Vissza tudják venni Édesapám nyugdíját?
Édesapám tavaly decemberben elhunyt.
Az én folyószámlámra kapta a nyugdíját. Oda megérkezett
januárban a januári, februárban a februári, és a 13. havi nyugdíja.
Sajnos, hozzányúltam, mert nem tudtam volna máshogy kifizetni a temetését. (a három havi nyugdíja (3 * 80e Ft) volt összesen annyi, mint a hamvasztás költsége.)
Elvileg ezek már nem jártak volna, és utólag leemelnék a folyószámlámról.
Mi történik, ha nincs már a számlámon ennyi pénz?
Végrehajtják? Vagy nem próbálkoznak tovább?
Édesapádnak addig jár a nyugdíj, amíg él!
Ha decemberben halt meg, akkor a decemberi még jár, ha 15. után halt meg, ha elötte, akkor nem.
A januári, februári meg 13 havi nem jár, ha nem jelentetted idöben a halálát, akkor ezeket jogtalanul kapta, te meg végképp nem nyúlhattál volna hozzá, mert nem a te pénzed. (Ha netán te vagy az egyedüli örökös, akkor csak a hagyatéki tárgyalás után lesz jogod a számlán lévö pénzhez, elötte nem, ez jogilag lopásnak minösül.)
Szóval küldd vissza azonnal a jogtalanul felvett összeget és remélheted, hogy nem indítanak ellened eljárást, emellett a késedelmi kamat az eredeti összeg sokszorosa lehet.
4-es: marhaságokat írsz!
Az a hónap még mindenképp jár, amikor élt.
13. havi nyugdíjat az kap, aki abban az évben decemberit kapott. Szerintem ezért az is jár.
Az ÉN számlámra érkezett a pénz, hogy minősülne már lopásnak??
Késedelmi kamat csak sok év alatt lehet az eredeti összeg sokszorosa. Eleve késedelmi kamat csak a fizetési határidő lejárta után jár ("késedelmi").
Légyszi csak az szóljon hozzá, aki ért is hozzá!
Először a nyufig felszólít, hogy jogosulatlanul vetted fel a pénzt és, hogy utald vissza.
De lehet kérni részletfizetést.
Ha nem fizetsz, akkor igen, sajnos végrehajtóhoz kerül.
Mucika!
A késedelmi kamat onnantól szamlalodik, amikor ki lett utalva. Nem, nem sok év alatt lehet az eredeti osszed sokszorosa. Kapaszkodj, a végrehajtási díj alapból olyan 100e körül mozog.
Amúgy a decemberi nyugdíj jár. A 13. havi nem, ugyanis apád decemberben halt meg, a 13. havi feltétele pedig a megelozo év decemberében minimum egy nap jogosultság -ami meglenne - és a januárban is fennallo jogosultság, ami viszont nincs meg. Magyarán a 3 havi pénzt vissza kell fizetned
"Az ÉN számlámra érkezett a pénz, hogy minősülne már lopásnak??"
Ha tévedésből utalnak a számládra pénzt, de te elköltöd, de, az lopás. Az is törvénybe ütközik, ha te veszel fel jogosulatlanul, korábban jogosan neked járó pénzt, de ez a pénz sosem neked járt, hanem édesapádnak.
Javaslom, keress fel egy ügyvédet, mert látom, a vélt jogaiddal tisztában vagy (rohadtul nem!), csak azzal nem, mi a kötelességed.
Kötelességed lett volna jelenteni a nyugdíjfolyósítóhoz a halálesetet.
De te tudatosan nem tetted, hisz magad is leírod, abból akartad a hamvasztást fizetni.
Tehát itt nem egyszerű mulasztás áll fenn, hanem tudatos lopás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!