Csak én gondolom úgy hogy Magyarországon nettó 200 alatt nem szabad elmenni dolgozni ?
"Csak ha elmész 120-ért is és 120 az albérlet úgyanúgy 0-án"
Ha 120 ezer forint a jövedelmem, akkor nem veszek ki egy 120 ezer forintos albérletet.
Ilyenkor életbe lép az a "tipikus" gondolkodásmód, amit jól körülír a következő mondás: Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér!
Én adok erre neked egy tök korrekt választ kérdező, aztán hogy ebből mennyit fogsz elfogadni és megérteni, az már csak rajtad áll.
30 éves vagyok, életemben 3 munkahelyem volt. 2011-ben egy gyárban dolgoztam, 3 műszakban, havi kemény 89 ezer forintot kerestem. 2012-től 2019-ig Ausztriában dolgoztam, vendéglátás, forintban kerestem átlag olyan nettó 450-500-at. Most itthon, szakmámban dolgozom (épületgépészet), keresek nettó 280-at. Mindegyik munkahelyemen be voltam jelentve, 8 órában. A legkényelmesebb a mostani. Heti 5 nap, napi 8 óra. Mivel belelátok a vállalkozás világába is és nyilván a munkavállalói oldalba is ezért szerintem tudok hitelesen nyilatkozni.
Első körben ugye létezik a minimálbér fogalma. Ennek örülni kell, vannak országok ahol nincs minimálbér meghatározva, ha Magyarországon sem lenne, akkor sokkal kevesebbért is dolgoztatnák az embereket. Mint minden, ez is piaci alapon működik, és bár egy oldalát ismered, a másikat nem. A te oldaladról az a fontos, hogy minél kényelmesebb és minél könnyebb munkát találj a lehető legtöbb pénzért. Vállalkozói, tehát munkaadó oldalról pedig az a cél, hogy a lehető legjobb embert találd meg az adott munkakörre, a lehető legkevesebb pénzért. Mondhatjuk úgy is, hogy mindkét oldal a legjobbat akarja, csak míg az egyik az anyagiak terén a minél többet, míg a másik oldal a minél kevesebbet elvet követi.
Itt jön képbe a piac, ami nagyon jól be tudja ezeket a dolgokat "árazni". Mondok egy egyszerű, de valós példát. Ismerek olyan nőt aki egy trafikban dolgozik, nettó 250-et keres. Mondjuk úgy hogy nem olyan rossz pénz az. De ismerek olyat is, aki trafikban nettó 140-et keres. Mind a kettő ugyanazt a munkát végzi, ugyanannyi munkaórában, minden ugyanaz. Csak míg mondjuk az egyik egy nagyvárosban dolgozik, a másik egy faluban. Na most egy nagyvárosban bár meghirdethetsz egy állást nettó 140-es fizetésért, csak nem fog jelentkezni rá senki. Mégpedig azért nem, mert a nagyvárosban van mondjuk 3 gyár, ahol keresel nettó 250-et 3 műszakban, hülye lenne bárki 140-ért robotolni. Így van? De Rákosborzasztó legutolsó utcájában lakva, cirka 50 km-re minden nagyobb várostól a nettó 140 ezres trafikmeló kifejezetten jó munkahelynek számít. Persze létezik busz, csak mondjuk ha van 1 gyereked akkor nem feltétlen opció napi 16 órákat távol lenni az otthonodtól. De még ha nincs is, nem hiszem hogy napi 2 óra buszozás, koránkelés, stressz garantálja, hogy fizetik az utadat. Ha pedig Rákosborzasztó utolsó utcájában laknál és a végzettséged eladó lenne, nagyon is örülnél neki, hogy nem takarítasz nettó 90-ért a faluban a helyi iskolában, napi 4 órában.
Feltételezem, ha neked azt mondja a klímaszerelő, hogy 280 ezer forintért felszereli a klímádat, nem fogsz neki 350 ezret fizetni, csak azért, mert úgy gondolod, hogy a klímaszerelőknek egy ilyen munkánál 350 ezret kellene kapniuk. Sőt, ha találsz olyan aki ugyanabban a minőségben megcsinálja neked 240-ért, akkor szóba sem fogsz állni azzal, aki 40-ért többért szerelné be. Ez a piac és ezért van 2 oldal, nem túl objektív 1 oldalról vizsgálni a dolgokat. Senki nem fog fizetni neked 300 ezer nettót fizetni, hogy a Tesco előtt összetologasd a kocsikat, ha konkrétan egy növény szintjén lévő egyed munkáját csinálod.
Ahhoz hogy jól keress, piacképes végzettség szükséges. De még a végzettséget is ejtheted, de akkor amit csinálsz azt te csináld a legjobban és ne legyen más opció rajtad kívül. Nagyon jó példa erre, hogy hiába van diplomád, ha nem piacképes. Bár okosabb vagy egy asztalosnál, hiszen mégiscsak elvégeztél egy főiskolát vagy egyetemet, csak sajnos amit végeztél a kutyának sem kell. És lehetsz akár egy asztalos is, de ha az informatikusok csak ámulnak, hogy milyen programokat írsz, akkor hidd el, meg fogják fizetni.
Te sem vennél 40 millióért a Borsod megyei Putnokon házat, de a Balaton mellett boldogan adnál 40 milliót egy házért. Hiszen tudod, hogy Putnokon 3 millióért már kapsz házat (azért ennyi, mert a kutyának sem kell) ahogy azt is tudod, hogy a Balatonon 100 alatt ritkán találsz normális házat (hiszen az bármikor eladható, még túlárazva is megjön rá a vevő, 40 millióért ajándék). Ez a piac, és a piac nem alanyi jogok alapján működik és nem is kellene, meg jó lenne kívánalmak szerint. De ez nem is baj.
Viszont megnyugtatlak, ez Ausztriában sem működik másként. De tény, hogy a pénzügyi kultúra fényévekre van tőlünk ott mint nálunk. Ott középosztálybeliként SE lesz soha saját ingatlanod, mert 200 millió alatt nehéz házat találni normális helyen. Annyit pedig ott se spórol össze az "átlagmelós", nem véletlen hogy ott kint a tárgyak javarésze is bérletes. Míg Magyarországon mindenki remeg hogy az ő nevén legyen az autó, az osztrákok köszönik szépen, bérleti díjban használják az autót. És nem azért ülnek Audiban mert ott minden is kolbászból van, hanem mert havi 200 euróért beleül egy új autóba és 3 évenként újba ül át. Soha nem lesz az övé, nem az ő nevén van, de kompromisszumképes megoldás. De ez már másik téma.
Ha akarod megérted amit írtam, ha pedig nem akarod, akkor úgysem fogod. Belekötni mindenbe bele lehet, nyilván könnyebb mint elgondolkodni és megérteni az egész dolog lényegét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!