Radiológia - mint orvosi szakterület - nem unalmas?
Pár év múlva végzek az orvosin és gondolkodom a radiológián.
Nincs valami jó fizikumom, szóval sebészi szakmák kiesnek. Belgyógyászat jó lenne, de nagyon sok a krónikus beteg, akik amúgy se gyógyulnak meg, csak család berakja őket, hogy legyenek valahol, mert az olcsóbb.
Radiológia viszont egész érdekesnek tűnik a számomra és talán családdal is könnyebb összeegyeztetni, de félek attól, hogy esetleg ha már sok éve csinálom akkor megunom.
Akinek esetleg van tapasztalata erről a szakterületről tud róla kicsit mesélni? Mi a hátránya , előnye?
Köszönöm!! :)
# 2/8
Ami jelenleg érdekel: sebészet, aneszteziológia, radiológia (és intrvenciós radiológia).
Sebészet tetszik, de hálapénzek miatt itthon nehéz kezdőként és ügyeletek is nagyon kemények, ahogy hallottam. + a fizikumom nem az igazi, értem ezalatt, hogy nem hiszem, hogy bírnám az egy helyben álldogálást órákon keresztül, ügyeletben pedig egész éjszaka.
Aneszteziológia tetszik, de nem tudom, hogy szakvizsga után lehet e még fejlődni.
Radiológia meg érdekes, hogy tudsz diagnosztizálni és hogy nem kell adminisztrációval meg betegek küldözgetésével szívni, illetve krónikus ápolás se nagyon van csak medicina. Viszont félek, hogy nem tudnék belőle megélni vagy hogy olyan területre suvasztanak, ami x idő után már unalmas lesz (pl. mintha egy sebésznek azt mondanák, hogy mostantól csak emlőt műtsön).
+ radio amennyire tudom fejlődik is, és lehet intervenciót csinálni, ami annyira talán nem megeröltető, mint egy 5 órás műtét.
Nem, a radiológián betegként voltam, de írtam is, hogy év elején jártam ott.
Valóban sejtettem, hogy nem az orvos utasítgat.
De egyébként nem kell még eldönteni, menet közben úgyis lesz, amit jobban fogsz szeretni, és lesz, amiről egyből tudod, hogy na, ezt nem akarod csinálni.
Nézd, a magas vérnyomás népbetegség.
Fogorvoshoz is a legtöbben szuvas fog miatt mennek, pedig van még sok-sok lehetőség.
De nem csak befekvős része van ám a belgyógynak, te már egyből egy kórházi osztályra helyezed magad, pedig vannak egyéb lehetőségek is.
Az emlősebészeknek el kell végezniük a plasztikai sebészeti szakvizsgát. Nem mondhatod, hogy unalmas szakterület (onkoplasztikára is gondolj, nem csak emlőben, szövethiányok pótlása, lebenyforgatások stb).
A véleményem az, hogy kell egy átfogó tudás, de szakvizsga után jó szakosodni valamire, hogy azon a területen valóban kiváló lehess. Ez bármire vonatkozik.
Intervenció: van ám 3 órás beavatkozás is nem ritkán, pl nehezebb trombektómia. És ólomban.
Radiológia: a szakvizsgához mindent meg kell ismerned. Hagyományos röntgen, kontrasztanyagos vizsgálatok, pl fisztulográfia. Ultrahang minden válfaja. Mammográfia, CT, MR. Intervenciók. És ott a gyerekradiológia, ami egy külön tudományág.
Szeretem, hogy van egy bizonyos önállóságom, az egyik módszerrel talált elváltozást tovább tudom nézni intézeten (egy folyosón)belül egy másikkal. Van elképzelésem arról, hogy bizonyos gyanúra milyen vizsgálat a legcélravezetőbb, és ezt a klinikussal meg tudom konzultálni. Kivéve az értetlenekkel, persze.
Az anyagiak: kevesen vagyunk, jó fizut lehet kialkudni.
# 14/14
Látom te tényleg értesz a témához. :)
Te mit szeretsz radióban legjobban? Mi az amit a legkevésbé? Szerinted más szakterülettel szemben milyen hátrányai vannak?
Betegkapcsolatokból mennyi jut? 1-1 ügyelet mennyire nehéz?
Magyarországon mennyire művelhető?
Ha esetleg kényelmetlen itt, akkor írhatnék privátban akár? :)
Azt elfelejtettem, hogy minden szakmának van képalkotást kìvánó része.
Erre akkor jössz rá, amikor sürgősségi ügyeletben iv kontrasztanyagot itatsz fecskendőből újszülöttel, mert tracheooesophagialis fisztulára van gyanú. Aztán koponyctzel egy mamit, aki leesett a lépcsőn, hogy van-e vér a fejében. Aztán uh ellenőrzés mellett a sebésszel karöltve dezinvaginálsz egy kisgyereket. Aztán jön a szégyenkező, akinek viszkisüveg került a fenekébe és az a kérdés, hogy hol járhat az üveg. Hozzák a város hajléktalanját a harmadik koponyactjére a héten, mert megint közterületen találták és csurom vér. A nagyokos kismotoros vs traktor baleset sérültje. Az aranyos bácsi, aki nem akart minket zavarni a hasfájásával, de most már szinte öntudatlan...és mesenterialis infarktusa van és meghalt a bele.
Nem unalmas, de jól ki lehet égni.
Sokan kiégnek radiosok közül??
Ennek mi az oka?
Ezt így képzeld el egymás után/ szinkron.
És a következő ügyeleted sem lesz jobb.
24 óra alatt 110 eset volt a csúcsom, és ezeknek csak 1 része volt 2ir boka. 3-4 ébresztés abban az 5 órában, amit éjszakának neveztél ki.
Kevesen vagyunk. Nevetségesen kevesen.
Ha szakrendelőben dolgozol, akkor a kinti elégedetlen tömeg frusztrál. Ha kizárólag otthonról távleletezel, akkor beszűkülsz a monitorodra.
De minden szakmában találsz ilyet.
Ne riasszon el, amit írtam. Meg kell tanulni a szakmát, lelkesedéssel, tűzzel csinálni, aztán picit lassítani és kitalálni, hogy melyik szegmense érdekel. És hogy hány órát kívánsz mindezzel foglalkozni hetente/vs mennyi az a pénz, amennyi elég, anélkül, hogy a kapcsolataid rovására menne a munka.
És ez minden szakterületre igaz.
Aki szerint a sebészethez nem kell fizikum, az amúgy állt már végig 5 órás műtétet? Kampózott már? Nyilván van a sebészetnek is olyan ága, amihez nem kell fizikum, inkább finom kis mozdulatok, mint pl. szemészet vagy idegsebészet, de azért a hasi sebész, az ortopéd sebész stb. már melósabb.
Én nem igazán kedvelem a belgyógyászatot, szerintem nyomasztó. Ha a 3 közül kellene választanom, akkor a radi lenne, szerintem nagyon érdekes. De én mondjuk anesztre készülök, írtad, hogy az is érdekel. Baromi sokszínű egy szakirány, ha engem kérdezel, sok mindent ki lehet belőle hozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!