Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Ti nem bántátok meg, hogy...

Ti nem bántátok meg, hogy egyetem helyett nem inkább szakmát tanultatok?

Figyelt kérdés

Én mérnök vagyok de bánom. Sokkal biztosabb helyzetük van mint a diplomák nagy részével. Ha netán megszűnik a munkahelyük akkor másnap már új helyen kezdhetnek. Nagyrészük a munkája miatt sem idegeskedik, szép nyugodtan csinálja.

Öt évvel korábban kezdhettek keresni, és a fizetésük egyre jobban nő. Manapság 400-500 ezres villanyszerelői, hegesztői stb állásokat is látok Bp-en vagy Ny MO-n.

Rengeteg szakmát végzett ismerősöm 30 éves korára már saját vállalkozással rendelkezik ahol keres mint az állat. És a maga ura. (Nah jó a megrendelőknek meg kell felelni de ez egyértelmű. De azt vállal el amit akar, és akkor csinálja amikor akarja. Nincs ember, úgysem találnak mást).

Ehhez képest 30 évesen keresel te mondjuk 300-350et és ennyi. Öt évvel később kezdtél pénzt keresni és hátrébb is jársz.

2019. szept. 17. 22:42
1 2 3 4 5 6
 51/60 anonim ***** válasza:
14%

Olvasva az iroda-fan kommenteket: dolgozgatok is irodában vagy csak álmodoztok róla? :D Minden az, csak nem egészséges/kellemes. A légkonditól a többszáz összezárt ember influenzájáig, mindenműanyag berendezés stb. No meg, főleg Bp-n, az "A-kategória" általában valamelyik metró végállomásának lepukkant környéke. Tölts el ilyen helyen évekig heti 5x8-10 órát, plusz utazás...

Az tökjó ha az ötkerben melózol egy kis, dizájner irodában ahol heti 3 nap home office de azért nagyon nem ez az átlag :)

Arról nem beszélve, hogy szakmunkásként is simán kialakíthatsz egészséges környezetet. Szakma- és megbízásfüggő.

A kérdésre: én azt bánom hogy nem diploma ELŐTT csináltam egy szakmát. 22 -23 éves kor előtt teljesen kár volt belekezdenem egy egyetembe, addig viszont gyűjthettem volna pénzt, motivációt, tapasztalatot.

2019. dec. 15. 09:17
 52/60 anonim ***** válasza:
63%

Konkrétabban: 2x is elkövettem azt a hibát hogy úgy kezdtem neki egy egyetemnek, hogy nem volt a kezemben semmi olyan, használható tudás amivel nem egy kínszenvedés pénzt keresni.

(Pénzt keresni most is tudok, nettó 250-300 közt bármilyen multi ssc-ben, jobb esetben általános darálós, rossz esetben ügyfélszolgálatos munkában. Ez nekem olyan (ha nem rosszabb) mintha valaki csak a szobafestéshez értene, csak építkezéseken tudna dolgozni, de közben zavarja ha koszos lesz.

Engem nem zavar ha koszos leszek (arra van a tus othon), de pl. 1 nap "irodai pletyitől" már patologikus elváltozásaim vannak... Legalábbis olyan érzés.)

Szóval szakma/szaktudás nincs, diploma van 2 is, és még további évekig nincs esélyem olyannal pénzt keresni amit szívesen csinálok. Ha legalább az első diplomám előtt gondolkozok és szakmát csinálok, lehet egy másfajta diploma lenne ma helyette és az elég is lenne, főleg ha a számlára épülne. Pl tökre el tudom képzelni hogy 1-2 év építőipari tapasztalattal elmegyek valamilyen mérnöki/tervező stb szakra, ahol diákmunkásként se 400-at keresek a kukoricásban hanem (már akkor) 1000 körül a városban. Motiváltabb lettem volna a tanulásban és kb ugyanakkor végeztem volna mint így. Ilyen előélettel munkát találni is könnyebb lett volna, válság ide vagy oda, és az azóta eltelt 7-8 évben sokszorosát kerestem volna a mostaninak...

