Ti nem bántátok meg, hogy egyetem helyett nem inkább szakmát tanultatok?
Én mérnök vagyok de bánom. Sokkal biztosabb helyzetük van mint a diplomák nagy részével. Ha netán megszűnik a munkahelyük akkor másnap már új helyen kezdhetnek. Nagyrészük a munkája miatt sem idegeskedik, szép nyugodtan csinálja.
Öt évvel korábban kezdhettek keresni, és a fizetésük egyre jobban nő. Manapság 400-500 ezres villanyszerelői, hegesztői stb állásokat is látok Bp-en vagy Ny MO-n.
Rengeteg szakmát végzett ismerősöm 30 éves korára már saját vállalkozással rendelkezik ahol keres mint az állat. És a maga ura. (Nah jó a megrendelőknek meg kell felelni de ez egyértelmű. De azt vállal el amit akar, és akkor csinálja amikor akarja. Nincs ember, úgysem találnak mást).
Ehhez képest 30 évesen keresel te mondjuk 300-350et és ennyi. Öt évvel később kezdtél pénzt keresni és hátrébb is jársz.
28:
Ha válság lesz, az a gazdaság egyéb szegmenseire is ki fog hatni?
Ha visszábbvesz az autóipar, akkor ugyanannyi mérnök kell majd szerinted, mint most?
Utolsònak:
A mérnököket csak utólsò utáni pillanatban küldik el. Nyilván nem fog emelkedni a fizetésük egy darabig, de ha őket is elküldik, akkor már tényleg nagy gáz van.
32:
Nem azt mondtam h mindenkit elkuldenek, hanem azt h csökkenő termeléshez kevesebb szakember kell majd.
26:
Érdekes, mert én meg épp ellenkezőjét látom az ismerősi körömben. Akik nem büfé diplomát szereztek, azok jól élnek, utazgatnak, saját lakást vásároltak, akik meg szakmunkásnak mentek vagy érettségi után elvégeztek valami OKJ-t, azok többsége sz.rul él, jellemzően máig mamahotelben.
Ha 30 evesen 300-350et keresel akkor celozz meg fomernoki allast hogy tobbet keress vagy nyiss mernoki irodat, legyel vallakozo ugy mint a korodbeli szakmunkasok azon resze aki ugy dontott vallalkozasba kezd.
Lehet 1 millio felett keresnel ha vallalkozasod lenne.
En szakmunkas vagyok es azt szeretem benne hogy konnyen talalok munkat, ellenben a diplomasokkal akiknek sokszor koltozni kell hogy allast kapjanak. Igaz nem keresek jol de jobban mint egy bolti dolgozo. Nem alom melo mert vannak kinti munkak, meleg van kint, koszos leszek, stb
Sosem keso...
Ha nem teteszik a munkad akkor menj el egy festo, komuves melle. A fizetesed nem lesz kozel sem 300 ezer de ha ugyes vagy es tanulsz akkor kesobb jobban tudsz keresni, ha pedig ertesz az uzlethez akkor vallakozast is tudsz nyitni.
Ismerek valakit aki otthagyta az egyetemet es festeni kezdett egy ismerosenel. Kesobb vallakozasba kezdett most meg van nehany alkalmazottja es annyi munkaja hogy jovo tavasszal is van mit csinalnia.
"Érdekes, mert én meg épp ellenkezőjét látom az ismerősi körömben. Akik nem büfé diplomát szereztek, azok jól élnek, utazgatnak, saját lakást vásároltak, akik meg szakmunkásnak mentek vagy érettségi után elvégeztek valami OKJ-t, azok többsége sz.rul él, jellemzően máig mamahotelben."
