Ha behívnak próbanapra, akkor már aznap közlik, hogy engem vesznek-e fel, vagy majd csak később?
Szintén vendéglátásban vagyok.
Általában egyértelmű lesz a próba munkaidő alatt is, hogy bírod-e az ütemet, szimpatikus vagy-e.
A végén általában kiderül, hogy megvan-e a meló vagy se.
Ha megvan a meló, akkor a legtöbb helyen általában azonnal mondják melyik nap dolgozol a héten, ha meg nem, akkor meg "majd hívnak".
Alap dolgok, pl hogy a tüskésbe tányért, a simába poharat, tálat teszünk. (Egyébként törik)
Hogy az eccájgnál ne maradjon rajta rászáradt kajamaradék.
A kések éllel felfele mennek a kosárba (egyébként kivágja az alját).
Kapard le rendesen a tányérokat. Ne duguljon el a mosogatógép vagy a csap.
Ne törj (sok) tányért. Néha megesik, de nem lehet sok.
Hogy a szakácsok kukáit időben, de ne a vendég orra alatt vidd ki.
Fognak neked adni más "piszkos" melót is, pl nyisd ki és mosd át a babkonzervet, hozz valamit a frigóból, vidd ki a táblát hely elé, mosd fel a mozsdóban a disznóólat, segíts berámolni a megrendelést, a konyha kitakarítása a nap végén stb.
Nap végén ne legyél ott órákat, tehát már a munkaidő alatt is készülj zárni.
Legyél elég fitt és erős emelgetni, pakolászni.
A konyhai hierarchiában a mosogató van a legalacsonyabb beosztásban, szóval kb bárki dirigálhat neked, de mindig a főszakács/tulaj, aztán meg a sous chef utasításait vedd előre.
Érdemes gyorsan száradó edző ruhát felvenni, mert vizes leszel, de ki leszel zavarva a hidegbe is.
Meg strapabíró cipőt, sok helyen kötelező az acélbetétes munkavédelmi, de ha nem csúszik és nem nyitott, az alap.
A szerződést (ha egyáltalán írnak 🙄) általában az első két hétben valamikor.
De ez titikusan az a meló amit elvileg tiniknek találtak ki, akik szakácsnak akarnak tanulni. Elvileg ez is része a dolognak, lassan feljebb kúszol a ranglétrán.
A gyakorlatban viszont sok helyen felvesznek valami félalkesz szerencsétlent, akit nem érdekel a főzés, és mivel el van dugva hátul, feketézik, különösen kicsi, családi éttermeknél van ez.
Akkor kb tudod mi lesz.
De ja, munkaközvetítő nélkül nem garantált, hogy nem zsebbe megy. Sőt.
Arra figyelj oda, hogy a próbanapodat kifizessék, lehetőleg nap végén. Ha nem akarnak fizetni, akkor pedig követelj jelenlétit (esetleg nem árt titokban lefotózni).
Sajnos van néhány munkáltató, aki "próbanap" gyanánt megpróbál ingyen dolgoztatni - remélhetőleg a Tiéd nem ilyen lesz...
Haha, 8, nem tom te hol élsz de ha a nap végén fizetnek, az cash in hand fekete meló lesz.
Sikertelen próbanapot bizony nem szokták...kivéve a multik.
Tipikusan a török/arab munkáltatók adnak asztal alatt pénzt.
Ázsiai esetében általában szintén, és mellé jó magas elvárások is vannak.
Mediterrán helyek lazák, de általában rendesebbek veled.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!