Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Ti nem bántátok meg, hogy...

Ti nem bántátok meg, hogy egyetem helyett nem inkább szakmát tanultatok?

Figyelt kérdés

Én mérnök vagyok de bánom. Sokkal biztosabb helyzetük van mint a diplomák nagy részével. Ha netán megszűnik a munkahelyük akkor másnap már új helyen kezdhetnek. Nagyrészük a munkája miatt sem idegeskedik, szép nyugodtan csinálja.

Öt évvel korábban kezdhettek keresni, és a fizetésük egyre jobban nő. Manapság 400-500 ezres villanyszerelői, hegesztői stb állásokat is látok Bp-en vagy Ny MO-n.

Rengeteg szakmát végzett ismerősöm 30 éves korára már saját vállalkozással rendelkezik ahol keres mint az állat. És a maga ura. (Nah jó a megrendelőknek meg kell felelni de ez egyértelmű. De azt vállal el amit akar, és akkor csinálja amikor akarja. Nincs ember, úgysem találnak mást).

Ehhez képest 30 évesen keresel te mondjuk 300-350et és ennyi. Öt évvel később kezdtél pénzt keresni és hátrébb is jársz.

2019. szept. 17. 22:42
1 2 3 4 5 6
 11/60 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem női szemmel ez merőben más. Nem bántam meg, de ma már lehet más szakon kezdenék.

Megjegyzem, a diploma nem kizáró tényező. Mellette ugyanúgy képezheted magad, vállalkozhatsz másodállásban, majd amikor biztossá válik, akkor teljes mértékben átlépsz a magánzók világába, ha szeretnél. Szerintem ez egy olyan kényelmet ad egy biztos mérnök fizetés mellett, ami keveseknek adatik meg. Kár bánni, persze rengeteget kell dolgozni és tenni érte, ami nehéz nyilván, de működik párhuzamosan. Megjegyzem, amikor én diplomáztam még közel nem volt akkora szakemberhiány, mint most.

A párom baráti köre kizárólag mérnökökből áll, nagy részük szakmát tanult az egyetem előtt és jórészük dolgozik is benne a mérnök állásuk mellett néhány éve, amióta felismerték, hogy kisebb munkákra lehetetlen szakembert találni. A párom pl. kisebb hegesztési feladatokat csinál meg egy cégnél, ahova főállású hegesztőt nem találtak és nem is igen érné meg alkalmazni, illetve vállalkozót sem találnak, mert ilyen szir-sz*r melókra komoly szakember már nem megy el. Ő heti kb. 6-8 órában csinálja gyakorlatilag hobbiból, ami anyagilag is abszolút megéri. Sőt. Jelentkeztek már más cégek is, akik megbíznák így, de egyelőre nem akarjuk ezt tovább gondolni. Azért akárhogy is nézem, ez mégis kemény fizikai munka, nem az irodaszék kényelme. Más értelemben fárad el tőle az ember.

Más fűtés szerelőként maszekol, megint más villanyszerelőnként. Szóval a kettő abszolút nem zárja ki egymást, ne bánd, hanem csináld. :)

2019. szept. 18. 09:49
 12/60 anonim ***** válasza:
79%

7:

Arra azért felettébb kiváncsi lennék, hogy milyen cég és konkrétan miféle munkára fizet neked 500e nettót a saját állításod szerint piacképtelen bölcsész diplomádra, amikor nekem gépészmérnök és it ismerőseim keresnek kb ennyit, vagy ennyit se...

2019. szept. 18. 10:11
 13/60 anonim ***** válasza:
32%
12: IT operations, Application support.
2019. szept. 18. 10:14
 14/60 anonim ***** válasza:
64%

13:

Jó, csak akkor azt felejtetted leírni, hogy nem a piacképtelen bölcsész diplomádra fizetnek.

2019. szept. 18. 10:16
 15/60 anonim ***** válasza:
90%
Nem. Eleve nem is igaz, hogy többet keresnének a szakmunkások, egyszerűen rossz az összevetés, egy 30 éves szakmunkás keres alkalmazottként mondjuk nettó 200-at, a diplomás meg 350-et, a freelancer szakmunkás 600-at, a freelancer diplomás meg mondjuk 1.5 milliót. Most ne a számokba kössetek bele, a lényeg, hogy nem a 600-at kellene összevetni a 350-el, hanem a 350-et a 200-al, vagy a 1.5 milliót a 600-al.
2019. szept. 18. 10:31
 16/60 anonim ***** válasza:
80%

15:

A lehetőségek nem ugyanazok.

Egy bármilyen szakmunkás tud egyik napról a másikra vállalkozó lenni, és annyi megrendelése lesz, hogy hónapokra előre tud majd csak időpontot adni.

Míg egy diplomasnal azért árnyaltabb a kép, mivel egy csomó diplomás szakmával nem is igazán tud vállalkozni valaki.

Ha meg tud, akkor sem fogjak rögtön elárasztani munkával.

Inkább ahogy én látom az ismerősi körömben, a kemyszervallalkozas ami a duplomásoknal elég gyakori. Azt mondja a cég, hogy ok foglalkoztatlak tovább, meg egy kicsit többet is fizetek, de váltsd ki a vállalkozóit és megbízási jogviszonyban nyomjuk tovább.

De itt ugyanúgy megmarad a függőségi viszony a céggel és ugyanúgy ő diktálja továbbra is a feltételeket.

2019. szept. 18. 10:42
 17/60 anonim ***** válasza:
88%
14: azért ez így nem igaz. Bármilyen diploma és angol-német nyelvtudás volt a feltétel. Ennél többet nem is tudtam az ITról. Szóval tkp de, ezzel a diplomával kerültem be, csak nem azzal a tudással, amit az adott. Meg ugye ez már nem kezdőpozíció.
2019. szept. 18. 10:46
 18/60 anonim ***** válasza:
100%

Nem bántam meg, de igazából nekem is szakmát kellett volna választani.

Költözni nem tudok(pénz), de a diplomámmal leginkbáb csak Bp-n tudnék dolgozni. Itt, ahol élek, lehet válogatni a gyári betanított munkásság meg munkanélküliség közt, esetleg lehetsz eladó, férfiként még több lehetőséged van.

Tehát diploma helyett talán egyből eladóira kellett volna mennem, ahhoz nem kell költözni(nincs miből), de van munka.

2019. szept. 18. 10:49
 19/60 anonim ***** válasza:
18%

17:

Igen, csak te a gagyi büfédiplomát hangsúlyoztad ki, holott nem az volt a lényeg, hanem az angol-német nyelvtudás.

2019. szept. 18. 10:49
 20/60 anonim ***** válasza:
88%

16:

Ezt szakmája és diplomája válogatja, nem látom a kategorikus különbséget. Háztartási dolgok szerelőjeként lehetsz könnyedén szabadúszó, ahogy programozóként is, de az ügyvédek jó része is mikrovállalkozó, míg mondjuk autóiparban mérnökként nehezebben, de autóiparban szakmunkásként is (nem autószerelőként, a kettő nem ugyanaz).

Az általad említett kényszervállalkozók mellett meg olyanok is vannak, akiknek annyira értékes a munkájuk, hogy idővel maguk mondanak fel, és viszik ki a területet a cégből, és diktálják maguk a feltételeket.

2019. szept. 18. 10:56
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!