2019. dec. 15. 10:00
 53/60 anonim ***** válasza:
69%
Ja, mert te 250-300 közt keresel pénzt a diplomáddal (azt nem írtad, hogy nettó vagy bruttó, de tökmindegy), de akkor meg ne oszd itt az észt, hogy mennyivel jobb tirpáknak lenni, mert én pl. 630 bruttót (az így gyerek nélkül meg más adókedvezmény nélkül 420 nettó) keresek a diplomámmal, majd gyere vissza akkor a sz.r fertőző klímáról elmélkedni a hűűűdegáz irodában, ha majd te is megkeresel akár nettóban, akár bruttóban ennyit, kkthxbye :)
2019. dec. 15. 22:45
 54/60 anonim ***** válasza:
34%

Magadról állítottál ki bizonyítványt ezzel a tirpákozással, személyesen érintett vagyok szóval gratulálok szép találat volt! [link]

Egyébként egy jó teszt hogy mi az a meló amit akkor végeznél ha félmilla nettót kapnál. Én tuti nem az irodában ülnék de téged ki akadályoz meg benne? Egy komment a gyakorin? :)

Te seggarcú :)

2019. dec. 16. 00:17
 55/60 anonim ***** válasza:
100%
Természetesen nettó 250-300, ami amúgy tök átlagos ebben a szektorban, az én végzettségemmel, ennyi tapasztalattal stb. Ahogy az egészségtelen épületek és a retardált "kolegák" is :)
2019. dec. 16. 00:26
 56/60 anonim ***** válasza:
24%
Nem tudom kifejezni, mennyire megbántam. BME-s mérnökhallgató vagyok, de ezerszer jobb döntés lett volna 17 évesen villanyszerelőként vagy hegesztőként kimenni nyugatra megkeresni havi 3-4000€-t.
2020. máj. 31. 08:55
 57/60 anonim ***** válasza:
34%

amikoe odajártam én is uuuutáltam

fel ne add utolsó

2020. máj. 31. 17:30
 58/60 anonim ***** válasza:
95%

En azt kezdem banni hogy szakmat tanultam es nem mentem egyetemre.

Ha azt nezzuk hogy kulfoldon vagyok akkor lehet hogy az egyetemi diplomat el sem fogadnak itt, a szakmat meg siman mert papir nem szamit csak a tudas.

Magyarorszagon videken laktam ahol a diplomasok nem talalnak munkat. Ha valaki megis talal irodai munkat az csak 8 orat dolgozik es nagyobb cegek fizetnek szabadsagot es adnak kulonbozo juttatasokat.

Szakmunkaskent 10 orat dolgoztam, fizetett szabadsag nem volt es be sem jelentettek 8 orara hanem jo esetben 6ra.

Most 8 orat dolgozok szakmunkaskent de irodan joval tobbet keresnek, vannak plusz juttatasok, lehet felmenni a rangletran.

Ha pl komuves, festo, villanyszerelo vagy akkor esetleg brigadvezeto lehetsz es ennyi, nincs feljebb, kiveve ha te alapitasz ceget de itt kulfoldon nagy a verseny.

Diplomasok banknal pl rengeteg poziciot betolhetnek es az evek alatt vezeto beosztasig eljuthatsz.

Arrol nem is beszelve hogy dolgozok kint is hidegben, melegben ha kell, koszos vagyok a nap vegere.

2020. máj. 31. 22:07
 59/60 anonim ***** válasza:
100%
57, nem az egyetemet utálom (bár azt is, de több a pozitívum, mint a negatívum), hanem majd a kezdőbért, amivel megaláznak.
2020. máj. 31. 22:27
 60/60 anonim ***** válasza:
95%
Ha vissza mehetnék az időbe megváltoztatnia dolgokat akkor az érettségit se csináltam volna meg. 4-es, 5-re érettségiztem, de úgy, hogy 4 évet lehúztam olyan emberekkel akik lenéztek engem, szociális fóbia, depresszió, pánikbetegség alakult ki nálam az akkori időben. Utána elmentem egyetemre 3 évet lehúztam és csak a tárgyak fele lett meg. Nagyon nagyon bánom azt a 7 évet amit elpazaroltam. :( Sírni tudnék..
2020. júl. 7. 06:10
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!