Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Miért nem lehet megélni...

Miért nem lehet megélni minimálbérből ha hitelmentesek vagyunk?

Figyelt kérdés

Folyton hallom hogy az emberek panaszkodnak, ebből a fizetésből nem lehet megélni.

Miért? Nettó 100-130e nem elég ha két fő kereső van a családban és nincs hitel a nyakukon.

Általában olyanok szajkózzák hogy semmire nem elég akik felesleges dolgokra költik el.

Nagy tv, kütyük, nem alapvető élelmiszerek, dohány és ital.

Utána meg sírnak 10. ig hogy nincs píz.

Felbosszant hiszen ha csak azt veszed amit kell és még mellette tudsz termelni valamennyit magadnak akkor miért nem elég?

Nekem és a feleségemnek még félre is sikerül tenni havi nettó 250-300e ből ha ketten dolgozunk.

Azt megértem ha van gyerek is a családban, mert az tényleg elviszi a pénzt, de sokan még gyerek mellett is költenek baromságokra. Miért nincs pénzszigora az embereknek?

És nem, nem én vagyok Matolcsy. :)

2020. aug. 8. 20:07
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
98%

Szóval nettó 130...öhmm...

Budapesten egy saját albérlet 100-nál kezdődik. Jó, tegyük fel, hogy sikerül kifogni 80-ért. Vidéki nagyvárosokban sem olcsók, legyen mondjuk hasra ütve 60, nem kötelező mindenkinek Budapesten élnie s dolgoznia (a stílus alapján feltételezem, ha valaki huszonévesen még a szüleivel él, netalántán közös albérletet, szobát bérel barátokkal, idegenekkel, arról szintén megvan a nem túl hízelgő véleményed, tehát ez nem opció).

Marad tehát 70 ezer forint. Ebből ki kell fizetni még a rezsit, ami mondjuk egy egyszobás lyukban (sorry, helyesen stúdiólakás, ékszerdoboz) nagyon kedvező esetben legyen 15.

Maradt 55 ezer. Nem árt közlekedni valamivel. Nem, nem azért, hogy a spanokkal elmenjünk a másik végébe dögrészegre inni magunkat, hanem hogy munkába járjunk. Városon belül nem sok munkáltató fizet bérletet. Legyen az egyszerűség kedvéért 5 ezer, noha valószínűnek tartom, hogy harmincezres kisvárosokban is többe kerül.

Bár a szórakozás luxus, valamivel csak el kell ütni az időt a nagy vegetálások közepetette, például az interneten, legyen mondjuk 5 ezer, számoljuk bele a telefonszámlát is.

45-nél tartunk. Jó lenne valamit enni, hogy ne haljunk éhen. Példánk szereplője napi háromszor Tescos toast kenyeret eszik, rajta olcsó felvágottal. Saccperkábé vegyen heti 3x0,5 kg kenyeret (600 ft) és 3x200 g felvágottat (szintén 600 ft). 1200x4=4800, kerekítsünk 5 ezerre.

40. A fenti példa csak a napi hideg étkezésekre vonatkozott, ebédre azért hadd egyen a csóró proli is valami komolyabbat. Nagyjából 800-1000 forint körül vannak a rendelős menük, természetesen a minimálbéres ezt nem engedheti meg magának, számoljuk mondjuk napi 600-zal a maga által összedobott kaját. 30x600=18 000, kerekítsünk itt 20 ezerre.

20. Tegyük fel, hogy az illető megosztaná nyomorát egy baráttal/barátnővel. Bizonyára zokon vennéd, ha a te adódból újraosztott segélyekből kellene eltartani az ilyenek gyermekét, így természetesen védekeznek. Egy tízdarabos Masculan ezer körül van, ennél több aktus nem is kell havonta.

19. Minden réteg alapvető igénye, hogy ne büdös, mocskos ruhákban járjon, mosószerre, öblítőre is kell költeni. Ebből is vegyük az olcsó gagyit, kétezer forintért.

18. Fogkrém, borotválkozási eszközök, tusfürdő, sampon szintén nélkülözhetetlenek. Kerüljenek háromezerbe.

15. Ha nincs is semmi baja az embernek, bizonyos gyógyszereket időnként akkor is beszerez, fájdalomcsillapító, meghűlés elleni szerek, sebtapasz, ilyenek. Ötezer.

10. A ruhák jellemzője, hogy időnként elhasználódnak, ezért pótolni kell őket akkor is, ha az ember nem követ semmiféle divatot. Példánk szereplője nyilván nem a Pest belvárosi Hugo Bossban vásárol, hanem turiban/kínaiban, nem is minden hónapban, de mondjuk éves szinten elkölt 24 ezret. Az havonta leosztva 2 ezer pénz.

8. Mindenki életében előfordulnak mindenféle adminisztrációs költségek: bankszámla, posta, ilyen-olyan illeték, adó, akármi. Menjen el ilyen láthatatlan dolgokra szintén 2 ezer.

Összegyűjtöttem minden számomra alapvetőnek tekintett dolgot, maradt a végére 6 ezer. Ebben nincs benne semmiféle váratlanul felmerülő költség (pl. szerelés, haláleset, ügyvéd), sport, szórakozás, az alapvető élelmiszereken kívül bármi.

