Ti nem bántátok meg, hogy egyetem helyett nem inkább szakmát tanultatok?
Én mérnök vagyok de bánom. Sokkal biztosabb helyzetük van mint a diplomák nagy részével. Ha netán megszűnik a munkahelyük akkor másnap már új helyen kezdhetnek. Nagyrészük a munkája miatt sem idegeskedik, szép nyugodtan csinálja.
Öt évvel korábban kezdhettek keresni, és a fizetésük egyre jobban nő. Manapság 400-500 ezres villanyszerelői, hegesztői stb állásokat is látok Bp-en vagy Ny MO-n.
Rengeteg szakmát végzett ismerősöm 30 éves korára már saját vállalkozással rendelkezik ahol keres mint az állat. És a maga ura. (Nah jó a megrendelőknek meg kell felelni de ez egyértelmű. De azt vállal el amit akar, és akkor csinálja amikor akarja. Nincs ember, úgysem találnak mást).
Ehhez képest 30 évesen keresel te mondjuk 300-350et és ennyi. Öt évvel később kezdtél pénzt keresni és hátrébb is jársz.
20:
A szakmunkások 99%-a bármikor lehet vállalkozó, amikor csak akar.
Míg a diplomásoknák ez max 10-20%.
Erre mondtam, hogy nem ugyanazok a lehetőségek.
2:
De önmagában a büféduplomád, angol-német nélkül nem ért volna semmit.
Tehát, ha már..., akkor ne a büfédiplomát hasonlitsuk a szakmunkás vegezettseggel, hanem az angol-német nyelvtudást a szakmunkás végzettséggel és akkor közelebb járunk a realitáshoz.
21:
20:
"A szakmunkások 99%-a bármikor lehet vállalkozó, amikor csak akar."
Ez az, ami egyáltalán nem igaz. Te azokból indulsz ki, akikkel találkozol, a háztartási szerelőkből. Holott ők csak a szakmunkások egy töredéke, és mellesleg még nekik is fel kell építeni az ügyfélkörüket, illetve egy tapasztaltabb szaki mellett először tapasztalatot szerezniük.
De ugyanúgy vannak pl. vendéglátós vagy kereskedelmi szakmunkások, akiknek már a vállalkozás beruházással jár és komoly kockázatokkal. Vannak pl. kertész szakmunkások, akiknek sokkal melósabb ügyfélkört kiépíteni, mint egy villanyszerelőnek. Vannak ipari területen szerelők, akiknél nagyjából a mérnökökhöz hasonlóak az esélyek arra, hogy valaha szabadúszók legyenek. De az autószerelőnek is kell műhely ahhoz, hogy vállalkozásba kezdjen, vesd össze ezt mondjuk egy szabadúszó webfejlesztővel, akinek "csak" ügyfélkör kell.
Igazából én ezt látom:
Ismerősi körömből akik sokra vitték 30 körül azok mind szakmunkások.
A Diplomával rendelkezők beragadtak bizonyos sávba ahonnét már nehéz ugrálni.
Viszont mondjuk a legsikeresebb ember az bizony mind szakiként kezdte 18 évesen. Azóta pár brigádjuk is van 10-15 fővel mondjuk.
Jópár lakásnyi vagyon, új autók stb.
Ilyet egy diplomával sem hozott össze senki.
És amúgy egyszerű emberekről beszélünk, nem tartom őket zseninek. Csak szeretik amit csináltak és kinőtték magukat.
Fizikaiként kb azóta egyik sem dolgozik, a munkák beszerzésével foglalkozik. Véleményük szerint ehhez most nem kell megerőltetni magukat. Vannak brigádjaik, a meló őket találja meg.
Ezt karriernek nevezném. Akár mondjuk 400 ezret keresni vmi vad idegen fazon tárcájába alkalmazottként.. azt már nem.
Jah és ez lemaradt:
Átlag munkahelyekkel szemben ami itthon kötözködést, egymás megfúrását, egymást hátráltatását meg hasonlókat jelent az esetek 50%-ában ezt sem kell vállalniuk.
Hála az égnek nem valami minimálbéres munkán vagyok mérnökként, de én anno ezt a "egyetemre menj ha jó életet akarsz" középiskolai szlogent nagyon tévesnek látom.
Esetek többségében egy középszerű életre elég. Semmi többre.
26:
Abszolút jól látod. Exponenciálisan növekvő bevételt csak vállalkozóként lehet elérni és ott is úgy, hogy effektíve már nem te dolgozol, hanem másokat dolgoztatsz.
Alkalmatottként meg egy 200-600e sávban tudsz mozogni, oszt kb ennyi. Abból nem lesz sosem S Merci.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!