Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Egyéb kérdések » Vissza tudják venni Édesapám...

Vissza tudják venni Édesapám nyugdíját?

Figyelt kérdés

Édesapám tavaly decemberben elhunyt.

Az én folyószámlámra kapta a nyugdíját. Oda megérkezett

januárban a januári, februárban a februári, és a 13. havi nyugdíja.

Sajnos, hozzányúltam, mert nem tudtam volna máshogy kifizetni a temetését. (a három havi nyugdíja (3 * 80e Ft) volt összesen annyi, mint a hamvasztás költsége.)

Elvileg ezek már nem jártak volna, és utólag leemelnék a folyószámlámról.

Mi történik, ha nincs már a számlámon ennyi pénz?

Végrehajtják? Vagy nem próbálkoznak tovább?

2023. febr. 10. 14:35
1 2 3 4 5 6 7
 41/65 anonim ***** válasza:
100%

Az, hogy kin hajtja be, azon múlik, hogy ki vette fel jogtalanul az ellátást.

Nem. Hagyatéki tartozásért az örökös (vagy örökösök) tartoznak felelősséggel, egyetemlegesen. Rajtuk hajtják be. Ha nem ők vették fel a nyugdíjat - hanem mondjuk a szomszéd néni, meghatalmazással -, annak a kiderítése és visszakövetelése az örökös dolga lesz; és igen, az járhat perköltséggel.

2023. febr. 11. 06:38
 42/65 anonim ***** válasza:
100%
Hidd el, Kérdező, nem lehet megúszni. Benne van a számítógépes rendszerben, és az nem felejt. Első körben felszólítanak, hogy fizesd vissza, egyidejűleg a közjegyzőt is értesítik. A további lépéseket nem tudom, mert én visszafizettem. Mindenesetre, ha felszólítanak, azért írd meg nekik, hogy te időben bejelentetted.
2023. febr. 11. 16:59
 43/65 anonim ***** válasza:
77%

Nem bűncselekmény?

Egy kis esettanulmány, ha rákeresel a gugliban, vannak újabbak is:

[link]

[link]

xD

2023. febr. 11. 17:39
 44/65 A kérdező kommentje:
43-as: Ők nem jelentették le a szülő halálát, így tudatosan csaltak!
2023. febr. 11. 20:52
 45/65 anonim ***** válasza:
86%
Te is tudatosan költötted el.
2023. febr. 11. 22:51
 46/65 anonim ***** válasza:
100%
Vissza kell fizetni az biztos, vagy előbb vagy utóbb, de meg nem úszod..
2023. febr. 12. 01:06
 47/65 anonim ***** válasza:
100%

"Hagyatéki tartozásért az örökös (vagy örökösök) tartoznak felelősséggel, egyetemlegesen."

Mint írtam, az ügyek különbözősége miatt az eljárás is különböző lehet. Nyilván a hagyatéki tartozásért az örökös felel (például egy felvett hitel), de itt jogtalanul felvett ellátásról beszélünk, ahol adott esetben kideríthető, hogy ki vette fel azt. Ha ez kétséget kizáróan megvan, akkor őt kötelezik a visszafizetésre, nem pedig az örökösöket.

Ha valamiért ez nem egyértelmű, és senki nem ismeri el azt, mert például valakinek a bankszámlájára ment az ellátás, mely bankszámla felett többen is jogosultak rendelkezni, tehát mindenki használta a rajta lévő pénzt valamilyen formában az idő alatt, ezért nem megállapítható, hogy konkrétan ki vette azt fel, akkor nyilván a hagyatéki teher része lesz az.

Viszont ha a bankszámlának, ahova ment az ellátás egyetlenegy tulajdonosa van, és nincs más rendelkezésre jogosult felette, akkor nyilvánvaló, hogy hozzá került az ellátás, tehát neki fogják címezni az ellátást visszafizető határozatot. Ha nincs ellene fellebbezés, és nem fizeti vissza, akkor a folyósító szerv végrehajtást kér rá a NAV-tól.

2023. febr. 12. 04:53
 48/65 anonim ***** válasza:
76%

"Ők nem jelentették le a szülő halálát, így tudatosan csaltak!"

Te is tudatosan sikkasztottad el a pénzt, amiről tudtad, hogy már nem jár. Felhasználtad azt, ami nem a tied, nem téged illet.

Ha úgy ítélik meg, akkor jogtalan elsajátítás, olyan, mint amikor pénzt találsz az ATM kiadó nyílásában, amit véletlenül ott felejtett az előtted használó és örömmel elköltöd, csak elfelejted, hogy a kamera felvette az arcképed.

Ha meg úgy ítélik meg, akkor sikkasztás.

Jobb lesz, ha nem várod meg, hogy a zsandárság csengessen, hanem elébe mész a dolgoknak és haladéktalanul írsz a nyugdíjfolyósítónak, hogy elköltötted a nyugdíjat, szeretnél részletfizetést kérni, hogy törleszthesd.

2023. febr. 12. 17:52
 49/65 anonim ***** válasza:
100%
Az, hogy (és amennyiben ténylegesen) édesapád temetésére költötted, nem mentesít a visszafizetési kötelezettséged alól.
2023. febr. 12. 18:07
 50/65 A kérdező kommentje:

48-as: hát te tök hülye vagy!

Én szabályosan lejelentettem, ők utaltak a számlámra. Fogalmam sincs, hogy hány havi nyugdíj jár, ők nyilván jobban kell hogy tudják.

Átutalták az ÉN számlámra, a saját számlámról meg elkölthetem.

Úgyhogy pénz a zsebbe, lóf@sz a seggbe, nem vagyok tovább kíváncsi rád!!

2023. febr. 12. 18:08
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!