A tb-met saját magamnak fizetek, ugyanis pályakezdő vagyok, és nincs semmilyen úton -módon biztosítva a TB-m, csak ha magamnak fizetem havonta. Minden hónap 12-éig kell befizetni az összeget. Lent a kérdés---?
A fizetési kötelezettség havonta van. Az érintett hónapot a következó hónap 12-ig kell fizetni. Az egész hónapokra idén havi 4950 forintot kell fizetni (mindegy, hogy hány napos a hónap), a tört hónapokra idén napi 165 forintot, tavaly napi 150 forintot.
A te fizetési kötelezettséged:
2009. december 16-31: 16x150 forint, január 12-ig.
2010 január - június hónapok: havi 4950 forint, (február 12 - július 12)
2010 július 01-05: 5x165 forint, augusztus 12-ig.
Július 06-tól a munkáltatód által vagy biztosítva, ők bejelentenek.
Valószínűleg a leendő munkáltatód nem érdekli, hogy fizettél-e magad után, vagy rendezve volt-e egyátalán a TBd.
Viszont az APEHhoz bejelentik, hogy alkalmazásban vagy, július 6-tól fizetik a TBd. Az APEH a TAJ és adószámod alapján ellenőrzi az előző jogviszonyod, Itt bukik ki, hogy nem voltál biztpsított, és nem jelentkeztél be TB fizetésre. Azt már APEHja válogatja, hogy mi a szankció: csak befizettetik veled az elmaradt TBt, vagy megbüntetnek bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt (mindkettőre ismerek példát) De olyan is előfordult már, hogy nem futtatták össze az adatokat, és nem derült ki a hozzájárulás fizetési kötelezettség elmaradása.
Nem tudom,hogy ki volt az utolsó válaszoló,de nagyon hasznos választ adott!Köszönöm
Ha olvassa a soraimat még,akkor legyen olyan szíves,és válaszoljon még arra akérdésemre,hogy mi van akkor,ha:
ugye bejelentkeztem az apehhoz,hogy fizetni akarok,ezért utána ha kivizsgálásra kerülök,ugyanúgy megbüntethetnek?
Utolsó vagyok:
Ez is teljesen APEH, vagy ügyintéző függő.
Elméletileg megbüntethetnek.
Ha rendezni akarod, az lenne a legjobb, ha bemennél személyesen, előadod, hogy csak most tudtad meg, hogy van ilyen fizetési kötelezettség, eddig nem is hallottál róla. Szánod-bánod, segítséget kérsz, hogy mit tehetnél. Lehet, hogy megesik rajtad az ügyintéző szíve. Köztük is vannak ilyenek is, olyanok is. Van aki mindenképp büntetni akar, van aki meg segít, hogy a lehető legjobban gyere ki az egészből. Valószínűleg jobban jössz ki a helyzetből, ha magadtól mégy rendezni, mintha véletlenül kibukna. Ezeknek az ügyeknek 5 év az elévülése, addig bármikor kibukhat véletlenül is. Főleg így, hogy most lesz bejelentett munkahelyed és ők bejelentenek az APEH felé.
Utolsó válaszoló, az 5 évben biztos vagy?
Mert például szociális segély, meg hasonlók esetében 1 év, ha jogosulatlanul vetted igénybe. Utána már nem követelhetik.
Azt lenne jó tudni, hogy a TB esetében nincs-e hasonló.
Igazándiból nekem mindegy az 5év:)
majdnem "csak" fél év.
Az már problémásabb eset.
Én sem bírom fizetni,és elvileg az eggyik válaszoló válasza alapján,akár meg is íbrságolhatnak,ha nem fizetem be,csak az első fizetésem megkapta után.:S
Én úgy vagyok bele, hogy a bírságot is lesz.arom, ha egyszer már lenne munkám, akkor azért már azt is könnyebb lenne kifizetni. Fellebbeznék mérséklésért vagy elengedésért (azt hazudnám nekik, hogy azt hittem, hogy a munkaügyi központ fizeti utánam), de ha nem is engedik el, akkor meg részletfizetést kérnék.
De így meg ha szólnék nekik, akkor a kajából kéne lecsippentenem, és ha nem fizetném egy hónapig, azt már akkor nyilván rögtön észre is vennék az egyéni szerződésem miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!