóltál, pedig azzal is hozzányúlt az alapbéredhez. Szóval mindkét esetet nézd, hogy "nem nyúlhatnak az alapbérhez".

Perelhetsz nyugodtan, de nem fogják ezért marasztalni a céget, hisz téged anyagilag nem károsítottak meg. Egy krajcárral sem fogsz idén kevesebbet kapni amennyi a szerződésben van.

Az pedig, hogy egyszer kaptál 1,34 havi bért, utána meg teszem azt 0,66 havit azt a bíróság totálisan le fogja kakálni.

2021. máj. 9. 08:16
 39/74 anonim ***** válasza:
Gondolom nemsoká kezdesz az új melóhelyen, ahol nem ismeri senki ezeket...
2021. máj. 9. 08:39
 40/74 A kérdező kommentje:

"feljelented"

Múlt időben. Feljelentettem. Megtörtént. Erre jó az e-ügyintézés és az ügyfélkapu. ....

Akár szombaton a gépem mellől is intézhetem.

2021. máj. 9. 09:00
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!