Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Radiológia - mint orvosi...

Radiológia - mint orvosi szakterület - nem unalmas?

Figyelt kérdés

Pár év múlva végzek az orvosin és gondolkodom a radiológián.

Nincs valami jó fizikumom, szóval sebészi szakmák kiesnek. Belgyógyászat jó lenne, de nagyon sok a krónikus beteg, akik amúgy se gyógyulnak meg, csak család berakja őket, hogy legyenek valahol, mert az olcsóbb.

Radiológia viszont egész érdekesnek tűnik a számomra és talán családdal is könnyebb összeegyeztetni, de félek attól, hogy esetleg ha már sok éve csinálom akkor megunom.

Akinek esetleg van tapasztalata erről a szakterületről tud róla kicsit mesélni? Mi a hátránya , előnye?

Köszönöm!! :)

2019. okt. 5. 19:48
1 2 3 4
 21/38 anonim ***** válasza:
41%

Aneszt: van pl az uh vezérelt ideginfiltrációs érzéstelenítés. Azt nem sokan tudják, pedig elegáns dolog. A fejlődés miatt mondom. Ezt magánban is lehet csinálgatni.

Az intenzív része pedig biztosan nem unalmas.

2019. okt. 6. 06:24
 22/38 anonim ***** válasza:
73%
Az anesztézia, intenzív terápia folyamatosan fejlődik. Ha valamiben van fejlődési lehetőség, akkor az az aneszt.
2019. okt. 6. 15:52
 23/38 anonim ***** válasza:
91%

Az aneszt/ITO az orvoslás alfája és omegája. Ha valaki ORVOS, akkor az anesztes az.

Fejlődni pedig mindig lehet benne, egyrészt, mert nem tudsz megtanulni mindent, mert annyi mindenhez kellene érteni profi szinten. Ráadásul folyamatosan jönnek új, módszerek. Én két évet voltam aneszten, és mi a kórházunkban akkor kezdtünk plexus blokkokat szúrni és együtt tanultunk a szakorvosainkkal. Mondjuk volt pár vicces momentum. Egy speciális blokkot kellett volna szúrni, nem is bonyolultat posztoperatív fájdalomcsillapításra... és jött a kérdés, hogy ki az, akinek ez jól megy, nagy csönd, Ok akkor ki az aki látott egyáltalán már ilyet, hárman feltettük a kezünket... jó és hányat szúrtatok? Kiderült, hogy a műtős blokk teljes szúrt blokkszáma abból a típusból EGY volt. :-D De mindenképpen meg kellett szúrni, szóval aki már szúrt egyet az bevállalta és tök jól sikerült. Bocsi kicsit elkalandoztam... Szóval mindig lehet újat tanulni, a lélegeztetőgépekben is óriási fejlődések vannak... szóval attól nem kell félni, hogy nincs hova fejlődni.

VISZONT iszonyat hamar ki lehet égni. Anesztesnek tényleg az menjen, aki bírja azt, hogy egyik pillanatban SODOKUT fejtesz (hogy maradjunk a sztereotípiáknál) a másikban pedig tőből leszakadt lábú kivérzett polytraumatizáltnak próbálsz valami vérnyomást csinálni... vagy éppen reanimálsz. Iszonyat figyelni kell folyamatosan, és készen kell állni, mert bármikor lehet bármi, műtőasztalon BÁRKI BÁRMIKOR MEGHALHAT kortól, nemtől alapbetegségtől függetlenül (rohadt nervus vagus). A sugárzó egyéniségű kolléga ügyeletei pedig legalább annyiból kényelmesek, hogy ő tud közben kávézni, te amíg ő kávézik málhás szamárként rohangálsz fel le az épületben táskával lélegeztetőgéppel, beteggel, és néha a sebészek pofátlanul felhívnak, hogy 170 a Mici néni vérnyomása mit csináljon vele (vegye el feleségül a vérnyomásával együtt). És készülj fel, hogy bármi van a kórházban te leszel az első, aki tudni fogja, mert téged ébresztenek fel elsőként, teljesen jogosan, mert te vagy az, aki a legnagyobb gázt is meg tudod oldani és ezt el is várják tőled. A megbecsülés az persze a sebészé. :-D

Szóval nem való mindenkinek. Van olyan kollégám, aki élvezi, ha folyton pörög körülötte minden és mindenki el akarja dobni a kanalat, de ehhez kell egy mentalitás. Az intenzív szintén egy külön világ, megtanít az alázatra és arra, milyen törékeny az ember. Anesztesként TÉNYLEG diplomás félisten vagy és néha TÉNYLEG te vagy élet és halál ura. Ez viszont iszonyatos terhelés tud lenni.

Én nem bírtam. Két év után váltottam háziorvoslásra. Ezt most szeretem.