Természetesen ha tudsz javaslatot tenni, hogyan lehetne tovább spórolni, szívesen várjuk az ötleteid, bizonyára az ennél nagyobb fizetésből gazdálkodókat is érdeklik.

2020. aug. 8. 22:20
 12/23 anonim ***** válasza:
93%
Viktor-Viktor, ezért nem érted te, mit pofáznak neked szakértők hadai: mert nem érted.
2020. aug. 8. 23:26
 13/23 A kérdező kommentje:

Rosszul tettem fel a kérdést.

Javítanám ha megengeditek.

Szóval ha hitelmentesen van egy házad, csupán a rezsit kell fizetni.

Tegyük fel ez a ház vidéken van és nem Pesten (tudom hogy Budapest a világ közepe de vidék is létezik még).

Tehát hősünk vidéken él, saját hitelmentes házban. Minimálbért keres, munkába kerékpárral jár.

A felesége szintúgy. (Gyerek még nincs)

Egyikük sem dohányzik, iszik. Elég jól beosztják a pénzt.

Csak szükséges dolgokra költenek.

Keressenek mindketten 230e nettót együtt.

Ebből szerintem ki lehet jönni.

Igaz ez nem húzható rá mindenkire, de szerény élet nem jelenti azt hogy valaki nem él.

Persze nem jelenti azt hogy ez egy követendő példa. De biztos sok olyan ismerősötök van aki láthatóan túlköltekezik. Folyton új telefonok, tévé, autó mellette bagó meg pia napi szinten.

Hétvégére szétcsapja magát és hétfőn hisztizik hogy nincs pénze a hónap végére.

Nekem meg aki tud spórolni szemrehányást tesznek hogy honnan telik nekem jó kajára 10.-e előtt 2 héttel.

:D

2020. aug. 8. 23:32
 14/23 anonim ***** válasza:
86%
Most komolyan azon vagy el, hogy egy család nem él meg 665 euróból?
2020. aug. 8. 23:37
 15/23 anonim ***** válasza:
25%

Bírom, mikor az ilyen kérdéséknél havi lebontásban elkezdik elemezni a költségeket a nagyon okos emberek, és ezzel kezdik: havonta gyógyszerek 5ezer. Wtf? nyugdíjasok vagytok? Vagy csak ostobák, akik azt hiszitek, hogy a paracetamol gyógyszer és megveszitek 3ezerért a neocitránt?

5ezer havonta samponra és tusfürdőre? Derékig erő hosszú hajam van, félévente (de inkább ritkábban) veszek 3ezerért prémium alfaparf sampont, es kb. 80pp ftert egy balzsamot, hetente 1x megmosom a haja.. A tusfürdő is kb. eddig elég egy nagy tubus.

Azért baromságokat ne számoljunk mar bele könyörgöm.

Van, aki tud bánni a pénzzel, és van aki nem. Ti nem tudtok. Szerintetek az, hogy valaki megválogatja, mit vesz, az máris nyomorog.

Én havi 120ezerbol is felreraktam úgy, hogy alberletben laktam. Igen, másokkal együtt, de mivel amúgy is csak délután és este van otthon jó esetben vki, így nem tök mimdegy, hogy a másik szobába van e vki? Inkább kifizettek 3x annyit és panaszkodtok, meg is érdemlitek

2020. aug. 8. 23:41
 16/23 anonim ***** válasza:
71%
Ha elég alacsonyak az igényeid (minimális) és van egy viskód ahol lakhatsz akkor meg lehet élni két főnek együtt két minimálbérből.
2020. aug. 9. 03:08
 17/23 anonim ***** válasza:
92%
15, nyáron heti egy hajmosás igénytelenség.
2020. aug. 9. 06:55
 18/23 anonim ***** válasza:
24%

Hmm nekem meg az a fura, hogy akik sírnak, hogy keveset keresnek nettó 120-150 körül és otthon is laknak vagy albiban mêgis lövik a horvát meg görögországos képet ide megyek oda megyek :) én is kb nettó 380 körül keresek, de én a helyi strandra nem tudom elmenni, mert mindenki sír egy kvaa 1200 ft-os strandbelépőn.

Egyedül meg minek utazni, de ahogy elnézem az lesz :)

28/L

2020. aug. 9. 07:22
 19/23 Girlll3 ***** válasza:
86%
Bagó, pia.... Bagó és pia nélkül is édes kevés a minimálbér. Én 150 ezret keresek, otthon lakom. Nincs káros szenvedélyem. Kirepülni és családot alapítani sem merek erre a minimális fizura. Hogy mire megy el a pénz? Elárulom. Kozmetikus 2 havonta, fodrász 3 havonta. És szeretek sok szép ruhát rendelni, illetve minőségi ételt enni. Mosószer, tisztálkodási eszközök, gyógyszer, vitaminok, stb. Meg néha veszek tornabérletet vagy uszibérletet. Természetesen tömegközlekedéshez is veszek bérletet, meg néha új könyveket is vásárolok. Ennyi. Nyaralni pedig 10 éve nem voltam, de nem is nagyon telne rá. Csak, ha nem vásárolok semmi extrát és eszem és dolgozom, akkor telne rá.
2020. aug. 9. 07:41
 20/23 anonim ***** válasza:
17%
heti 1 hajmosas igenytelenseg? :D oh te jó ég
2020. aug. 9. 08:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!