Vissza tudják venni Édesapám nyugdíját?
Édesapám tavaly decemberben elhunyt.
Az én folyószámlámra kapta a nyugdíját. Oda megérkezett
januárban a januári, februárban a februári, és a 13. havi nyugdíja.
Sajnos, hozzányúltam, mert nem tudtam volna máshogy kifizetni a temetését. (a három havi nyugdíja (3 * 80e Ft) volt összesen annyi, mint a hamvasztás költsége.)
Elvileg ezek már nem jártak volna, és utólag leemelnék a folyószámlámról.
Mi történik, ha nincs már a számlámon ennyi pénz?
Végrehajtják? Vagy nem próbálkoznak tovább?
27:
"De fel jelenthetnek téged is, ha ez nem megy jogosulatlan felhasználásért."
Tényleg? Jogosulatlan felhasználásért..? :-D
Mióta van a BTK-ban ilyen paragrafus..?
Hát nem jogosultan használtad. Az apád nyugdíja volt, aki ugye meghalt.
AMúgy hogy utaltak még februárban is?
"A jogosult elhalálozásának tényét és annak időpontját a nyugdíjassal közös háztartásban élő 15 napon belül köteles bejelenteni a Nyugdíjfolyósító igazgatóságnak az elhunyt nyugdíjas törzsszámára való hivatkozással"
A jog nem ismerete nem mentesít a kötelezettséágek alól.
33-as:
"AMúgy hogy utaltak még februárban is?"
A Nyufigot kérdezd, én ahogy írtam, a halála után pár nappal bejelentettem.
De ezt leírtam!
Abban ők mulasztottak, hogy már nem kellett volna utalniuk, de ez téged nem kötelezett arra, hogy feléld a pénzt, meg erkölcsi magasságodat reprezentálva azon agyalj, hogy tudod megúszni a visszafizetést.
Aztán még be akarod magad állítani egy jóhiszemű, ártatlan báránykának.
Tudtad, hogy nem járt volna a pénz, mégis felvetted, és elköltötted. Aztán a nyugdíjfolyósító a rossz, mert visszaköveteli.
35ös: ezt már te magyarázod bele.
Amúgy leszarom az erkölcsi prédikátorokat!
Nem abban kértem tanácsot.
Akkor erkölcsi részétől eltekintve, maradva a tényeknél:
vissza kell majd fizetned.
Én magyarázom bele? Olvasd végig a kérdésed, meg a válaszaidat. Teljesen nyilvánvaló, hogy meg akarod úszni.
Anyukám családipótlékot vett fel utánam mikor már nem járt volna, kb 5*12000 ft
Természetesen nem úszta meg, 1 éven belül kamatostul fizettették vissza.
"cserébe mire vége lesz a pernek, addigra jó nagy késedelmi kamat PLUSZ a perköltség is rád lesz terhelve"
Ezt muszáj lesz megmagyaráznod...
A nyugdíjat az államtól kapják a nyugdíjasok. Ha az államnak van követelése bárkivel szemben, tehát tartozol neki, legyen ez nyugellátás, családi pótlék, babaváró támogatás stb., a folyósító szerv a NAV-ot fogja megkeresni azzal, hogy a tartozást hajtsa be, ugyanis az állam végrehajtó szerve az adóhatóság.
Itt szó sincs pereskedésről vagy perköltségről. Nyilván a folyósító szerv számolhat fel késedelmi kamatot a követelése után, de kb. ennyi a történet.
Végrehajtási eljárásnak költségei vannak még a NAV esetében is. De ez nem perköltség.
Viszont elhalálozás esetén a hagyatéki "vagyon" részét képezi az a követelés, ami az elhunyttal kapcsolatban felmerült, de a hagyatéki eljárás befejezéséig nem térült meg, és az sem derült ki, hogy ki kötelezhető a visszafizetésre. Ha ez a követelés az államot illeti, akkor az "állam" (folyósító szerv) fog intézkedni annak érdekében, hogy megtérüljön. Az, hogy kin hajtja be, azon múlik, hogy ki vette fel jogtalanul az ellátást.
Ezt a tényt kétséget kizáróan meg kell állapítani, csak akkor kötelezhető valaki a visszafizetésre.
Az esetek különbözősége miatt maga az eljárás is különböző lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!