2019. okt. 7. 20:51
 24/38 A kérdező kommentje:

Nem tudom ezt a felébresztést... Ezt kb minden szakma elmondhatja magáról...

A bekgyógyász és sürgis azért mert minden beteget rajtuk keresztül vesznek fel, a rádiós azért mert minden beteget hozzá küldik ha képalkoto kell - ha meg baj van akkor általában mindig kell képalkotó... A sebész meg azért mert neki nem 15 perc egy műtét hanem ami sürgin 10 perc kitalálni, hogy műteni kell azt egy sebész több óra alatt oldja meg.

Aneszt nem rossz, de én már voltam vagy 100 műtéten és nehezebb intubáláson túl sose volt para, anesztes asszisztens bent maradt, altató doki meg még műtőpihenőbe is simán kimenet kávézni negyedórákra.

Szép szakma, de altatás része szerintem dög unalom (egyébként ezt mondta róla szó szerint is egyik kórház aneszteses főorvosa egy újságcikkben). ITO pedig szerintem nagyon fárasztó és elég lehangoló. Egy kórházban amiatt panaszkodott ITO-s orvos, hogy megtanult tudást itthon nem tudja rendesen használni kevés pénz és körülmények miatt, meg hogy fárasztó is. Ráadásul szakmai sikereket se nagyon tudsz - szerintem - elkönyvelni, nem lesz mögötted pl. nehéz, bonyolult műtét (mint sebesznek, manual szakmásoknak), vagy bonyolult diagnózis megoldása (belgyogyásznak, radiosnak).

2019. okt. 8. 13:45
 25/38 anonim ***** válasza:
93%

Szerintem rosszul gondolod, hogy nincs szakmai siker. Hogy mondhatsz ilyet? Altatás nélkül nincs műtét. Intubálás, lélegeztetés, érzéstelenítések, fájdalomcsillapítás. Ezt is meg kell csinálni. Ehhez helyes technika, helyes gyógyszerezés.

Nem siker, ha kikerül a beteg az intenzív osztályról? Nem siker újraéleszteni, stabilizálni?

Mindegy. Téged ez nem mozgat meg.

Miért nem leszel szemész? Füll-orr-gégész?

2019. okt. 8. 15:51
 26/38 anonim ***** válasza:
93%

Akkor miért írod, hogy gondolkozol az aneszten, amikor egyértelműen látszik, hogy nem tiszteled a szakmát?

A sikerélmény az, ha elaltatod és fel is ébreszted a 90 éves nénit. A sikerélmény az, ha elsőre sikerül a spinál, a sikerélmény az, ha jól beáll a blokk, a sikerélmény az, ha sikerül a reanimáció, a sikerélmény az ha két hónap után az emberi rocsként bekerült polytraumás emberként kerül ki az ITO-ról...

Egyébként most megmondom milyen szakma való neked. Sebész. És a sebészt most pejoratívan használom, a késes szakbarbárra.

2019. okt. 8. 17:45
 27/38 anonim ***** válasza:
93%
És úgy tűnik, hogy hiába voltál 100 műtéten, csak néztél és nem láttál. Például nem poénból ment ki pont műtét alatt az anesztes, hanem azért, mert máskor nem tud. Mivel ő van először a műtőben és ő megy ki utoljára (műtősfiút leszámítva) máskor nehéz enni, inni, pisilni menni. És igen lehet egy műtét dög unalom, aztán hopp vagus reflex és nyomhatod a beteg mellkasát.
2019. okt. 8. 17:52
 28/38 anonim ***** válasza:
87%
Ne haragudj, de szerintem téged egyáltalán nem érdekel az aneszt, de akkor nem tudom minek írod.
2019. okt. 8. 18:21
 29/38 anonim ***** válasza:
87%
Elég sok midenhez tiszteletlenül áll a kedves pár év múlva végző hallgató...
2019. okt. 8. 19:47
 30/38 anonim ***** válasza:
100%

ense ertem minek irtad le az anesztet, volt mar egyaltalan aneszted? en a surgisek mellett oket tisztelem a legjobban, ahhoz kell a legnagyobb lelekjelenlet.

modjuk en kicsit igy vegzos koromra mar ki is egtem:D ha arra gondolok, mennyit ugyelhetek majd, meg h mennyi minden van ami amugy engem erdekelne az orvoslason kivul is (varras, lovasijaszat:D, human tudomanyok) es neha ugy vagyok valasztok valami "alibi" szakot pl labordiagnosztika. aztan meg negis feljon bennem h hat ezert tanultam 6 evig?:D amugy valszeg gyerek haziorvos leszek, de nem biztos h meg egyszer orvosnak jonnek....

2019. okt. 8. 20:41
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!