Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Szerintetek ez mennyire fair...

Szerintetek ez mennyire fair tőle? Ti belemennétek? Tanácsra van szükségem!

Figyelt kérdés

Egy nagyon pici lakásban élünk férjemmel és kisgyerekünkkel. A városban ahol lakom, iszonyú drága lakások vannak, munka miatt nem költözünk. Egy barátnőm nemrég szuper lakásba költözött, dupla akkora, mint a miénk, mégis annyit fizet mint mi. Most úgy néz ki, nekik el kell menniük, találtak jobb munkát máshol. Így felajánlotta, hogy odaköltözhetnénk.

Mikor ő kivette a lakást, az előző tulaj nagyon nagy összeget kért tőle, mert az egyik szobában állítólag ennyibe került a laminált padló. Valójában szerintem lehúzta, mert pl. szegélyléc sincs és egyáltalán, munkadíjjal és anyagárral együtt is kevesebb mint a fele lett volna a padló. Ezt a barátnőm is tudta, de nem mert nemet mondani, mert akkor valószínűleg nem vehette volna ki a lakást. Már néha beszélünk róla, hogy mi lenne ha költöznénk, és múltkor felhozta, hogy akkor ő elkérné tőlünk a teljes összeget a padlóért. Telefonon beszéltünk és köpni-nyelni nem tudtam... Annyit mondtam neki, hogy ezt majd megbeszéljük, de egyből tudtam, hogy a férjem sosem fizetne semmit azért a padlóért, eleve trehány munka meg nem is új padló, mert már fél éve ott élnek rajta.

Szerintetek is pofátlanság lenne elkérnie tőlem ezt a pénzt??

2014. jún. 3. 10:51
1 2 3 4
 31/35 anonim ***** válasza:
En is kulfoldon egy nagyvarosban elek es iszonyatosak az arak. Amiert itt egy kis szobat berlek annyibol otthon 2szobas lakasom lehetne a belvarosban. Igaz az is, h a megvett konyhat sokan itt hagyjak es kernek erte penzt, viszont nem teljes arat!! Az is eloforduk h a berlo keres maga helyett valakit es ilyenkor o mondja meg h a konyhat ott hagyja..szoval van ilyen sajnos a pofatlanul magas proviziorol nem is szolva. Ettol fuggetlenul en is a foberlonel/tulajnal probalkoznek ha lehetseges
2014. jún. 3. 15:33
 32/35 anonim ***** válasza:

30: Én ezt értem, bizonyos mértékben egyet is értek. Viszont ennek megítéléséhez megintcsak több infó kellene. Ha egy bagatell összegről van szó, akkor a kérdezőnekigaza van, lehet, hogy én is haragudnék.

De nem tudjuk, milyen összegről van szó. Ha pl. anno a jelenlegi bérlő kifizetett mondjuk 300 ezer forintot (csak egy példa), és van olyan jelentkező, aki neki is kifizetne ennyit, akkor szerintem abszurd elvárás, hogy lemondjon erről a pénzről, mert barátok. Én ilyesmit egy barátomtól sem várnék.

Egy ilyen szituációban szerintem a régi bérlőnek max annyi a "kötelezettsége", hogy kevesebbet kér,mint egy idegentől kérne, és esetleg részletfizetést ajánl. De ilyen összegben ajándékot elvárni irreális, akár barátok, akár nem. Ráadásul nem is biztos, hogy ezt anyagilag megengedhetné magának. Az én barátaim nem várnak ilyesmit tőlem, és én se tőlük.

Te tényleg így tennél? Ha mondjuk van egy régi autód ilyen értékben, amit eladásra szánsz, azt te inkább a barátaidnak ajándékozod,mert nekik egy sincs? Akkor is, ha nem engedheted ezt meg magadnak anyagilag? Mert kb. erről van szó. Sőt, a végén még a barátaid sértődnek meg, amiért el merted adni, hiszen nekik milyen jól jött volna.

A fent leírtak természetesen arra vonatkoznak, ha valóban nagyobb összegről van szó.

2014. jún. 3. 16:27
 33/35 A kérdező kommentje:

A padló egy szar, már bocsánat. Egyáltalán nem éri meg az összeget, szarul van lerakva, gagyi. És ráadásul nem is új. Mástól nem kérhetné el az összeget, legalábbis nagyot néznék, ha bárki neki ezért fizetne. Annó az előtte lévő srác is azt mondta, ha nem fizet, akkor felszedi a padlót és elviszi. Mondtam is a barátnőmnek, hogy "hát vigye!" - pedig akkor még nem is láttam, hogy néz ki. Nevetségesen magas összegről van szó. Egy havi lakbér, sőt annál is több.

Eléggé meglepődtem, mikor azt mondta, hogy "a padló árát szeretné, ha kifizetném neki". Ez olyan, hogy most én fizessem ki, hogy annó ő hülye volt.

2014. jún. 3. 16:40
 34/35 anonim ***** válasza:

Hidd el, én megértelek, végig csináltam én is ezt a cirkuszt idekint az albérletekkel. Többször is Megpróbáltam kivárni, mert sokszor nevetséges dolgokért akarnak pénzt a volt bérlők. Viszont több igazán jó lakásról csúsztam le, mert valahogy a végén mindig jött valaki, aki fizetett.

Én csak azt mondom, ha van, aki fizet, evidens, hogy az kapja a lakást, ezért nem haragudhatsz meg.

Ahogy ő sem haragudhat meg, ha megkeresed a tulajt, hogy szívesen kivennéd a lakást, akár padló nélkül is. Egyikőtök sem ellensége a saját pénztárcájának. Te nem várhatod el, hogy ő ne adja el, ha vevőt talál, ő pedig nem várhatja el, hogy te mindenképp fizess, csak mert barátok vagytok.

Csak ügye benne van a pakliban, hogy lecsúszol a lakásról, mint én. Mérlegelned kell, megéri-e ennyiért "bérleti jogot" venni. Mert gyakorlatilag erről van szó. Sokszor lehúzás az egész, de ez van...

2014. jún. 3. 17:18
 35/35 anonim ***** válasza:
32: azért egy autó eladása egész más. Nyilván nem jótékonykodok a barátokkal se, hisz néznem kell az érdekeimet, de hát itt most egy padlózatról van szó, lehet kinn ez a szokás, de akkor is eléggé kiakadtam a barátnőn. Én pont letojnám, h kinn milyen szokások vannak, ha tudom, h a bnőmre eddig mi mindenben számíthattam, ha nem állnak túl jól stb., és pont nem azt nézném, h de én meg voltam olyan lüke, h kifizettem egy nagyobb összeget a semmire. Egy szó, mint száz nem olyanon akarnám bevasalni, aki rajtam nem egyszer segített is és nem csak egy sima barát. Se kis összeget, se nagy összeget, max. minimum annyit tennék, h megbeszélném a barátnőmmel, hogy jó de én visszaakarnám kapni a pénzemet, amit elszúrtam, és ha találok rá vkit, akkor inkább nekik adnám át stb. Szerintem még ez a verzió is normálisabb hozzáállás lett volna. Dehát mint írtam, én ilyen vagyok, ettől még felfogom, h más meg más milyen. :)
2014. jún. 3. 17:36
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!