Szakács szakmunkásként végeztem 20 éve. Utána két év érettségi. Elkezdtem egyből a felsőoktatást, 2-3 évig mellette diák melózgattam, de sehova nem haladás lett a vége, mert vagy pénzem volt időm nem, vagy időm volt, de pénzem nem. Így létrehoztam vállalkozást is másodállásban, azzal már jobban haladtam, igaz még több energiát igényelt. 2008-ig, de akkor meg az import alapon elsők között éreztük meg a "válságot". 5 év után inkább külföldre mentem szakmunkára, ahol annak a 3-szorosát kerestem mint itthon vállalkozóként és szakmunkásként. Majd újabb 3 év után levelezőn újra beiratkoztam itthon felsőoktatásba BSC. képzés mellett szereztem pár akkreditált képzést is. Külföldön szakmunka, itthon diplomás és egyéb okj-s képzés. A szakdolgozatban foglaltakat meg, felhasználva a nemzetközi tapasztalatokat és kialakított kapcsolati tőkét, vállalkozás formájában elkezdtem itthon megvalósítani. Most 4 év után második képzésre iratkoztam be, a szakmunkás szakterületen BA képzésre, nappalin. Megtehetem, nem kell éjjel nappal nyomni vállalkozóként, mert van azóta pár alkalmazottam is akikre rá lehet bízni az évente bővülő üzleteket, és a külföldi érdekeltségre is kevesebb energiát kell már fordítani. Viszont nem egy fix hiperszuper munkahelyről származik a - havi 500 feletti jövedelem adott esetben, amit minél nagyobb a cég annál hamarabb szüntethetnek meg akár, - lásd képviseleti probléma elve, ahol a felsőbb szint hullik ki hamarabb - - hanem 3 felől.
Pár "szakmunkás bérből" vásárolt tehermentes ingatlan, haszongépjárművek bérbeadása mellett, őstermelő mint egyéb önálló tevékenység, több "szakmunkás" üzletből, mit vállalkozásból származó és a külföldön adózó jövedelem, itthon kettős adóztatást elkerülővel nem adóköteles. Ja, meg itthon ösztöndíj. Akkor hol érvényesül ez az állításod?
Pláne, hogy csak a környezetemben van közel 100-200 olyan ember, pl. Executive is, aki 17 éves kora óta ( 20+ éve ) szakmunkásként az 500 ezer 3 szorosát keresi mégsem vállalkozó. :-)
36:
És milyen alapszakra iratkoztal be?
Én azt gondolom, hogy minden relatív. Mérnök párosként elég széles spektrumú baráti körrel rendelkezünk, mint azt valahol az első oldalak egyikén kifejtettem. Egy jól "megálmodott", jó munkát végző vállalkozás kétség kívül jövedelmező lehet, de arra általában az ember az életét teszi fel. Úgy és annyit dolgozik, stresszel, jár utána, ötletel, próbálgat más irányokat, stb. hogy az a sajátja, a saját bőrén látja a kárát is, nem csak a hasznát. Ne felejtsük el, hogy ebbe azért sokan belebetegedtek már és órára lebontva egyáltalán nem biztos, hogy jövedelmez annyit a vállalkozásom, hogy hosszútávon megérje.
A vállalkozók, akik embereket foglalkoztatnak is küzdenek a rossz munkaerővel, a munkaerő hiánnyal, a nemtörődömséggel, azzal, hogy utólag fizet a megrendelő, HA fizet, külső okokból nem tudnak határidőre teljesíteni, stb. És hány kis vállalkozás van, akik megfizetik 100%-ban fehéren az embereiket? Állandó trükközés, kiskapu keresés és rengeteg, rengeteg munka...
Ehhez képest lehet, hogy nem hoz akkora jövedelmet egy fix alkalmazotti állás, de kevésbé kitett, normál helyzetben kevésbé dolgozza ki az ember a lelkét, kiszámítható.
Szóval én még mindig azt mondom, hogy egy kellemes kombó a legjobb párosítás. Mérnökként az ember végezhet a fix állása mellett szakmunkát is, alapíthat vállalkozást ha szeretne, szervezhet ki munkát, vehet fel alkalmazottakat. Mindezt biztos állás és bevétel mellett indíthatja.
Aki szakmunkásként vág bele, az vagy hatalmasat kaszál, vagy hatalmasat bukik, nincs második lába, amin állhat. Szóval én nem keseregnék, mert nincs min. Ha szakmunkás lennél, kezdj bele!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!