Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Vissza tudják venni Édesapám...

Vissza tudják venni Édesapám nyugdíját?

Figyelt kérdés

Édesapám tavaly decemberben elhunyt.

Az én folyószámlámra kapta a nyugdíját. Oda megérkezett

januárban a januári, februárban a februári, és a 13. havi nyugdíja.

Sajnos, hozzányúltam, mert nem tudtam volna máshogy kifizetni a temetését. (a három havi nyugdíja (3 * 80e Ft) volt összesen annyi, mint a hamvasztás költsége.)

Elvileg ezek már nem jártak volna, és utólag leemelnék a folyószámlámról.

Mi történik, ha nincs már a számlámon ennyi pénz?

Végrehajtják? Vagy nem próbálkoznak tovább?

2023. febr. 10. 14:35
1 2 3 4 5 6 7
 31/65 A kérdező kommentje:

27:

"De fel jelenthetnek téged is, ha ez nem megy jogosulatlan felhasználásért."

Tényleg? Jogosulatlan felhasználásért..? :-D

Mióta van a BTK-ban ilyen paragrafus..?

2023. febr. 10. 19:04
 32/65 anonim ***** válasza:
100%
Nem fog végrehajtóhoz kerülni rögtön. Előbb simán inkasszózzák
2023. febr. 10. 19:50
 33/65 anonim ***** válasza:
87%

Hát nem jogosultan használtad. Az apád nyugdíja volt, aki ugye meghalt.

AMúgy hogy utaltak még februárban is?

"A jogosult elhalálozásának tényét és annak időpontját a nyugdíjassal közös háztartásban élő 15 napon belül köteles bejelenteni a Nyugdíjfolyósító igazgatóságnak az elhunyt nyugdíjas törzsszámára való hivatkozással"

A jog nem ismerete nem mentesít a kötelezettséágek alól.

2023. febr. 10. 19:53
 34/65 A kérdező kommentje:

33-as:

"AMúgy hogy utaltak még februárban is?"

A Nyufigot kérdezd, én ahogy írtam, a halála után pár nappal bejelentettem.

De ezt leírtam!

2023. febr. 10. 19:58
 35/65 anonim ***** válasza:
86%

Abban ők mulasztottak, hogy már nem kellett volna utalniuk, de ez téged nem kötelezett arra, hogy feléld a pénzt, meg erkölcsi magasságodat reprezentálva azon agyalj, hogy tudod megúszni a visszafizetést.

Aztán még be akarod magad állítani egy jóhiszemű, ártatlan báránykának.

Tudtad, hogy nem járt volna a pénz, mégis felvetted, és elköltötted. Aztán a nyugdíjfolyósító a rossz, mert visszaköveteli.

2023. febr. 10. 20:03
 36/65 A kérdező kommentje:

35ös: ezt már te magyarázod bele.

Amúgy leszarom az erkölcsi prédikátorokat!

Nem abban kértem tanácsot.

2023. febr. 10. 20:28
 37/65 anonim ***** válasza:
100%

Akkor erkölcsi részétől eltekintve, maradva a tényeknél:

vissza kell majd fizetned.

2023. febr. 10. 20:50
 38/65 anonim ***** válasza:
87%

Én magyarázom bele? Olvasd végig a kérdésed, meg a válaszaidat. Teljesen nyilvánvaló, hogy meg akarod úszni.

2023. febr. 10. 21:20
 39/65 anonim ***** válasza:
100%

Anyukám családipótlékot vett fel utánam mikor már nem járt volna, kb 5*12000 ft

Természetesen nem úszta meg, 1 éven belül kamatostul fizettették vissza.

2023. febr. 10. 21:27
 40/65 anonim ***** válasza:
100%

"cserébe mire vége lesz a pernek, addigra jó nagy késedelmi kamat PLUSZ a perköltség is rád lesz terhelve"

Ezt muszáj lesz megmagyaráznod...

A nyugdíjat az államtól kapják a nyugdíjasok. Ha az államnak van követelése bárkivel szemben, tehát tartozol neki, legyen ez nyugellátás, családi pótlék, babaváró támogatás stb., a folyósító szerv a NAV-ot fogja megkeresni azzal, hogy a tartozást hajtsa be, ugyanis az állam végrehajtó szerve az adóhatóság.

Itt szó sincs pereskedésről vagy perköltségről. Nyilván a folyósító szerv számolhat fel késedelmi kamatot a követelése után, de kb. ennyi a történet.

Végrehajtási eljárásnak költségei vannak még a NAV esetében is. De ez nem perköltség.

Viszont elhalálozás esetén a hagyatéki "vagyon" részét képezi az a követelés, ami az elhunyttal kapcsolatban felmerült, de a hagyatéki eljárás befejezéséig nem térült meg, és az sem derült ki, hogy ki kötelezhető a visszafizetésre. Ha ez a követelés az államot illeti, akkor az "állam" (folyósító szerv) fog intézkedni annak érdekében, hogy megtérüljön. Az, hogy kin hajtja be, azon múlik, hogy ki vette fel jogtalanul az ellátást.

Ezt a tényt kétséget kizáróan meg kell állapítani, csak akkor kötelezhető valaki a visszafizetésre.

Az esetek különbözősége miatt maga az eljárás is különböző lehet.

2023. febr. 11. 06:08
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!