Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Vissza tudják venni Édesapám...

Vissza tudják venni Édesapám nyugdíját?

Figyelt kérdés

Édesapám tavaly decemberben elhunyt.

Az én folyószámlámra kapta a nyugdíját. Oda megérkezett

januárban a januári, februárban a februári, és a 13. havi nyugdíja.

Sajnos, hozzányúltam, mert nem tudtam volna máshogy kifizetni a temetését. (a három havi nyugdíja (3 * 80e Ft) volt összesen annyi, mint a hamvasztás költsége.)

Elvileg ezek már nem jártak volna, és utólag leemelnék a folyószámlámról.

Mi történik, ha nincs már a számlámon ennyi pénz?

Végrehajtják? Vagy nem próbálkoznak tovább?

2023. febr. 10. 14:35
1 2 3 4 5 6 7
 51/65 anonim ***** válasza:
86%

"Én szabályosan lejelentettem"

Igen? Van róla emailed, tértivevényed, hogy bejelentetted? Szuper.

Attól még, hogy egy dolgot szabályosan csináltál, a neked nem járó pénzt elköltötted.

2023. febr. 12. 18:32
 52/65 anonim ***** válasza:
100%

"Sajnos, hozzányúltam, mert nem tudtam volna máshogy kifizetni a temetését. Elvileg ezek már nem jártak volna, és utólag leemelnék a folyószámlámról."

Lám, te is nagyon jól tudod, hogy sáros vagy.

Kik vannak még rajtad kívül örökösök? Vannak testvéreid? Édesapádnak felesége?

2023. febr. 12. 18:35
 53/65 anonim ***** válasza:
90%

Kérdező, az hogy ostoba vagy és tájékozatlan (és a google sincs telepítve a gépedre..), még nem ment fel téged attól, hogy visszafizesd. Most se azt jöttél megkérdezni, hogy miként tudod rendezni a Nyufig felé a tartozásodat, hanem hogy miként tudnál kibújni a felelősség alól.

Ja igen. És ha a nyugdíjat nem kaptad volna meg pluszban, apád még mindig temetetlen lenne..? A hamvasztással is megvártad decembertől a februárt, hátha még kipengetnek 2*80 ezret?

2023. febr. 12. 18:43
 54/65 anonim ***** válasza:
100%

December 21. volt azt hiszem a januári zárás, 22-től pedig igazgatási szünet, plusz van napi több ezer beadvány, ezért nem lehet azonnal intézkedni.

Elvben más számlájára nem mehet nyugdíj, erről nyilatkozni kell a nyugdíjasnak, hogy van rendelkezési joga a számla felett.

Jogalap nélkül átutalt ellátás esetén megy egy levél a számlavezető banknak, ők megadják, hogy megvan-e még a pénz, van-e társtulajdonos, milyen számlamozgások voltak az elhalálozást követően.

Ha van pénz, és nincs társtulajdonos, vagy nem másé a számla, visszautalják felszólításra.

Ha van társtulajdonos, őt szólítják fel. Azt hiszem 15 napig kamatmentesen lehet visszautalni, és esetleg lehet részletfizetést kérni, de alapos indokkal (és szerintem illetékköteles).

Figyelőkódok vannak a gépben, nem lesz elfelejtve. Ez nem a Kincstár pénze, hanem az államé, az embereké. Nem fogják csak úgy hagyni elúszni.

Szokták a közjegyzőt is megkeresni, ha pénz nincs, csak örökös.

Az én számlámra ment a pénz dolgot azt hiszem úgy nevezik, hogy jogtalan vagyonosodás.

2023. febr. 12. 20:56
 55/65 anonim ***** válasza:
86%

"Hátha elfeledkeznek róla.. :-D Ott is csak emberek dolgoznak."

Nem a 80-as években vagyunk, amikor Marcsika szeme átsiklott egy tételen véletlenül. SZámítogépes rendszer van. Az garantáltan nem fog elfeledkezni róla.

2023. febr. 12. 21:41
 56/65 anonim ***** válasza:
Na, mi lett, visszautaltad, vagy még csatáztok? :)
2023. ápr. 4. 18:44
 57/65 A kérdező kommentje:
Nem kérték azóta sem.
2023. ápr. 5. 09:35
 58/65 anonim ***** válasza:
54%
Az a probléma, hogy ha ez már nem járt, akkor mindenképpen jogtalan elsajátítás, tehát azzal hogy úgy teszel, mintha nem történt volna semmi és hátha elfelejtik, csak a saját fejedre hozol bajt.
2023. ápr. 5. 10:40
 59/65 A kérdező kommentje:

Nem vagyok netjogtár, gondolom a Nyugdíjfolyosító tudja hogy mennyi jár, és annyit utal.

Majd ha visszakérik, visszafizetem.

2023. ápr. 5. 11:06
 60/65 anonim ***** válasza:

"Majd ha visszakérik, visszafizetem."

Ennyi.

"Mi történik, ha nincs már a számlámon ennyi pénz?"

Mivel nem a postás hozta az ellátást, amire már nem volt édesapád jogosult, ezért vagy később kérik majd vissza, miután kiderült, hogy kinek a számlájára ment a nyugellátás, tehát kit kell kötelezni a visszafizetésre, vagy a hagyatéki eljárás részét fogja képezni, mint tartozás.

2023. ápr. 6. 05:10
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!