Miért nem milliomos minden szakmunkás Budapesten?
Miért van az, hogy AKÁRMILYEN szakmunkástól kérek ajánlatot akármilyen munkára, olyan munkadíjakat számolnak fel ami alsóhangon 10 ezres óradíjnak felel meg? Tökmindegy hogy asztalos, burkoló, vízszerelő mindenhol förtelmesen magasak a munkadíjak.
Akkor mondhatjuk azt hogy rendben, ez a piaci helyzet, törődj bele. Oké. De akkor miért nem milliomos minden szakmunkás? Ha csak 5 ezres óradíjat gombolnak le az heti 40 órával így is 800 ezer forint. 60 órás munkahéttel meg több mint egymilla. Nettóban. Egy csoportvezető keres ennyit egy zsír multicégnél 10 év multis tapasztalattal, mesterdiplomával, folyékony angol-német nyelvtudással.
"Azt ugye nem gondolod komolyan hogy a szakik fizetnek adót? Ha van is egy ilyen kisebbség aki erre vetemedik akkor is te sem gondolhatod komolyan hogy minimálbérnél többre jelenti be magát vagy az alkalmazottját igaz? Főleg hogy a legtöbb szakmunkás egyébként KATA-s."
Na ne nekem akard már bemagyarázni ezt a sok f..zságot, mikor saját magam is vállalkozó vagyok és képzelheted, hogy mennyi másikat ismerek úgy, hogy 30 éve dolgozom a szakmába. Ne égesd már magad itt
# 18/21
Jah értem. Tehát azért nem mennek az emberek havi 1-2 milláért szakmunkásnak mert a kényelmes irodai környezet 250 nettóért nekik fontosabb mint a milliomos lét. Akkor már csak azt nem értem hogy:
-ezek miért nem mennek így is szakmunkásnak, megkeresik az irodai 250 nettós havibérüket 4-5 nap alatt, utána meg otthon verhetik magukat egész nap? Miért akarnak heti 21 napot 8-9 óráig ülni az irodában?
-Mi van a nem irodai dolgozókkal, hanem a nehéz gyári munkákat meg koránkelős kenyérsütős, illetve undorító patkányirtós munkákat végzőkkel? Ők nem kényelmes irodában ülnek, mégis szutykos 200-250-ért dolgoznak heti 60 órát. Ők miért nem mennek asztalosnak, és keresnek millákat?
# 20/21
Tehát te meg azt mondod hogy a millás fizetésekről makogó kommentelők kamuznak? Lehet. Na de akkor a nekem ajánlatokat adó szakmunkások akiknek a munkabére 5-10 ezer között mozog óránként az micsoda? Ugyanis tömegesen találok ilyet, ami azt illeti mást nem is. 5 ezres munkadíj óránként volt a legkisebb. Ez 800 rugó heti 40 órában. 10 ezres óradíj meg havi másfél milla. Ha ebből mindent kivonsz akkor is hétszámjegy kerül a zsebedbe hónap végére akárhogy számolunk.
# 22/22
Szóval 30 éve vállalkozó vagy és szerinted kamu hogy a szakik nem fizetnek adót? Akkor lássunk egy példát: tönkrement a kazán, garanciálisan meg akartam javítani. Cég mondta hogy javíttassam meg, küldjem a számlát. Pontosan 18, ismétlem TIZENNYOLC szakít hívtam fel mert mikor közöltem hogy számla kellene a garancia miatt, volt itt pofámba röhögéstől kezdve a telefonrámcsapkodásig minden. Sejtettem hogy az adófizetés nem nagy divat szakik körében, kazánszerelők között az valami bűncselekmény lehet.
Egyrészt hiába van 5 ezres órabérük, ha nem dolgoznak egész nap (nincs mindig fizetős meló, de ha be is vannak táblázva, az előkészületeket, az anyagbeszerzést stb. nem fizetik nekik órabérben).
Másrészt egy szakmát kitanulni nem két nap és nem is egyszerű, pl. egy asztalosnak sem annyiból áll a munkája, hogy kivágja a megfelelő darabokat és összecsavarozza őket (bár sok ember képességeit már ez is meghaladná), tisztában kell lennie egy csomóféle technikával, eljárással stb. + kell műhely, szerszámok, egyéb anyagok, ami szintén nem filléres tétel.
És tegyük hozzá, a hazai szakmunkásképzés is a béka segge alatt van, nem könnyű találni olyan mestert, akihez elszegődhetsz tanulni, hogy aztán évekig keveset keress, mire önállóan is tudsz dolgozni. Alternatívaként elmehetsz maszek oktatásokra többszázezer Ft-ért, amit kevesen tudnak kifizetni.
23:
Igen, így van. A langyi, kényelmes irodai lét 250-ért nekik elég, ezért nem fognak több energiát tenni abba, hogy ennek az 5-10x-sét keressék.
Mondom mégegyszer, az emberek többsége nem szeret dolgozni. Aminek én speciel örülök, mert így aki viszont szeret, az nagyon jól tud keresni.
# 26/26
Baromság. Nekem is langyi irodai melóm van bár nem 250-ért hanem 500 nettóért, de ha itt kiderül hogy egy asztalos 70 ezres napidíjon dolgozik akkor azonnal megyek asztalosnak.
27:
Értem. Akkor miért nem mész??
Kiderülni már kiderült, hiszen ezért tetted fel a kérdést.
Amíg kevered a bruttó bevétel fogalmát a nettó jövedelemmel, addig felesleges ilyeneken rágódnod. Nagy kiábrándulás lenne a vége.
Szerintem meg nyissál iskolabüfét, párom naponta generál 80 ezres forgalmat nekem ott, havi szinten az 1,6 millió anélkül hogy a fülem botját mozgatnám.
Mégsem vagyunk milliomosok, igaz most csak szja-ban 7 számjegyű lesz elvileg a fizetendő éves adóm :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!